To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Τι πρέπει να γνωρίζουν όσοι θέλουν να κλείσουν τα μπλοκάκια τους

Ακόμα και κατόπιν εορτής, ή ακόμα και μετά την υποβολή της φορολογικής τους δήλωσης μπορούν επιτηδευματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες με ανενεργά βιβλία στη χρήση του 2011 να υποβάλλουν αίτηση διακοπής εργασιών στο τμήμα Μητρώου της Εφορίας τους προκειμένου να αποφύγουν την πληρωμή τέλους επιτηδεύματος και να γλιτώσουν έτσι 500 ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών, μετά την κοσμοσυρροή που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες στις εφορίες, αποφάσισε να δώσει παράταση της προθεσμίας εκπρόθεσμης διακοπής εργασιών έως τις 16 Ιουλίου και παράλληλα με απόφαση του υπουργού Γ. Ζανιά δίδεται η δυνατότητα αίτησης διαγραφής του τέλους ακόμα κι αν αυτό έχει συνυπολογιστεί στο εκκαθαριστικό της δήλωσης στο βαθμό που στο μεταξύ έχει γίνει δεκτή η αίτηση διακοπής εργασιών.

Στις εφορίες, στο Τμήμα Μητρώου, οι ουρές είναι καθημερινό φαινόμενο καθώς χιλιάδες φορολογούμενοι με ανενεργά μπλοκάκια σπεύδουν να κλείσουν τα βιβλία τους για να γλιτώσουν το χαράτσι. Όσοι δεν έχουν εκκρεμότητες, τελειώνουν σχετικά γρήγορα και «καθαρίζουν» με πρόστιμο 40 ευρώ. Δεν λείπουν όμως και οι περιπτώσεις στις οποίες οι υπάλληλοι διαπιστώνουν φοροπαραβάσεις που επισύρουν την επιβολή προστίμων με την πλέον χαρακτηριστική τη μη υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων με πρόστιμο 600 ευρώ ανά χρήση.

Αυτή είναι μια παράμετρος που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν οι φορολογούμενοι οι οποίοι μπορεί να πάνε για… μαλλί και τελικά να βγουν κουρεμένοι.

Σε κάθε περίπτωση όσοι επιθυμούν να κλείσουν τα βιβλία τους θα πρέπει να γνωρίζουν:

1. Προθεσμία. Λήγει στις 16 Ιουλίου , προκειμένου για εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών , παράλληλα με την καταληκτική προθεσμία υποβολής ηλεκτρονικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος.

2. Διακοπή εργασιών. Στην περίπτωση όπου η διακοπή εργασιών πραγματοποιηθεί πριν από τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, το τέλος επιτηδεύματος δεν υπολογίζεται αν η ημερομηνία διακοπής είναι πριν τη 1-1-2011 ή δεν υπολογίζεται μέρος του τέλους αν η ημερομηνία διακοπής είναι εντός του 2011 (χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας και το τέλος υπολογίζεται σε δωδέκατα).

3. Αίτηση διαγραφής. Αν ο φορολογούμενος έχει ήδη υποβάλλει τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος, χωρίς να έχει κάνει διακοπή εργασιών, η Γενική Γραμματεία Πληροφορικών Συστημάτων θα συμπεριλάβει στην εκκαθάριση και το τέλος επιτηδεύματος. Ο φορολογούμενος μπορεί σε αυτή την περίπτωση, εφόσον υποβάλλει σε χρόνο μεταγενέστερο της υποβολής δήλωσης , να κάνει αίτηση διακοπής εργασιών και στη συνέχεια να υποβάλλει στην Εφορία, αίτηση διαγραφής του τέλους επιτηδεύματος.

4. Λάθη. Στις περιπτώσεις όπου η ΓΓΠΣ δεν διαθέτει στοιχεία για την ορθή εκκαθάριση, τότε οι υπόχρεοι φορολογούμενοι, εφόσον διαπιστώσουν λάθη, κατά την παραλαβή του εκκαθαριστικού σημειώματος, υποβάλλουν στην αρμόδια Δ.Ο.Υ, κατά περίππτωση, είτε αίτηση για διαγραφή μέρους ή ολόκληρου του βεβαιωθέντος ποσού , είτε τροποποιητική δήλωση και η Δ.Ο.Υ θα προβεί σε διαγραφή ή σε νέα εκκαθάριση.

5. Ανενεργές επιχειρήσεις που εμφανίζονται ως ενεργές. Νέα δήλωση διακοπής εργασιών στην οποία θα αναγράφεται και ο χρόνος διακοπής εργασιών της επιχείρησης θα πρέπει να υποβάλλουν φορολογούμενοι που εμφανίζονται στο υποσύστημα Μητρώου ως έχοντες ενεργό επιχείρηση ακόμα κι αν υποστηρίζουν ότι έχουν κάνει διακοπή εργασιών στο παρελθόν η οποία όμως δεν φαίνεται στο σύστημα και δεν αποδεικνύεται με σχετική βεβαίωση. Απαιτείται και βεβαίωση ότι δεν υπάρχουν αποθέματα, πάγια ή εμπορεύσιμα.

6. Πεθαμένοι. Στις περιπτώσεις που φορολογούμενος, ενώ έχει αποβιώσει, εμφανίζεται στο υποσύστημα Μητρώου ως ενεργός επιχείρηση, θα υποβάλλεται δήλωση διακοπής εργασιών, με ημερομηνία διακοπής, εφόσον δεν αποδεικνύεται διαφορετικά, την ημερομηνία θανάτου. Με τη δήλωση θα συνυποβάλλονται τα δικαιολογητικά που προβλέπονται στις περιπτώσεις διακοπής λόγω θανάτου. Ως σχέση στην περίπτωση αυτή θα καταχωρείται ο κληρονόμος που υποβάλλει τη δήλωση.

7. Έλεγχοι. Για περιπτώσεις ανενεργών επιχειρήσεων και φορολογουμένων που έχουν πεθάνει αλλά εμφανίζονται ως ενεργοί, θα γίνουν δειγματοληπτικοί έλεγχοι για την ακρίβεια των στοιχείων. Οι υποθέσεις προς έλεγχο θα επιλεγούν με αυτοματοποιημένο τρόπο μέσω του συστήματος Elenxis.

8. Πόσο. Φέτος οι επιτηδευματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εφόσον τηρούν βιβλία Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, θα κληθούν να πληρώσουν, για τη χρήση 2011 ,τέλος επιτηδεύματος:
· 400 ευρώ για όσους έχουν έδρα σε τουριστικές περιοχές και πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
· 500 ευρώ για όσους έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους και
· 300 ευρώ για κάθε υποκατάστημα, εφόσον διατηρούν υποκαταστήματα.

9. Πότε. Το τέλος επιτηδεύματος θα ενσωματωθεί στα εκκαθαριστικά των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και θα πληρωθεί – ανάλογα με το χρόνο εκκαθάρισης της δήλωσης- μαζί με το φόρο εισοδήματος και τυχόν έκτακτη εισφορά σε έως τρεις δόσεις.

10. Εξαιρέσεις. Από το τέλος επιτηδεύματος εξαιρούνται :

Α. επιχειρήσεις , φυσικά ή νομικά πρόσωπα και ελεύθεροι επαγγελματίες σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και νησιά έως 3.100 κατοίκους εκτός αν είναι τουριστικοί τόποι. Για τον πληθυσμό λαμβάνεται υπ’ όψιν η απογραφή του 2011 και ως οι τουριστικοί τόποι προκύπτουν από το ΠΔ899/76 όπως τροποποιήθηκε με το ΠΔ 664/77.

Β. ατομικές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες κατά τα πρώτα πέντε χρόνια της δραστηριότητάς τους. Για το οικονομικό έτος είναι αυτοί που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά μετά την 1-1-2007.

Γ. όσοι ασκούν ατομική επιχείρηση και είναι άνω των 62 ετών. Για το οικονομικό έτος 2012 είναι αυτοί που γεννήθηκαν πριν από την 1-1-1950.

(Πηγή: euro2day.gr)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: