Από το υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας διαμηνύουν ότι δεν πρόκειται να δοθεί άλλη παράταση.
Να σημειωθεί ότι, από τα 6,5 και πλέον δισεκατομμύρια ευρώ που οφείλουν στο ΙΚΑ χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις, μόλις tα 1,5 δισ. ευρώ μπαίνουν κατά καιρούς στις ρυθμίσεις. Αλλά και από τις ρυθμίσεις που γίνονται κάθε φορά, πολύ λίγες εξυπηρετούνται μέχρι τέλους.
Όπως κάθε φορά που λήγει μια ρύθμιση, και πριν από τη νέα ευνοϊκότερη, ή τουλάχιστον την παράταση της ρύθμισης που έληξε, το ΙΚΑ ξεκινά τις διαδικασίες αναγκαστικών εισπράξεων.
Έτσι και τώρα, η διοίκηση του Ταμείου ενημερώνει ότι οι οφειλέτες απειλούνται με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, όπως προβλέπει η διαδικασία, από την ερχόμενη Δευτέρα και μετά.
Όσοι λοιπόν, δεν προχώρησαν σε ρύθμιση των χρεών τους, ή δεν προχωρήσουν τα δύο 24ωρα που απομένουν, οι αρμόδιες υπηρεσίες του Ιδρύματος θα ενεργοποιήσουν τις διαδικασίες για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών, εισοδημάτων από ενοίκια, ακόμη και κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων ή ακινήτων που δεν είναι προσημειωμένα.
Όσοι δεν συμμορφωθούν θα έχουν να αντιμετωπίσουν, βάσει των προβλέψεων του ταμείου:
- Κατασχέσεις εις χείρας τρίτων (τραπεζικοί λογαριασμοί, εισοδήματα από ενοίκια, απαιτήσεις στα χέρια πελατών των επιχειρήσεων).
- Κατασχέσεις πολυτελών αυτοκινήτων και ακινήτων ελεύθερων βαρών για τα οποία, εφόσον ο οφειλέτης δεν συμμορφώνεται με τις προβλεπόμενες διατάξεις ρύθμισης των οφειλών, θα εκδίδεται άμεσα πρόγραμμα πλειστηριασμού (εντός των εκ του νόμου προβλεπόμενων υποχρεωτικών προθεσμιών).
Οι διαδικασίες κινούνται ειδικά για όσους «μπαίνουν» στις ρυθμίσεις για να ξεφύγουν των προβλεπόμενων κατασχέσεων, χωρίς στην πράξη να καταβάλουν παρά το πολύ-πολύ, μία με δύο δόσεις.
Στο ΙΚΑ γνωρίζουν πως μεγάλος αριθμός οφειλετών, συνήθως με μεγάλες οφειλές, προχωρά στην αλλεπάλληλη υποβολή αιτήσεων ρύθμισης, είτε με τις έκτακτες ευνοϊκές ρυθμίσεις, είτε κυρίως με τις πάγιες διατάξεις του Ν. 3863/2010, προκειμένου να απολαμβάνουν την αναστολή λήψης αναγκαστικών μέτρων «τόσο μέχρι τη διεκπεραίωση του ελέγχου από τα Τμήματα Εσόδων όσο και μέχρι την παρεχόμενη ημερομηνία καταβολής της πρώτης δόσης για την υπαγωγή στη ρύθμιση».
Στις περιπτώσεις αυτές, συνιστάται η αναστολή της αναγκαστικής εκτέλεσης να μην υπερβαίνει τις πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημέρα διεκπεραίωσης του ελέγχου».
(Πηγή: capital.gr)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: