To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

Μειώσεις μισθών ακόμα και άνω του 50% φέρνει η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων

Σε πλήρη ανατροπή των όρων των κλαδικών συμβάσεων οδηγεί η λήξη της μετενέργειάς τους τη Δευτέρα 14 Μαΐου. Οκτώ ημέρες μετά τις εκλογές κι ενώ παραμένει η πολιτική αστάθεια στη χώρα, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή ο νόμος για τα εργασιακά που περιλαμβάνονταν στο δεύτερο μνημόνιο. Η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων αναμένεται να οδηγήσει σε μειώσεις μισθών που θα ξεπερνούν και το 50%.

Συγκεκριμένα μετά την παρέλευση της 14ης Μαΐου θα πάψουν, οριστικά, να ισχύουν οι τελευταίες για τους εργαζομένους ασφαλιστικές δικλίδες με στόχο τη συμπίεση των μισθολογικών απολαβών στα επίπεδα της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας των 510,9 έως 820,5 ευρώ, μικτά, το μήνα. Με την εκπνοή της τρίμηνης μετενέργειας της πλειονότητας των κλαδικών συμβάσεων, η αγορά εργασίας θα διέπεται από το ατομικό και όχι από το πάλαι ποτέ ισχυρό συλλογικό δίκαιο.

Οι εργοδότες θα μπορούν να παρέμβουν μονομερώς στους μισθούς που δεν καλύπτονται μέσω κλαδικών συμβάσεων και έληξαν το τελευταίο εξάμηνο, καθώς ο εργαζόμενος μεταπίπτει στο βασικό μισθό/ημερομίσθιο της ΣΣΕ, μαζί με τα επιδόματα ωρίμασης, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας, όπου αυτά υπάρχουν και αν προβλέπονταν από τη ΣΣΕ που έληξε. Η αμοιβή αυτή θα διατηρηθεί μέχρις ότου αντικατασταθεί από νέα ΣΣΕ ή ΑΣΕ που θα ενσωματώσει τη μείωση που επιβλήθηκε νομοθετικά.

Σύμφωνα με στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ήδη το 59% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων είναι στον... αέρα καθώς 23 συμβάσεις που ήταν σε ισχύ καταγγέλθηκαν, άλλες 3 είναι υπό προθεσμία και για επιπλέον 63 συμβάσεις οι όροι αμοιβής θα αλλάξουν από τις 14 Μαΐου και μετά, δηλ. 89 συμβάσεις σε σύνολο 152 (ποσοστό 58,5%).

Νέες καταγγελίες
Στη βιομηχανία καταγγέλθηκαν, πριν από την Πρωτομαγιά, οι συμβάσεις εργασίας των χειριστών ηλεκτρονικών υπολογιστών βιομηχανίας, διπλωματούχων ΑΕΙ - ΤΕΙ, της κυτιοποιίας, της χαρτοβιομηχανίας, των χημικών, των διπλωματούχων μηχανικών, των οδηγών φορτηγών. Στο προηγούμενο διάστημα είχαν καταγγελθεί οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων στα ξενοδοχεία, στα ταξιδιωτικά γραφεία, των ξεναγών, των ξένων αεροπορικών εταιριών, των χειριστών μηχανημάτων τεχνικών έργων, των πολυκαταστημάτων και πολυεθνικών εταιριών - μελών του ΣΕΛΠΕ, των ΚΤΕΛ, των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, των φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης, των ιδιωτικών κλινικών, των εκπαιδευτικών ΙΕΚ, των κινηματογράφων, των αισθητικών και των συνεταιριστικών.

Πρωταγωνιστής οι ατομικές συμφωνίες
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση των ατομικών και των επιχειρησιακών συμβάσεων, οδηγώντας σε ταχύτατη συρρίκνωση μισθών που αγγίζει και το 35% για χιλιάδες εργαζομένους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ειδικού γραμματέα του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας Μιχάλη Χάλαρη, το 80% του εργατικού δυναμικού της χώρας αναμένεται να απασχολείται με όρους και προϋποθέσεις που θα καθορίζονται μέσω ατομικών συμβάσεων εργασίας από τον Μάιο. Σύμφωνα με τα συνολικά επίσημα στοιχεία του ΣΕΠΕ, από τις 14 Φεβρουαρίου έως το τέλος Μαρτίου υπογράφηκαν υπό τη «δαμόκλειο σπάθη» της απόλυσης 33.133 συμβάσεις, με μέσο όρο μείωσης αποδοχών 22%, ενώ σε συγκεκριμένες περιοχές αγγίζει και το 28%. Μάλιστα σύμφωνα με τους επιθεωρητές, υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις ατομικών συμβάσεων που η μείωση μισθού ξεπερνά και το 50% κι όλα αυτά προτού έρθει ο Μάιος που θα σφραγίσει την εξαφάνιση των κλαδικών συμβάσεων! Οι επιχειρήσεις, επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν παράλληλα τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προσλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένου μισθού) όσο και για το υπάρχον προσωπικό.

(Πηγή: express.gr)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: