To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Οι 4 πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης στην οικονομία

Παραλαμβάνοντας την οικονομία βυθισμένη στο πέμπτο έτος ύφεσης, την ανεργία να κινείται σε επίπεδα-ρεκόρ και τα δημόσια ταμεία σχεδόν άδεια, η νέα κυβέρνηση από την πρώτη κιόλας μέρα «βουτάει στα βαθιά». Με δεδομένο το σημείο-μηδέν στο οποίο βρίσκεται η οικονομία καλείται άμεσα να ξεκινήσει μια δύσκολη διαπραγμάτευση ώστε να ξεκαθαρίσουν τα όρια χαλάρωσης του Μνημονίου, με την τρόικα να φαίνεται έτοιμη να «δώσει» καταρχήν επιπλέον χρόνο στην Ελλάδα για να επιτύχει τους στόχους.

Οι διαβουλεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό μεταξύ της νέας κυβέρνησης και των εκπροσώπων της τρόικας με την Κρ. Λαγκάρντ να δηλώνει, προτού ολοκληρωθούν οι εκλογές στην Ελλάδα, ότι είναι σημαντικό να μπορέσει να ξεκινήσει ο διάλογος ακόμη και εντός της εβδομάδας, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο αναθεώρησης του Μνημονίου αλλά και νέας αναδιάρθρωσης του χρέους που κατέχουν οι δημόσιοι πιστωτές.

Μνημόνιο
«Πρώτα θα δούμε τι συμβαίνει επί τόπου, θα κάνουμε την επικαιροποίησή μας, θα ξεκινήσουμε πάλι το διάλογο με τις πολιτικές αρχές και θα δούμε. Δεν θα κάνω λεπτομερή περιγραφή του οδικού χάρτη χωρίς να ξέρω σε ποια κατάσταση βρισκόμαστε» είπε.

Σαφές ήταν πάντως το μήνυμα που ήλθε από το Βερολίνο με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Γκ. Βεστερβέλε να δηλώνει ότι δεν θα γίνει αποδεκτή αθέτηση των συμφωνιών αλλά θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για επιμήκυνση του χρόνου εφαρμογής των νέων μέτρων, χωρίς να μιλάμε όμως για μεγάλες αλλαγές. «Εμείς θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ, αλλά η Ελλάδα πρέπει να αποφασίσει μόνη της», εκτίμησε και τόνισε πως ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων είναι ο μοναδικός ορθός.

Ανοικτά «μέτωπα»

Η στάση που θα κρατήσει η νέα κυβέρνηση τις πρώτες ώρες θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό τη στάση των εταίρων ενόψει των συζητήσεων με την τρόικα ενώ καταλύτης στις εξελίξεις αναμένεται να αποδειχθεί η αντίδραση των αγορών στο εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης είναι:

Διασφάλιση της χρηματοδότησης από την τρόικα το συντομότερο δυνατό, αφού τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στο «κόκκινο» και χωρίς νέα κεφάλαια «αντέχουμε» για την πληρωμή μισθών και συντάξεων έως τα μέσα Ιουλίου. Αμεσα πρέπει να εισρεύσει στην Ελλάδα 1 δισ. από την προηγούμενη δόση και επιπλέον περίπου 4 δισ. από την επόμενη δόση, η οποία συνολικά ανέρχεται σε 30 δισ. και πρέπει να έχει εκταμιευθεί έως και το Σεπτέμβριο με τον κύριο όγκο να κατευθύνεται στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

«Πάγωμα» των σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και τόνωση της ρευστότητας στην αγορά καταρχήν με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και τη σταδιακή εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου.

Η διαδικασία της χρηματοδότησης συναρτάται, πλέον, άμεσα με τη συζήτηση που μοιραία έχει ξεκινήσει, υπό το βάρος των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα και των μεγάλων καθυστερήσεων στην υλοποίηση του Μνημονίου το τελευταίο τρίμηνο, για αναθεώρηση του Μνημονίου. Το επικρατέστερο σενάριο είναι η τρόικα να δώσει παράταση στο χρόνο επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, ίσως και κατά δύο χρόνια, ενδεχομένως και με μία αναπροσαρμογή των επιτοκίων. Ωστόσο, τα περιθώρια είναι εξαιρετικά περιορισμένα, καθώς μια χρονική παράταση θα πρέπει να χρηματοδοτηθεί με πρόσθετα κεφάλαια, ύψους κάποιων δεκάδων δισ. ευρώ που θα πρέπει να λάβουν την έγκριση ξένων κοινοβουλίων.

Ιδιαίτερη έμφαση αναμένεται να δοθεί στο μείγμα πολιτικής που θα ακολουθηθεί στην Ελλάδα. Με την ύφεση να κινείται ήδη στο 6,5% θα πρέπει τα όποια μέτρα αποφασιστούν τουλάχιστον για την προσεχή διετία να μη βυθίσουν περισσότερο την οικονομία στην ύφεση. Η πρώτη «μάχη» αναμένεται να δοθεί στον προσδιορισμό των μέτρων της διετίας 2013 - 2014, συνολικού ύψους 11,6 δισ. ευρώ τα οποία πρέπει να αποφασιστούν άμεσα, ίσως και μέχρι το τέλος Ιουνίου ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για νέες εκταμιεύσεις από την τρόικα. Κεντρικό ζήτημα αναμένεται να είναι οι παρεμβάσεις στα εργασιακά και ο δραστικός περιορισμός της σπατάλης στο Δημόσιο με μείωση και του αριθμού των εργαζομένων. Εξαιρετικά κρίσιμος τομέας παραμένουν τα έσοδα καθώς θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιηθεί ο φοροεισπρακτικός μηχανισμός, ώστε να εισρεύσει ζεστό χρήμα στα ταμεία του Δημοσίου.

(Πηγή: Ημερησία)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: