To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Οριζόντιες περικοπές στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα

Την... εύκολη πολιτική επιλογή για οριζόντιες περικοπές στα οικογενειακά και αναπηρικά επιδόματα που οδηγεί σε μείωση των παροχών από περίπου 15% έως και σχεδόν 30%, έλαβε η κυβέρνηση. Παρά την εισήγηση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ασφάλειας (ΟΟΣΑ) που έχει αναλάβει από την προηγουμένη κυβέρνηση να καταρτίσει πρόταση για το μέλλον της κοινωνικής προστασίας στην Ελλάδα, το υπουργείο Εργασίας καταλήγει σύμφωνα με πληροφορίες στη λύση της μείωσης των αναπηρικών επιδομάτων κατά 272 εκατ. ευρώ, μέσα από την επιστροφή όλων των καταβαλλόμενων επιδομάτων, στο επίπεδο που ήταν το 2008 ή στην καλύτερη περίπτωση το 2009. Όσο για τα οικογενειακά επιδόματα, η λύση για την εξοικονόμηση περνά μέσα από τον δραστικό περιορισμό του μοναδικού εισοδηματικού κριτηρίου που ισχύει, του οικογενειακού.

Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στους κόλπους τόσο των πολυτέκνων όσο κυρίως των ατόμων με αναπηρία. Όχι των «μαϊμούδων», αλλά αυτών που πραγματικά έχουν ανάγκη και που βάσει των κυβερνητικών σχεδιασμών, αναμένεται να δεχθούν ένα από τα πιο σκληρά χτυπήματα, σε μια περίοδο όπου το κράτος αδυνατεί να καλύψει τις βασικές ανάγκες τους, όπως και όλης της υπόλοιπης κοινωνίας.

Για το θέμα υπάρχει καταγεγραμμένη αντίδραση από τα κόμματα που συμμετέχουν στον κυβερνητικό σχηματισμό, όμως όλες οι «κόκκινες γραμμές» της τρόικας εσωτερικού, τίθενται υπό τη δαμόκλειο σπάθη της καταβολής της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ...

Βάσει του σχεδιασμού, μέσα από τον «εξορθολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων, το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως θα εξοικονομηθούν στη διετία μέχρι το 2014, 352 εκατ. ευρώ, ενώ από την αναπροσαρμογή των αναπηρικών επιδομάτων, άλλα 272 εκατ. ευρώ.

Ειδικά για τα επιδόματα των αναπήρων, οι περικοπές αναμένεται να κυμανθούν από 10% έως 30%. Για παράδειγμα, το επίδομα που χορηγείται σε άτομα με βαριά νοητική καθυστέρηση από τα 527 ευρώ που είναι σήμερα, αναμένεται να κοπεί στα 436 ευρώ (-20%).

Περικοπές θα επιβληθούν και στα επιδόματα που χορηγούνται σε ανασφάλιστους ανάπηρους. Για τα άτομα με βαριές αναπηρίες που είναι ανασφάλιστα, το επίδομα σήμερα φτάνει στα 313 ευρώ. Προτείνεται μετά την περικοπή, να υποχωρήσει είτε στα 268 ευρώ (-17%), είτε στα 248 ευρώ (-26%).

Όσο για τα οικογενειακά επιδόματα, το υπουργείο Εργασίας έχει εισηγηθεί τον δραστικό περιορισμό του ανώτατου πλαφόν για τα εισοδηματικά κριτήρια που ήδη ισχύουν. Συγκεκριμένα, για την καταβολή ολόκληρου του οικογενειακού επιδόματος, θα πρέπει ο δικαιούχος να έχει φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 10.000 ευρώ.

Για εισοδήματα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, θα καταβάλλονται τα 2/3 του επιδόματος, ενώ μόλις το 1/3 θα καταβάλλεται για όσους έχουν εισόδημα από 20.000 ευρώ και έως τα 45.000 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι τα οικογενειακά επιδόματα που χορηγούνται μέσω του ΟΓΑ σε περίπου 470.000 οικογένειες, με ετήσιο κόστος της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, είναι:

• Ισόβια σύνταξη: 102 ευρώ τον μήνα
• Επίδομα τριτέκνων και πολυτέκνων: 44 ευρώ / μήνα για κάθε παιδί
• Εφάπαξ παροχή: 2.000 ευρώ
• Επίδομα τρίτου παιδιού: 177 ευρώ τον μήνα.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ, εξετάζοντας τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένο πλέγματος εισοδηματικών και κοινωνικών κριτηρίων (προβλέπεται ακόμη και η προσωπική συνέντευξη του δικαιούχου, προκειμένου να διαπιστωθούν οι πραγματικές ανάγκες του) καταλήγει στο συμπέρασμα ότι υπερτερούν των καθολικών καταβολών. Όχι μόνο γιατί μπορεί να οδηγήσουν σε μείωση της συνολικής δαπάνης, αλλά και γιατί τελικά δικαιούχος θα είναι αυτός που πραγματικά το έχει ανάγκη και όχι όλοι όσοι ανήκουν σε μια ειδική κατηγορία, ανεξάρτητα από την οικονομική και κοινωνική του κατάσταση.

Ακόμη και το αυξημένο διοικητικό κόστος που εκ των πραγμάτων θα υπάρχει, αφού απαιτείται η αξιόπιστη και επικαιροποιημένη πληροφόρηση για τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία, με τον κατάλληλο σχεδιασμό, επισημαίνεται στην έκθεση του ΟΟΣΑ, μπορεί να μειωθεί. Ωστόσο, σημειώνεται, είναι πιο απαιτητική από άποψη δημόσιας διοίκησης και ικανοτήτων.

Συνολικά, το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπει την περικοπή 940 εκατ. ευρώ. Αναλυτικά, θα εξοικονομηθούν:

• 352 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των οικογενειακών επιδομάτων
• 372 εκατ. ευρώ από την αναπροσαρμογή των αναπηρικών επιδομάτων
• 94 εκατ. ευρώ από τον Ιατρικό έλεγχο όλων των δικαιούχων επιδομάτων αναπηρίας
• 26 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις συντάξεις ανασφάλιστων ηλικιωμένων
• 114 εκατ. ευρώ από την καταβολή του ΕΚΑΣ μόνον σε όσους έχουν συμπληρώσει το 64ο έτος της ηλικίας τους
• 50 εκατ. ευρώ από την κατάργηση των ειδικών εποχικών επιδομάτων ανεργίας
• 30 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στα ειδικά επιδόματα ανεργίας
• 82 εκατ. ευρώ από τις περικοπές στις αποζημιώσεις μετακίνησης των ατόμων με νεφρική ανεπάρκεια.

(Πηγή: capital.gr)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: