Πρόκειται στην ουσία, για ένα επιπλέον κίνητρο για να βγουν πιο εύκολα και κυρίως πιο γρήγορα στη σύνταξη, οι εργαζόμενες μητέρες με ανήλικο παιδί.
Αναλυτικά, βάσει της εγκυκλίου, θα μπορεί στο εξής για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, να αξιοποιείται ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας ή ασθένειας που είχαν εργαζόμενες μητέρες, έως και δέκα χρόνια πριν από την ενηλικίωση του παιδιού τους. Στόχος είναι να καταφέρουν να συγκεντρώσουν πιο γρήγορα τα απαιτούμενα 5.500 ένσημα και να βγουν στη σύνταξη, είτε στα 50 έτη με μειωμένη, είτε στα 55 έτη με πλήρη.
Ειδικότερα, η εγκύκλιος τονίζει ότι λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος επιδοτούμενης ανεργίας ή και ασθενείας, έως και 200 ημέρες για κάθε αιτία ξεχωριστά. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις (ανεργίας ή ασθενείας), να πραγματοποιήθηκε την τελευταία δεκαετία πριν από την ενηλικίωση του ανήλικου τέκνου. Διευκρινίζεται δε, ότι μπορεί η περίπτωση ασθένειας ή ανεργίας να συνέβη σε παλαιότερο χρόνο, για παράδειγμα στα πρώτα έτη του εργασιακού βίου της μητέρας. Ακόμα και σε χρόνο που μπορεί να ανάγεται και πριν από την τελευταία δεκαετία κατά την οποία υποβάλλεται η απαραίτητη αίτηση συνταξιοδότησης, όπως ίσχυε παλιότερα. Η εγκύκλιος ξεκαθαρίζει ότι οι εργαζόμενες μητέρες που συμπλήρωσαν τις 5.500 ημέρες ασφάλισης και είχαν ανήλικο τέκνο, θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης και μπορούν να βγουν στη σύνταξη όποτε το επιθυμούν (στα 50 έτη για μειωμένη και στα 55 έτη για πλήρη). Δεν είναι απαραίτητο όταν συμπληρώσουν το παραπάνω ηλικιακό όριο συνταξιοδότησης, το παιδί τους να είναι ακόμα ανήλικο.
Η δυνατότητα αυτή αφορά όλες τις εργαζόμενες μητέρες που ασφαλίστηκαν έως 31/12/1992, δηλαδή εκείνες που θεωρούνται «παλιές» ασφαλισμένες. Σε κάθε περίπτωση το ανώτατο όριο ισχύος της εγκυκλίου είναι η 31η Δεκεμβρίου 2010.
Αυτό σημαίνει ότι όσες μητέρες εργαζόμενες θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από 1η Ιανουαρίου 2011 και μετά, δεν μπορούν να κάνουν χρήση ημερών επιδοτούμενης ανεργίας ή και ασθένειας που είχαν στο παρελθόν, ακόμα και αν είχαν ανήλικο παιδί, τότε.
Σημειώνεται ότι εάν υπάρχουν αιτήσεις συνταξιοδότησης που εκκρεμούν σε κάποιο στάδιο διοικητικής διαδικασίας, οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΙΚΑ οφείλουν να συμπεριλάβουν στις ημέρες που συνυπολογίζονται για συνταξιοδότηση και εκείνες που προκύπτουν από επιδότηση λόγω ανεργίας ή και ασθένειας.
(Πηγή: capital.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: