To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2012

Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ

Νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ από την ακαδημαϊκή χρονιά 2016-2017 προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλος, κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή. Ο υπουργός μετέθεσε τις όποιες αλλαγές στις Πανελλαδικές για μετά την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων στη δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση, δίνοντας ως χρονικό ορίζοντα το τέλος της τετραετίας.

Περιγράφοντας τις βασικές προτεραιότητές του για την Παιδεία, ο κ. Αρβανιτόπουλος έστειλε μήνυμα για πλήρη εφαρμογή του νόμου-πλαισίου για τα ΑΕΙ, αφήνοντας, πάντως, παράθυρο για αλλαγές και προσαρμογές.

«Θέλω να στείλω ένα σαφές και αδιαπραγμάτευτο μήνυμα και προς τους ζηλωτές της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης και προς τους αρνητές, αλλά και όλους αυτούς που έγιναν δικαστές προθέσεων, ότι μοναδικός γνώμονας των αποφάσεών μας είναι το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος και πρόσθεσε: «Το δημόσιο συμφέρον επιβάλλει δύο πράγματα. Πρώτον, την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης, που σημαίνει την εφαρμογή του νόμου στο σκέλος της διοίκησης και προς την κατεύθυνση αυτή θα γίνουν οι απαραίτητες διασαφηνίσεις και προσαρμογές χωρίς να αλλοιώνεται ο πυρήνας, η κατεύθυνση και η φιλοσοφία της μεταρρύθμισης. Δεύτερον, η διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των ελληνικών ανώτατων ιδρυμάτων, το οποίο σημαίνει ανοικτά ΑΕΙ και ΤΕΙ για να παρέχουν το δημόσιο αγαθό της παιδείας σε αυτή την περίοδο βαθιάς οικονομικής και κοινωνικής κρίσης».

Αναβάθμιση
Στις βασικές κατευθύνσεις για την ανώτατη εκπαίδευση, ο υπουργός επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει ποιοτική αναβάθμιση, απρόσκοπτη λειτουργία και ενίσχυση του δημοσίου πανεπιστημίου. Μεταξύ άλλων, ανέφερε την αναθεώρηση του συστήματος συγγραμμάτων, τον εξορθολογισμό του χάρτη της Ανώτατης Εκπαίδευσης με βάση ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά και την κοινωνική και οικονομική γεωγραφία της χώρας.

Ψηφιακό
Ο κ. Αρβανιτόπουλος ανέφερε ότι «στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση το ψηφιακό σχολείο παίρνει σάρκα και οστά στη σχολική χρονιά 2013-2014. Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, θα καταθέσουμε νομοσχέδιο εντός του έτους για τη μεταρρύθμιση του Γενικού και Επαγγελματικού Λυκείου. Στη μεταλυκειακή εκπαίδευση και κατάρτιση ολοκληρώνουμε τη μεταφορά της αρμοδιότητας λειτουργίας των Δημοσίων Ινστιτούτων Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση. Στηρίζουμε αλλά και ελέγχουμε το θεσμό των Κέντρων Μεταλυκειακής Εκπαίδευσης».

Εμφανίστηκε, επίσης, καθησυχαστικός σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό των σχολείων με βιβλία για τη νέα χρονιά. «Στόχος και μέλημά μας είναι από την πρώτη ημέρα του αγιασμού τα σχολεία να λειτουργούν ομαλά και χωρίς κενά», όπως είπε.

Τέλος, επισήμανε ότι το πρόβλημα της παιδείας ούτε αντιμετωπίζεται ούτε εξαντλείται με μια εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Χρειάζεται αλλαγή νοοτροπίας παντού. Διότι η Παιδεία αποτελεί εγγύηση των ίσων ευκαιριών, της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής κινητικότητας», τόνισε ο κ. Αρβανιτόπουλος.

Μέτρα
Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται:
•Αξιολόγηση διαδικασιών και ανθρώπινου δυναμικού, με στόχο την ανάδειξη τομέων που χρειάζονται βελτιωτικές παρεμβάσεις.
•Βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης με αναβάθμιση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Ανεξάρτητης Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση.
•Ενίσχυση υποδομών, κτιριολογικής υλικοτεχνικής υποδομής, με «έξυπνα» βιοκλιματικά εκπαιδευτήρια, σύγχρονα ψηφιακά εποπτικά μέσα, το ηλεκτρονικό βιβλίο και την ψηφιακή τάξη.
•Απορρόφηση κονδυλίων από το ΕΣΠΑ και το επιχειρησιακό πρόγραμμα «εκπαίδευση και διά βίου μάθηση», που σήμερα προσεγγίζει το 28%.

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: