To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Α. Τσίπρας: «Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε στα αριστερά της Αριστεράς»

Στο πολυσέλιδο αφιέρωμα του γαλλικού περιοδικού «Paris Match», με τον τίτλο «Αλέξης Τσίπρας, ο άνθρωπος που φοβάται η Ευρώπη», ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε το πολιτικό στίγμα του κόμματος λέγοντας ότι «Είμαστε στα αριστερά της Αριστεράς».
Αναφερόμενος στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στην πολιτική που πρεσβεύει τόνισε ότι θα επιμείνει σε μια σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση, υπογράμμισε πως «εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ είμαστε δίχως συμπλέγματα στα αριστερά της Αριστεράς», ενώ υπενθύμισε ότι διατηρεί στενούς δεσμούς με το Μέτωπο της Αριστεράς και τον Ζαν Λικ Μελανσόν.
Στο αφιέρωμά του το περιοδικό ξεκινά με τη φράση «ο Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής της ριζοσπαστικής Αριστεράς, κρατά το μέλλον της χώρας στα χέρια του. Και τρελαίνει τις τράπεζες».
Ο δημοσιογράφος διερωτήθηκε αν «...η οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα δεν αποτελεί απόδειξη της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης», για να απαντήσει ότι «ο ελληνικός λαός υπεβλήθη στις χείριστες θεραπείες. Γίναμε τα πειραματόζωα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης.
Οι μεγάλες χώρες βλέπουν τα αποτελέσματα αυτής της εμπειρίας. Αν η συνταγή λειτουργήσει σε μας, τα πειραματόζωα, θα εξάγουμε τη συνταγή για να την εφαρμόσουμε σε άλλα κράτη της Ευρώπης. Αν αποτύχει, τόσο το χειρότερο για τους Ελληνες». Ο κ. Τσίπρας τόνισε ακόμη ότι «η Ελλάδα βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα, εξαιτίας των τραγικών λαθών των προηγούμενων κυβερνήσεων...».
Στο ερώτημα πώς έφτασε η Ελλάδα στο χείλος του γκρεμού, ο κ. Τσίπρας το αιτιολόγησε λέγοντας πως δεν είναι τυχαίο γεγονός. «Βρισκόμαστε στην καρδιά της κρίσης του συστήματος, στην καρδιά της κρίσης του οικονομικού μοντέλου των αγορών και δεν υπάρχει προηγούμενο στην Ιστορία. Δεν έχουμε ξαναζήσει τέτοια φαινόμενα από το 1929.
Τότε, η Αμερική και η Ευρώπη δεν έκαναν τις ίδιες επιλογές. Στις ΗΠΑ ο Ρούσβελτ επέλεξε να υλοποιήσει το Σχέδιο Μάρσαλ και μια πολιτική ανάπτυξης για να στηρίξει τους ανέργους» είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, υιοθετώντας σκληρή γραμμή απέναντι στο μνημόνιο, μιλώντας στη Wall Street Journal, επεσήμανε πως, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στην κυβέρνηση, θα προχωρήσει στην αναστολή της εξυπηρέτησης του χρέους σε περίπτωση που και οι δανειστές διακόψουν το πρόγραμμα χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Η αμερικανική έκδοση περιγράφει ότι με τις δηλώσεις αυτές ο κ. Τσίπρας «πετάει το γάντι» που μπορεί να προκαλέσει εντάσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών της. «Η πρώτη μας επιλογή είναι να πείσουμε τους Ευρωπαίους εταίρους μας ότι, προς το δικό τους συμφέρον, δεν πρέπει να σταματήσει η χρηματοδότηση της χώρας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
«Η Ελλάδα δεν προτίθεται να προβεί σε μονομερείς ενέργειες, αλλά αν το κάνουν οι πιστωτές, με άλλα λόγια αν διακόψουν την οικονομική βοήθεια προς τη χώρα, τότε θα σταματήσουμε να πληρώνουμε το χρέος μας», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Μια οικονομική κατάρρευση της Ελλάδας θα προκαλέσει ντόμινο και στην υπόλοιπη Ευρώπη, επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, τον οποίο η εφημερίδα αναφέρει ως «πιθανό επόμενο πρωθυπουργό της χώρας».
«Το νόμισμά μας είναι το ευρώ και δεν είναι εύκολο να διακοπεί αυτός ο σύνδεσμος. Εξοδος από το ευρώ θα σημάνει πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Δεν είναι κάτι που επιθυμούμε, δεν είναι κάτι που αναζητούμε», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, προσθέτοντας πως «και οι δύο πλευρές πρέπει να κάνουν ένα βήμα πίσω, προτού φτάσουν σε αυτό το σημείο και να βρουν μια ευρωπαϊκή λύση».

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: