To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου 2012

Στο 15% ο φορολογικός συντελεστής κερδών και μερισμάτων για ΑΕ και ΕΠΕ

Σε μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων τόσο για τα αδιανέμητα όσο και για τα διανεμόμενα κέρδη προχωρεί η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια αφενός να δώσει τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις να αντιμετωπίσουν την κρίση, αφετέρου να περιορισθεί η μετανάστευσή τους σε γειτονικές χώρες και να τονωθεί η ανταγωνιστικότητά τους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, ο φορολογικός συντελεστής των ΑΕ και ΕΠΕ που σήμερα ανέρχεται στο 20% θα μειωθεί στο 15%, ενώ στο ίδιο ποσοστό θα διαμορφωθεί ο συντελεστής φορολόγησης για τα διανεμόμενα κέρδη (μερίσματα), που σήμερα ανέρχεται στο 25%.

Η κίνηση αυτή βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με την κρίση αλλά και με την οικονομική πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται μεταξύ των χωρών με τα υψηλότερα ποσοστά φορολογίας εισοδήματος των επιχειρήσεων και συντελεστών ΦΠΑ. Το γεγονός αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό, όπως υποστηρίζει παράγοντας του οικονομικού επιτελείου, τον λόγο για τον οποίο η χώρα μας δεν προτιμάται για επενδύσεις στα Βαλκάνια αλλά και γιατί αρκετές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνταν στην Ελλάδα μετέφεραν τα τελευταία χρόνια τις δραστηριότητές τους στις γειτονικές χώρες.

Η νέα φορολογική μεταρρύθμιση επιχειρείται σε κλίμα απόλυτης ύφεσης με το ελληνικό φορολογικό σύστημα να βρίθει από αναχρονιστικούς κανονισμούς, να αδυνατεί να ελέγξει αποτελεσματικά τη φοροδιαφυγή και να επιτρέπει την ενίσχυση των φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού.

Οι πολύ υψηλοί φορολογικοί συντελεστές σε συνδυασμό με την πολυπλοκότητα των νόμων, τη γραφειοκρατία και την έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού έχουν εξελιχθεί σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα για την ελληνική οικονομία, η οποία στερείται ολοένα και περισσότερο επενδυτικού οξυγόνου. Από την άλλη πλευρά, ενώ η φορολογία θα μπορούσε να καταστεί κύριο εργαλείο οικονομικής ανάπτυξης της χώρας και πόλος έλξης μεγάλων ξένων επενδύσεων, για πολλά χρόνια παρέμενε εξαιρετικά υψηλή και αποτρεπτική για ανάληψη οποιουδήποτε βαθμού επενδυτικού ρίσκου.

Πόσω μάλλον όταν με τις αλλεπάλληλες αιφνιδιαστικές ρυθμίσεις και έκτακτες εισφορές ανατρέπεται πλήρως ο οικονομικός τους προγραμματισμός. Η διεθνής εμπειρία, άλλωστε, καταδεικνύει ότι οι επιχειρήσεις που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους χωρίς επιπλέον φορολογικές επιβαρύνσεις και έκτακτες εισφορές δυνητικά προχωρούν σε μεγαλύτερες επενδύσεις, έχουν βελτιωμένους τζίρους, προσφέρουν περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας και συμβάλλουν τελικά στη δημιουργία πρόσθετων ρυθμών ανάπτυξης, που τόσο έχει ανάγκη, σήμερα, η ελληνική οικονομία.

Αυτό ακριβώς θα επιχειρήσει να επιτύχει η κυβέρνηση εφαρμόζοντας τώρα τη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, η οποία μάλιστα εξαιτίας της σχεδόν μηδενικής κερδοφορίας των εταιρειών θα έχει ελάχιστο δημοσιονομικό κόστος. Από την άλλη πλευρά, με την αλλαγή του επενδυτικού κλίματος και την επιστροφή της πλειονότητας των εταιρειών σε κερδοφορία, η ελληνική οικονομία θα ωφεληθεί τόσο δημοσιονομικά όσο και αναπτυξιακά.

Σημειώνεται ότι η τάση μείωσης της εταιρικής φορολόγησης είναι σήμερα σχεδόν παγκόσμια εξαιτίας ακριβώς των υψηλών ελλειμμάτων που έχουν οι περισσότερες εθνικές οικονομίες. Η μείωση των εταιρικών φόρων αποτελεί, εξάλλου, ένα από τα σημαντικότερα επενδυτικά κίνητρα και αρκετές χώρες έχουν ήδη θεσπίσει νομοθετικά περαιτέρω μείωση των φόρων τα επόμενα χρόνια, παρά την πρόσφατη λόγω διεθνών οικονομικών εξελίξεων ανάγκη για αύξηση των φορολογικών εσόδων. Με την αύξηση των επενδύσεων μίας χώρας επιτυγχάνεται, άλλωστε, η διεύρυνση της φορολογικής βάσης επί της οποίας θα επιβληθούν οι φόροι.

Μείωση κερδοφορίας

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία επεξεργασμένα στις αρχές της κρίσης στοιχεία της ΓΓΠΣ, εμφανίζουν περισσότερες εταιρείες να μοιράζονται ήδη από το 2009 μικρότερο τζίρο, με αποτέλεσμα να παρατηρείται σημαντική υποχώρηση των μέσων φορολογητέων κερδών κατά 11,28%.

Συγκεκριμένα, τα μέσα φορολογητέα κέρδη των 225.000 νομικών προσώπων ανήλθαν το 2009 σε 66.966 ευρώ έναντι 75.485 ευρώ το 2008 και 90.893 ευρώ το 2007, παρουσιάζοντας μείωση κατά 11,28% σε σχέση με το 2008. Τη μεγαλύτερη κερδοφορία εμφανίζουν παραδοσιακά οι τράπεζες και οι χρηματιστηριακές εταιρείες με σημαντική ωστόσο πτώση των κερδών τους κατά 25,4%, ενώ τα μικρότερα κέρδη εμφανίζουν οι ομόρρυθμες και ετερόρρυθμες εταιρείες με... διαχειρίσιμη ωστόσο πτώση 5,46%.

Πέραν του χρηματοπιστωτικού συστήματος, τη μεγαλύτερη μείωση κερδών εμφανίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις και οι εταιρείες παροχής υπηρεσιών με 10,9%, η οποία έρχεται να προστεθεί σε μία ακόμη μείωση κερδών 49% που είχε παρατηρηθεί κατά τη σύγκριση των χρήσεων 2008/2007. Πόσω μάλλον όταν την τελευταία διετία η μείωση αυτή είναι ακόμη βαθύτερη.

(Πηγή: Κέρδος)



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: