Στο υπουργείο προσανατολίζονται να προχωρήσουν σε μειώσεις των προστίμων για τα κτίρια που έχουν κτιστεί μεταξύ 1983 και 2004. Τα αυθαίρετα αυτής της κατηγορίας πληρώνουν κατά 20% μειωμένο πρόστιμο και σχεδιάζεται η μείωση να φτάσει και το 50%.
Αντίστοιχες μειώσεις εξετάζονται και για μακροχρόνια ανέργους ιδιοκτήτες, ανάπηρους, πολύτεκνους κι άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Οι μειώσεις αναμένεται να συνοδευτούν κι από αύξηση των δόσεων αποπληρωμής των προστίμων.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως στο υπουργείο Περιβάλλοντος και στο ΤΕΕ το οποίο έχει αναλάβει την ηλεκτρονική διαδικασία, εκτιμούν ότι ο νόμος ως έχει δεν μπορεί να είναι λειτουργικός και για αυτό επεξεργάζονται ριζικές αλλαγές που θα διευκολύνουν και τους πολίτες και θα επιφέρουν και επιτυχία στην διαδικασία η οποία έχει κυριολεκτικά «κάτσει».
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων, αν υπολογιστούν όλες οι πολεοδομικές παραβάσεις, τότε τα ακίνητα που εντάσσονται στον νόμο ξεπερνούν τα 4 εκατ. σε όλη την Ελλάδα. Ωστόσο, ένα χρόνο μετά την έναρξη εφαρμογής του νόμου, έχουν μπει στη ρύθμιση λίγο περισσότερα από 400.000 αυθαίρετα με την πλειονότητα αυτών να έχουν ενταχθεί κατά τους πρώτους πέντε μήνες της διαδικασίας.
Από τα αυθαίρετα, υπολογίζεται ότι μπορούν να μπουν στα ταμεία έως και 14 δισ. ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής το Δημόσιο έχει λαμβάνειν περίπου 2 δισ. ευρώ κι έχει ήδη εισπράξει από τα παράβολα και τις πρώτες δόσεις περίπου 600 εκατ. ευρώ.
Ψάχνουν 300 εκατ. ευρώ
Εν τω μεταξύ, πονοκέφαλο προκαλεί σε περίπου 250.000 ιδιοκτήτες ημιυπαιθρίων το γεγονός ότι λήγει τον Οκτώβριο η προθεσμία αποπληρωμής των δόσεων του προστίμου για τη διαδικασία τακτοποίησης που έληξε τον περασμένο Χειμώνα. Σύμφωνα με τον νόμο, δινόταν η δυνατότητα πληρωμής της πρώτης δόσης και αποπληρωμή του υπολοίπου σε δόσεις ή σε μια δόση έως τις 28 Οκτωβρίου 2012. Υπολογίζεται ότι οι ιδιοκτήτες που έχουν πληρώσει μόνο τη μια δόση, ανέρχονται σε περίπου 250.000 οι οποίοι θα πρέπει να βρουν πάνω από 300.000.000 ευρώ συνολικά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου.
Ηλεκτρονική καταγραφή
Αντίστοιχο πονοκέφαλο αποκτούν κι όσοι απέκτησαν αυθαίρετο με κληρονομιά άλλα δεν το τακτοποίησαν. Το πρόβλημα γι' αυτούς δημιουργείται από την εφαρμογή της ηλεκτρονικής ταυτότητας του κτιρίου. Το ΤΕΕ ξεκίνησε ήδη τις διαδικασίες προκειμένου από την Ανοιξη του 2013 να τεθεί σε εφαρμογή το μέτρο. Με την ηλεκτρονική καταγραφή των κτιρίων θα εμφανιστούν και οι αυθαιρεσίες που μεταβιβάστηκαν με κληρονομιά και ενδέχεται για όλους αυτούς που δεν προχώρησαν σε τακτοποίηση να τους επιβληθούν τα βαρύτατα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων.
(Πηγή: Ημερησία)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:
