To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου 2012

Από τη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου σε εφαρμογή ο «πράσινος δακτύλιος»

Από την ερχόμενη Δευτέρα, 3 Σεπτεμβρίου τίθεται σε εφαρμογή ο «πράσινος δακτύλιος» στο κέντρο της Αθήνας, με κύρια παρέμβαση την απαγόρευση κυκλοφορίας των παλαιών φορτηγών και λεωφορείων στην Αθήνα, στοχεύοντας στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας. Αναλυτικότερα, τα βασικά μέτρα που υλοποιούνται είναι τα ακόλουθα:

•Ισχύει κανονικά χωρίς καμία αλλαγή η εκ περιτροπής είσοδος των Ι.Χ. οχημάτων στον μικρό δακτύλιο (με το σύστημα «μονών ? ζυγών»).
•Επίπλέον επιτρέπεται η κυκλοφορία στο μικρό δακτύλιο χωρίς περιορισμό των Ι.Χ. αυτοκινήτων και των φορτηγών οχημάτων κάτω των 2,2 τόνων, εφόσον είναι τεχνολογίας Euro 5 ή μεταγενέστερης -είτε είναι απλά είτε υβριδικά- και εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km. Ειδικά για τα υβριδικά και για τα οχήματα αερίου καυσίμου εκ κατασκευής, επιτρέπεται η κυκλοφορία και αυτών που είναι τεχνολογίας Euro 4, εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140g/km.
•Απαγορεύεται η κυκλοφορία στον μεγάλο δακτύλιο των λεωφορείων και των φορτηγών άνω των 2,2 τόνων, πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1η Ιανουαρίου 1990. Για μια μεταβατική περίοδο ενός έτους (από 1.1.12.-1.1.13) η προαναφερθείσα απαγόρευση εφαρμόζεται για τα ανωτέρω οχήματα πρώτης άδειας κυκλοφορίας στην Ελλάδα πριν από την 1/1/1984. Στην απαγόρευση αυτή δεν περιλαμβάνονται η Νέα Εθνική Οδός Αθηνών - Λαμίας, η Λεωφόρος Κηφισού και η Λεωφόρος Αθηνών, από τη Λεωφόρο Κηφισού και δυτικότερα.
•Η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 1990 προσαυξάνεται αυτόματα κατά ένα έτος, κάθε νέο ημερολογιακό έτος, έτσι ώστε κάθε φορά να απαγορεύονται τα οχήματα που είναι παλαιότερα των 22 ετών.

Τα οχήματα που επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα στον «Πράσινο Δακτύλιο» θα ελέγχονται από τα όργανα της τροχαίας αποκλειστικά βάσει της άδειας κυκλοφορίας στην οποία αναγράφονται τα όρια εκπομπών ρύπων, η παραβίαση των οποίων θα επιφέρει τις ποινές παράβασης.

Όπως αναφέρει το υπουργείο, «η συγκεκριμένη απόφαση του ΥΠΕΚΑ λαμβάνεται με πνεύμα σεβασμού και εμπιστοσύνης στην υπευθυνότητα των πολιτών, τους οποίους καλεί να εφαρμόσουν και περιφρουρήσουν τον «Πράσινο Δακτύλιο». Το ΥΠΕΚΑ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων προκειμένου να γίνεται η έκδοση του «πράσινου σήματος» ηλεκτρονικά. Η έκδοση του βοηθητικού αυτού σήματος θα γίνεται έτσι ώστε να αποφεύγονται χρονοβόρες διαδικασίες και οι πολίτες όλης της χώρας να μπορούν να το προμηθεύονται άμεσα και εύκολα. Οι διαδικασίες της δωρεάν έκδοσης του ειδικού σήματος θα ολοκληρωθούν σε ένα μήνα και θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση».

(Πηγή: Ημερησία)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: