To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2012

Με ποιες προϋποθέσεις θα παρέχονται οι διευκολύνσεις πληρωμής φόρων


Αφού πρώτα οι φορολογούμενοι καταβάλουν την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος με βάση το ισχύον καθεστώς θα μπορούν να ενταχθούν στην ευνοϊκή ρύθμιση για καταβολή του υπολοίπου μέχρι και σε δέκα δόσεις εφόσον, βεβαίως, το δηλωμένο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 100.000 ευρώ. Στη λύση αυτή κατατείνει το υπουργείο Οικονομικών στην περίπτωση που η ρύθμιση τεθεί σε ισχύ μετά την 31 Ιουλίου που λήγει η ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων. Στην περίπτωση αυτή έτσι, οι υπόχρεοι που έχουν λάβει εκκαθαριστικό σημείωμα με ημερομηνία πληρωμής της πρώτης δόσης μέχρι 31/7 θα πρέπει να καταβάλουν τους φόρους που αναλογούν και το υπόλοιπο ποσό να κατανεμηθεί σε δέκα δόσεις.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάθεση αίτησης για ένταξη στη ρύθμιση από τους φορολογουμένους είναι η εμπρόθεσμη καταβολή της φορολογικής δήλωσης. Από εκεί και πέρα:

- Οσοι δικαιούνται και επιλέξουν 10 ισόποσες δόσεις θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 70% της οφειλής (σε επτά δόσεις) και τους υπόλοιπους 3 μήνες το 30% της οφειλής. Σημειώνεται ότι μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 όλες οι εισπράξεις του Δημοσίου που αφορούν φόρους του προηγούμενου έτους εγγράφονται στα έσοδα του προϋπολογισμού του 2012.
- Υπάρχει και η δυνατότητα επιλογής 10 μη ισόποσων δόσεων. Στην περίπτωση αυτή οι φορολογούμενοι θα πρέπει να καταβάλλουν μέχρι τον Φεβρουάριο του 2013 το 60% της οφειλής που αφορά στις επτά πρώτες δόσεις και το υπόλοιπο ποσό μέχρι τον Μάιο του 2013.
- Σε επτά δόσεις και μέχρι Φεβρουάριο του 2013 μπορούν να καταβάλλουν τον φόρο οι φορολογούμενοι με οικογενειακό εισόδημα από 50.000 ευρώ έως 100.000 ευρώ.
- Σε τρεις διμηνιαίες δόσεις (όσες και σήμερα) θα καταβάλλουν τον φόρο οι φορολογούμενοι με εισοδήματα υψηλότερα των 100.000 ευρώ.

Σε περίπτωση υποβολής του αιτήματος για τμηματική καταβολή των φόρων, μετά την προθεσμία καταβολής της 1ης δόσης θα πρέπει να καταβληθεί και το ληξιπρόθεσμο ποσό για να γίνει δεκτό το αίτημα των περισσότερων δόσεων. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι δεν αποκλείεται να επιβληθεί ένας μικρός τόκος για τις δόσεις των πρόσθετων φόρων που θα εξοφληθούν από τον Μάρτιο και μετά. Αν ο φορολογούμενος δεν είναι συνεπής στη ρύθμιση, θα χάνει το πλεονέκτημα των δόσεων και η συνολική οφειλή θα είναι απαιτητή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2012, υπό την απειλή ενεργοποίησης των μέτρων είσπραξης ληξιπρόθεσμων που αφορούν κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων. Η ρύθμιση αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα την ερχόμενη εβδομάδα.

(Πηγή: Κέρδος)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: