To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 18 Μαΐου 2012

Φορολογική δήλωση: Τι να προσέξετε με τις αποδείξεις

Παραδείγματα
Για να μην πληρώσετε επιπλέον φόρο οι αποδείξεις που θα προσκομίσετε πρέπει να είναι βάση του τεκμαρτού εισοδήματος και όχι βάση του πραγματικού.

Από τις πρώτες 40.000 φορολογικές δηλώσεις που έχουν εκκαθαριστεί από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων έχει παρουσιαστεί σε περίπου 24.000 δηλώσεις το φαινόμενο οι φορολογούμενοι να έχουν εισοδήματα με τεκμαρτό προσδιορισμό και όχι με το πραγματικό τους εισόδημα

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα  να έχουν προσκομίσει αρκετές λιγότερες αποδείξεις από τις οποίες προβλέπονται. Αυτό σημαίνει πως πέρα από την επιβάρυνση που θα πληρώσουν σε φόρο για το τεκμαρτό εισόδημα,  να πληρώσουν προκαταβολή, αλλά να επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο με τις αποδείξεις οι οποίες τους λείπουν.

Εκείνο που θα πρέπει να προσέξουν όλοι οι φορολογούμενοι είναι ότι για να ισχύσουν οι αποδείξεις πρέπει να προσδιορίσουν το 25% στο τεκμαρτό εισόδημα, σε αυτό δηλαδή που είναι το μεγαλύτερο και φορολογείται και επιπλέον αυτό θα πρεπει να γίνει με την αρχική και εμπρόθεσμη δήλωση.

Αυτοί λοιπόν οι 24.000 φορολογούμενοι που έχει εκαθαριστεί η φορολογική τους δήλωση δεν μπορούν με συμπληρωματική δήλωση να προσκομίσουν αποδείξεις και να μην επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ: 

- Μισθωτός με πραγματικό εισόδημα 5.000 ευρώ και τεκμαρτό 15.000 ευρώ.

Δηλαδή εάν κάποιος δουλεύει part-time και παίρνει 357 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 1.250 ευρώ και δε θα πληρώσει καθόλου φόρο.

Εάν όμως είναι έγγαμος, έχει ένα σπίτι 90τ.μ και ένα αυτοκίνητο 1.400 κυβικών έχει τεκμαρτό εισόδημα 15.000 ευρώ και οι αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσει είναι 3.750 ευρώ και όχι 1.250 ευρώ.
Αυτός λοιπόν θα πληρώσει φόρο 1.995 ευρώ, θα πληρώσει προκαταβολή 1.097 ευρώ, άρα θα πληρώσει συνόλο 3.092 ευρώ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ 1.250€ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΟΧΙ 3.750€  Ο ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΦΟΡΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΕΠΙΒΑΡΥΝΕΤΑΙ ΜΕ ΕΠΙΠΛΕΟΝ 387€
ΣΥΝΟΛΟ: 3.479€

- Μισθωτός με πραγματικό εισόδημα 15.000 ευρώ και τεκμαρτό εισόδημα 30.000€

Δηλαδή εάν κάποιος παίρνει μισθό 1.000 ευρώ το μήνα, θα πρέπει να προσκομίσει αποδείξεις 3.705 ευρώ και θα πληρώσει φόρο 1.240 ευρώ.

Εάν είναι έγγαμος, έχει ένα σπίτι 100 τ.μ, ένα αυτοκίνητο 1600 κυβικά και πληρώνει δόση δανείου έχει τεκμαρτό εισόδημα 30.000 ευρώ και οι αποδείξεις που πρέπει να προσκομίσει είναι 7.500 ευρώ και όχι 3.750 ευρώ.
Αυτός λοιπόν θα πληρώσει φόρο 5.320 ευρώ, θα πληρώσει προκαταβολή 2.926 ευρώ, άρα θα πληρώσει σύνολο 8.246 ευρώ.

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΑΝΤΙ ΓΙΑ 7.500, ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΙ 3.750€ Η ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΕΠΙΒΑΡΥΝΣΗ ΕΊΝΑΙ 581€
ΣΥΝΟΛΟ: 8.827€.

(Πηγή: newsit.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: