To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2012

Ξεκινούν οι στρατηγικές επενδύσεις από τη Μονή Τοπλού

«Πράσινο φως» στην τουριστική επένδυση στη Μονή Τοπλού στην Κρήτη, ένα πρότζεκτ που συζητείται πάνω από δύο δεκαετίες, έδωσε χθες η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων, η οποία ενέκρινε την ένταξή της στις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος για το fast track. Στην ίδια συνεδρίαση, υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης - Υποδομών Κωστή Χατζηδάκη εξετάστηκε και η πορεία υλοποίησης της επένδυσης εγκατάστασης φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 130 MW σε διάφορα σημεία της χώρας, με τη χρήση φωτοβολταϊκού εξοπλισμού κατασκευασμένου στη χώρα.

Η πρώτη επένδυση, στην περιοχή Κάβο Σίδερο στην Κρήτη είναι πρότζεκτ της βρετανικής εταιρείας «Loyalward», θυγατρικής του ομίλου Minoan Group, ο οποίος είναι εισηγμένος στην αγορά ΑΙΜ του Χρηματιστηρίου του Λονδίνου. Αφορά την τουριστική αξιοποίηση μιας έκταση 25.000 στρεμμ. της Μονής Τοπλού, κοντά στο φοινικόδασος στο Βάι, στα διοικητικά όρια της Σητείας.

Το ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 267,7 εκατ. ευρώ και προβλέπεται η δημιουργίας ξενοδοχειακών μονάδων δυναμικότητας 1.936 κλινών, εγκαταστάσεις σπα και γήπεδο γκολφ 18 οπών, ενώ θα χρησιμοποιηθεί μόνον το 16% της δόμησης που προβλέπει ο νόμος. Εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 1.200 άμεσες θέσεις εργασίας και αναμένεται να συμβάλει στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην προσέλκυση τουριστών υψηλού επιπέδου.

Η επένδυση των φωτοβολταϊκών εντάχθηκε στις διαδικασίες του fast track τον Σεπτέμβριο του 2011 και αφορά την κατασκευή 39 φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 131,074 ΜW και προυπολογισμού 301,470 εκατ. ευρώ, τα οποία θα δημιουργηθούν στην Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία, τη Στερεά και τη δυτική Ελλάδα. Φορέας του έργου είναι η εταιρεία SPES Solaris - Solar Concept Α.Ε.

Ελληνικά πλαίσια
Σύμφωνα με το σχέδιο που είχε υποβάλει η εταιρεία, στα πάρκα θα χρησιμοποιηθούν φωτοβολταϊκά πλαίσια ελληνικής κατασκευής, τα οποία θα κατασκευαστούν στις τρεις παραγωγικές μονάδες της.

«Η προσπάθεια για επενδύσεις σήμερα στην Ελλάδα είναι μία προσπάθεια κόντρα στον άνεμο.... Αλλά εμείς θα συνεχίσουμε αυτή την προσπάθεια γιατί χρειαζόμαστε επενδύσεις περισσότερο παρά ποτέ» δήλωσε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, ενώ ο υφυπουργός Νότης Μηταράκης υπογράμμισε την υψηλή προστιθέμενη αξία των επενδύσεων. Τέλος, ερωτώμενος αν το Τατόι εντάσσεται στο πρόγραμμα αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας ο κ. Μηταράκης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση...

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: