To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 24 Μαΐου 2012

Ενισχύονται με 18 δισ. ευρώ οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες

Τι γίνεται με ΑΤΕ και ΤΤ
Παρέλαβαν από χθες το απόγευμα οι τράπεζες το κείμενο της σύμβασης που θα υπογράψουν με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για την είσοδο των 18 δισ. ευρώ στις τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Το κείμενο αυτό θα το επεξεργασθούν, θα το διαπραγματευθούν και θα το υπογράψουν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία της εισροής κεφαλαίων και κατ’ επέκταση, να επέλθει βελτίωση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και επαναχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ενέκρινε ομόφωνα το βράδυ της Τρίτης το οριστικό κείμενο της σύμβασης προεγγραφής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, το οποίο θα υπογραφεί μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Από τη πλευρά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε χθες στο Reuters ότι στηρίζει τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, εγείροντας ωστόσο ερωτήματα για το πώς θα υλοποιηθεί στην πράξη.

Συγκεκριμένα, σε νομική γνωμάτευση που δημοσίευσε στην ιστοσελίδα της, η ΕΚΤ θέτει ερωτήματα για το πώς και πότε ακριβώς θα λάβουν οι τράπεζες τις εγγυήσεις του ΤΧΣ, οι οποίες συνιστούν κρατική βοήθεια. Επίσης, προειδοποίησε το ΤΧΣ να μην αναμειχθεί στο ζήτημα του ποιες τράπεζες θα λάβουν βοήθεια, κάτι που αποτελεί αρμοδιότητα της Τράπεζας της Ελλάδος.

Εν τω μεταξύ, προς νέα παράταση δημοσίευσης των αποτελεσμάτων τους για το τέλος Ιουνίου οδηγούνται κατά τα φαινόμενα τόσο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο όσο και η Αγροτική Τράπεζα, καθώς πρέπει να βρεθεί λύση που θα εγγυάται την ανακεφαλαιοποίησή τους. Και οι δύο αυτές τράπεζες έχουν σημαντικές ζημιές το 2011, καθαρά προερχόμενες από το PSI, τις οποίες το Δημόσιο θα πρέπει ως βασικός μέτοχος να καλύψει (μέσω κάποιας λύσης που θα βρεθεί, καθώς το σημερινό πλαίσιο του ΤΧΣ δεν επιτρέπει την κεφαλαιακή στήριξη κρατικών τραπεζών).

Πέραν αυτού, πρέπει να διερευνηθεί και να αποφασισθεί η πορεία που θα ακολουθήσει τόσο το ΤΤ όσο και η ΑΤΕ, αλλά αυτό αποτελεί μία από τις σημαντικές εκκρεμότητες της νέας κυβέρνησης που θα προκύψει στις 17 Ιουνίου.

Αναφορά στην επικείμενη εισροή των 18 δισ. ευρώ έκανε και η Alpha Bank, επισημαίνοντας στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων ότι «δεν μπορεί να ξεκινήσει η ανάπτυξη με τις τράπεζες να διαθέτουν χρήματα που δεν έχουν στην αγορά.

»Μόνον η επανάκαμψη των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα, που είναι συνάρτηση της αποκατάστασης εμπιστοσύνης μέσω διαφύλαξης ενός πλαισίου σταθερότητας στη λειτουργία της οικονομίας, είναι δυνατόν να οδηγήσει στη χορήγηση νέων δανείων στην αγορά. Τα λεφτά που δίδονται στις τράπεζες (τα 18 δισ. ευρώ) προέρχονται από τη δανειακή σύμβαση που ορισμένοι θέλουν να επαναδιαπραγματευτούν, ενώ ταυτόχρονα επιμένουν ότι, ακόμη και αν φύγουμε από το μνημόνιο, λεφτά υπάρχουν για την ανάκαμψη της οικονομίας.

»Τα λεφτά αυτά, βεβαίως, είναι νέα κεφάλαια σε αναπλήρωση των κεφαλαίων που χάθηκαν στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους, του PSI plus. Δεν είναι ρευστότητα, όπως είναι οι καταθέσεις. Τα κεφάλαια μίας τραπέζης δεν μπορούν να γίνουν δάνεια (μακροπρόθεσμη τοποθέτηση που δεν είναι άμεσα απαιτητή). Πρέπει να είναι τοποθετημένα σε άμεσα ρευστοποιήσιμα στοιχεία ενεργητικού υψηλής ποιότητας για να μπορούν να αντιμετωπισθούν δυσμενείς εξελίξεις».

Και συνεχίζει η Alpha, διευκρινίζοντας ότι τα 18 δισ. ευρώ είναι σε μορφή ομολόγων ΑΑΑ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας. «Ναι, μεν, μπορούν να δοθούν ως ενέχυρο για να πάρουν φθηνότερη ρευστότητα οι τράπεζες από την ΕΚΤ, αλλά σε καμία περίπτωση η ρευστότητα αυτή δεν μπορεί να τοποθετηθεί σε δάνεια. Οι τράπεζες έχουν πρώτιστο καθήκον να προστατεύουν τις καταθέσεις και για να το κάνουν αυτό θα πρέπει να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένες. Και αυτό επιτυγχάνεται με τα 18 δισ. ευρώ σε κεφάλαια με τα οποία ενισχύονται. H επίκληση της κρατικοποίησης των τραπεζών ως αντίβαρο στη χορήγηση των 18 δισ. ευρώ δεν πρόκειται να δημιουργήσει από μόνη της ρευστότητα. Οι αρχές της πολιτικής οικονομίας δεν αλλάζουν είτε οι τράπεζες είναι ιδιωτικές είτε είναι κρατικές», καταλήγουν οι οικονομολόγοι της Τράπεζας.

(Πηγή: Κέρδος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: