Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» τα τρία σενάρια είναι τα εξής:
• Το πρώτο είναι να δοθεί και νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων, χωρίς καμία περαιτέρω αλλαγή στη διαδικασία
• Το δεύτερο είναι να δοθεί παράταση με παράλληλη επιμήκυνση των δόσεων πληρωμής των προστίμων, ενδεχομένως από 48 που ισχύουν σήμερα σε 60.
• Το τρίτο σενάριο είναι να μη δοθεί νέα παράταση και να ισχύσουν οι δόσεις ως έχουν.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, επικρατέστερο σενάριο είναι το πρώτο, καθώς οποιαδήποτε άλλη παρέμβαση εκτιμούν στο υπουργείο, μπορεί να δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα. Προτάσεις που έχουν τεθεί και αφορούν τη «βελτίωση» των υφιστάμενων ρυθμίσεων και τη μείωση των προστίμων φαίνεται ότι δύσκολα θα γίνουν αποδεκτές από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου, καθώς τίθεται θέμα διαφορετικής μεταχείρισης μεταξύ των ενδιαφερομένων που εντάχθηκαν νωρίς στη ρύθμιση και αυτών της «τελευταίας στιγμής».
Αξίζει να σημειωθεί ότι η προσέλευση ενδιαφερομένων για να τακτοποιήσουν το αυθαίρετό τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με τον αριθμό των αυθαιρεσιών (μόλις το 26% των εκτιμώμενων αυθαιρέτων έχει δηλωθεί) και τα έσοδα υπολείπονται κατά πολύ από αυτά που είχαν προϋπολογιστεί όταν θεσμοθετήθηκε ο σχετικός νόμος το 2011. Μέχρι τώρα έχουν υποβληθεί περίπου 415 χιλιάδες αιτήσεις τακτοποίησης με έσοδα που μόλις ξεπερνούν τα 600 εκ. ευρώ.
ΠΗΓΗ: Ελεύθερος Τύπος
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
