To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

"Φως στο τούνελ" από το πρωτογενές πλεόνασμα 1,4 δισ. στο 8μηνο

Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού (τα οποία προ μηνός ο Χορστ Ράιχενμπαχ της Task Force είχε χαρακτηρίσει σαν τα "πληρέστερα" στην Ευρωπαϊκή Ένωση), στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου τα δημόσια έσοδα είχαν υπερκαλύψει τις πρωτογενείς δαπάνες του δημοσίου (χωρίς τόκους) κατά 1,439 δισ. ευρώ. Αυτό επιτρέπει στον Γιάννη Στουρνάρα και την κυβέρνηση να μιλά και να διαπραγματεύεται με την Τρόικα από σχετικά καλύτερη θέση, αν αναλογιστεί κανείς ότι παρά τα μέτρα και τις "θυσίες" μιας τριετίας, το Αύγουστο πέρυσι το δημόσιο είχε πρωτογενές έλλειμμα 4,161 δισ. ευρώ.

Στην πραγματικότητα το πρωτογενές πλεόνασμα είναι λίγο μικρότερο, κατά 278 εκατ. ευρώ, αφού τόσο αυξήθηκαν σε ένα μήνα (από τον Ιούλιο) τα απλήρωτα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες. Από 7,624 δισ. έφτασαν στα 7,902 δισ. Και αν πλήρωνε όμως το δημόσιο αυτά τα 278 εκατ. ευρώ (κατά κύριο λόγο χρέη του ΕΟΠΥΥ για τα νοσοκομεία), ο προϋπολογισμός θα εμφάνιζε και πάλι ένα αξιοπρεπές πλεόνασμα 1,161 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, η θετική πορεία είσπραξης δημοσίων εσόδων που καταγράφηκε τον Αύγουστο, συνεχίστηκε μέχρι και τα μέσα Σεπτεμβρίου τουλάχιστον.

Από την άλλη, αν και τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου εμφανίζουν αισθητή αύξηση, έχουν καθηλωθεί εδώ και αρκετούς μήνες στα επίπεδα που είχαν διαμορφωθεί πριν τις εκλογές: από 5,7 δισ. τον Ιανουάριο και 7 δισ. τον Φεβρουάριο, από το Μάρτιο μέχρι τον Ιούλιο «κόλλησαν» στα 7,4-7,6 δισ. Αυτό σημαίνει, λένε στο υπουργείο Οικονομικών, ότι μειώθηκαν οι κρατικές δαπάνες και δεν αυξάνονταν άλλο τα συσσωρευμένα από καιρό χρέη. Με την νέα αύξηση πάντως, τα χρέη αυτά αγγίζουν πια τα 8 δισ. και φαίνεται πως δύσκολα η κυβέρνηση θα «τιμήσει το λόγο της» για το πόσο σύντομα θα τα αποπληρώσει, αφού τα σχέδια που ετοίμαζε αφορούσαν ως τώρα χρέη 7 δισ. Με τα νέα δεδομένα, δεν θα πρέπει να αποκλείεται και «κούρεμα» οφειλών προς τους ιδιώτες, ύψους 1 δισ. τουλάχιστον, όπως προέβλεπε και παλαιότερα ένα σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Η επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος τον Αύγουστο στον προϋπολογισμό ενισχύει την διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, εκτιμούν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

(Πηγή: protothema.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: