To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Ιδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών μονάδων μεταποίησης με «μία στάση»

Ανοιξε ο δρόμος για εκατοντάδες κτηνοτρόφους να προχωρήσουν στην ίδρυση και λειτουργία επιχειρήσεων, όπως είναι τα τυροκομεία, όπου θα μεταποιούν την πρώτη ύλη που παράγουν -δηλαδή το γάλα- και θα μπορούν να διαθέτουν απευθείας στον καταναλωτή τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει αίτησή του στην οικεία διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη μεταποίηση γάλακτος και την παραγωγή προϊόντων αυτού. Πάνω από 100.000 ευρώ υπολογίζεται το ύψος της επένδυσης για ένα τυροκομείο εμβαδού 100 τ.μ. μαζί με τον εξοπλισμό

Ο νέος νόμος «ρυθμίσεις για την κτηνοτροφία και τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις και εκμεταλλεύσεις» ψηφίστηκε πρόσφατα από τη Βουλή (στις 12 Μαρτίου δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης) επιτρέπει στον παραγωγό να προχωρεί στη μεταποίηση του προϊόντος μέσα στην κτηνοτροφική μονάδα.

Ιδιαίτερα σημαντική είναι επίσης η δυνατότητα που παρέχει ο νόμος, ότι ο παραγωγός θα διατηρεί τον ασφαλιστικό του φορέα που είναι ο ΟΓΑ, ενώ θα μπορεί να διαθέτει απευθείας τα προϊόντα του σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές ή απευθείας στο κατάστημα που θα δημιουργήσει.

Ενώ οι διαδικασίες για την ίδρυση και λειτουργία της επιχείρησης απλουστεύονται, καθώς εισάγεται η διαδικασία αδειοδότησης «μιας στάσης».

Το νέο νομοσχέδιο υπόσχεται ότι η ίδρυση και λειτουργία της μονάδας μεταποίησης της πρώτης ύλης θα γίνεται με «μία στάση», με έγκριση από τη Διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να καταθέσει την αίτησή του (για τη δημιουργία τυροκομικής μονάδας) στην οικεία διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης, για τη μεταποίηση γάλακτος και παραγωγή προϊόντων αυτού.

Το νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία υπηρεσίας μίας στάσης. Δηλαδή απλουστεύονται οι διαδικασίες αδειοδότησης ενώ 3μελής επιτροπής, θα ελέγχει αν οι επιχειρηματίες και οι μονάδες τους πληρούν τις προϋποθέσεις.

Επίσης το κτίριο μεταποίησης θα πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές υγειονομικού ενδιαφέροντος, ώστε να εξασφαλίζεται η καλή ποιότητα του προϊόντος. Ας σημειωθεί ότι οι προδιαγραφές αυτές προσαρμόζονται ανάλογα με τη δυναμικότητα παραγωγής.

Το ύψος της επένδυσης για ένα τυροκομείο εμβαδού 100 τ.μ. μαζί με τον εξοπλισμό μπορεί να υπερβεί τις 100.000 ευρώ.

Κόστος
Για παράδειγμα η κατασκευή κτίσματος 100 τ.μ. σύμφωνα με τα πρότυπα των υγειονομικών απαιτήσεων απαιτεί τουλάχιστον 50.000 ευρώ. Το κόστος τώρα για τα βασικά μηχανήματα εξοπλισμού διαμορφώνεται ως εξής: δεξαμενές συντήρησης γάλακτος (παγολεκάνες) από 3.000-5.000 ευρώ, αποκορυφωτής από 10.000-30.000 ευρώ, καζάνι βρασμού και πήξης 10.000 έως 20.000 ευρώ, και ακόμα χρειάζονται τράπεζες τυριού, ράφια, ωριμαντήρας και ψυγείο συντήρησης, ενώ για την παραγωγή γιαουρτιού απαιτείται θάλαμος ψύξης-θέρμανσης.

Διεθνώς αναγνωρισμένη η ποιότητα των ελληνικών τυριών
Η ελληνική κτηνοτροφία στηρίζεται κυρίως στην εκτροφή αιγοπροβάτων. Το αιγοπρόβειο γάλα αντιπροσωπεύει το 60% περίπου της συνολικής γαλακτοπαραγωγής της Ελλάδας και τουλάχιστον το 85% της παραγωγής της, σε τυριά, προέρχεται από το γάλα αυτό.

Το γεγονός ότι πολλά ελληνικά τυριά σήμερα αντιγράφονται δείχνει την ποιοτική τους υπεροχή έναντι άλλων συγγενών προϊόντων που παρασκευάζονται σε άλλες χώρες από αγελαδινό γάλα. Και ταυτόχρονα τονίζει την ανάγκη προβολής των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων.

Σημειώνουμε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση, για να διαφοροποιήσει και να διασφαλίσει τα προϊόντα που παρουσιάζουν ιδιότυπα χαρακτηριστικά, δημοσίευσε τον Κανονισμό 2081/92/ΕΟΚ του Συμβουλίου για την Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και Ονομασιών Προέλευσης των Γεωργικών Προϊόντων και Τροφίμων. Για να δικαιούται ένα γεωγραφικό προϊόν ή τρόφιμο Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) θα πρέπει, πέραν των άλλων, να ανταποκρίνεται σε ορισμένες προδιαγραφές και να παράγεται παραδοσιακά σε μια επακριβώς οριοθετημένη περιοχή, στο ανθρώπινο και φυσικό περιβάλλον της οποίας αποδίδονται τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά του. Κάθε παραδοσιακή ονομασία, σύμφωνα με τον Κανονισμό αυτόν, αποτελεί μια κληρονομιά η οποία ανήκει σε όλους όσοι ζουν και θα ζήσουν στην περιοχή που δημιουργήθηκε και αναπτύχθηκε το παραδοσιακό προϊόν.

Εγγύηση διάρκειας
Είναι μια εγγύηση διάρκειας που μπορεί αναμφίβολα να χρησιμοποιηθεί για το προϊόν επί αιώνες, προσφέροντας πολλά πλεονεκτήματα, τα οποία εναπόκεινται στον πληθυσμό που κατοικεί στις περιοχές αυτές να τα διατηρήσει και να τα αναπτύξει.

Ανάμεσα στα ελληνικά παραδοσιακά τυριά που είναι ΠΟΠ περιλαμβάνονται τα εξής:

Φέτα, Κασέρι, Κεφαλογραβιέρα, Μανούρι, Γαλοτύρι, Κοπανιστή, Γραβιέρα Κρήτης, Γραβιέρα Νάξου, Γραβιέρα Αγράφων, Σφέλα, Ανεβατό, Καλαθάκι Λήμνου, Κατίκι Δομοκού, Λαδοτύρι Μυτιλήνης, Μετσοβόνε, Μπάτζος, Ξινομυζήθρα Κρήτης, Πηχτόγαλο Χανίων, Σαν Μιχάλη και Φορμαέλα Αράχοβας Παρνασσού.

Εκείνο που χαρακτηρίζει τα παραδοσιακά τυριά της Ελλάδας είναι η υψηλή τους ποιότητα και τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους, στα οποία οφείλουν και την καλή τους φήμη. Για την παρασκευή των τυριών αυτών χρησιμοποιείται, σχεδόν αποκλειστικά, πρόβειο και γίδινο γάλα τα οποία διαφέρουν σημαντικά στη σύσταση και στα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά από το αγελαδινό. Είναι φυσικό και αναμενόμενο, κατά συνέπεια, και τα τυριά που παρασκευάζονται από τα γάλατα αυτά να είναι διαφορετικά. Πέραν αυτού, οι ιδιόρρυθμες εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, οι εκτρεφόμενες φυλές προβάτων, η μεγάλη ποικιλία των ενδημικών φυτών της, οι συνθήκες παραγωγής και επεξεργασίας του γάλακτος σε συνδυασμό με τη μακρόχρονη εμπειρία των Ελλήνων τυροκόμων στην αξιοποίηση αιγοπρόβειου γάλακτος είναι παράγοντες που επηρεάζουν και διαμορφώνουν τα πρωτότυπα χαρακτηριστικά τους.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι τα ελληνικά παραδοσιακά τυριά παρασκευάζονται από γάλα ζώων που διατρέφονται με ελεύθερη βόσκηση σε περιοχές που δεν χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ζιζανιοκτόνα, εντομοκτόνα και άλλοι ρυπαντές και υπό την έννοια αυτή αποτελούν βιολογικά προϊόντα.

Οι προδιαγραφές υγιεινής που πρέπει να πληρούν οι εγκαταστάσεις

Οι βασικές απαιτήσεις των εγκαταστάσεων για την παρασκευή των τυριών είναι οι εξής:

•Να είναι καθαρές, τακτοποιημένες, χωρίς απορρίμματα και να συντηρούνται ώστε να διατηρούνται σε καλή κατάσταση.
•Να είναι σχεδιασμένες και κατασκευασμένες ώστε να επιτρέπουν την εφαρμογή κανόνων ορθής υγιεινής.
•Να έχουν επαρκή εφοδιασμό σε ζεστό και κρύο πόσιμο νερό.
•Να έχουν κατάλληλες σίτες σε πόρτες και παράθυρα, ώστε να μην επιτρέπεται η είσοδος, εντόμων, τρωκτικών, πτηνών κ.λπ.
•Να έχουν επαρκή φυσικό και τεχνητό φωτισμό.
•Να έχουν επαρκείς εγκαταστάσεις για το πλύσιμο των συσκευών και των επιφανειών που έρχονται σε επαφή με τα τρόφιμα.
•Να έχουν κατάλληλη αποχέτευση των λυμάτων.
•Οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τυριά είναι απαραίτητο να είναι κατασκευασμένες από υλικά που δεν επιτρέπουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών. Τέτοια υλικά είναι το μάρμαρο, οι ανοξείδωτες κατασκευές ή πλαστικά κατάλληλα για τρόφιμα. Ομως πολλά από αυτά τα υλικά δεν επιτρέπουν το στράγγισμα και επομένως παραμένει υγρασία μεταξύ της επιφάνειας και του τυριού, η οποία διευκολύνει την ανάπτυξη επικίνδυνων μικροοργανισμών.
•Προϋπόθεση είναι ότι όλες οι επιφάνειες που έρχονται σε επαφή με τα τυριά θα πρέπει να καθαρίζονται σχολαστικά και να απολυμαίνονται.
•Υλικά και αντικείμενα που έρχονται σε επαφή με το τυρί πρέπει να πληρούν τους όρους καταλληλότητας για τρόφιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθυνθούν στις κατά τόπους διευθύνσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

(Πηγή: Εθνος)


Financial Solutions: Οι ειδικοί στις αγροτικές επιδοτήσεις και εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: