To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 7 Απριλίου 2012

Χωρίς κλαδικές συμβάσεις η μισή αγορά εργασίας

Χωρίς κλαδικές συμβάσεις εργασίας έχει μείνει σχεδόν η... μισή αγορά εργασίας σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που παρέδωσε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε κλιμάκιο της τρόικας σε μυστική συνάντηση η οποία έγινε αυτή την εβδομάδα, στο πλαίσιο του ελέγχου για την πορεία των μειώσεων των μισθών μετά την εφαρμογή του νέου νόμου για τις συμβάσεις. Το κλιμάκιο των εμπειρογνωμόνων της τρόικας αξιολόγησε θετικά το γεγονός, σε συνδυασμό με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ που δείχνουν ότι υπογράφονται μειώσεις μισθών με ατομικές συμβάσεις και, ταυτόχρονα, επεκτείνεται η χρήση των ευέλικτων μορφών εργασίας (μερική απασχόληση και εκ περιτροπής εργασία) στο... άλλο μισό της αγοράς.

Τα στοιχεία
Τα στοιχεία του υπουργείου δείχνουν ότι το 41,45% των κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων (63 σε σύνολο 152) έχουν λήξει χωρίς να έχει ξεκινήσει η διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης ή υπογραφής νέων συλλογικών ρυθμίσεων. Για 45 συμβάσεις που «καλύπτουν» μεγάλους κλάδους, οι όροι εργασίας ρυθμίστηκαν κυρίως μέσω ατομικών συμφωνιών. Το ίδιο θεωρείται βέβαιο ότι θα γίνει έως τον Ιούνιο και για τις άλλες 10 + 8 συμβάσεις, αν δεν υπάρξουν έως τότε συλλογικές ρυθμίσεις μετά τη λήξη της τρίμηνης μετενέργειας των βασικών - κλαδικών μισθών και των 4 επιδομάτων (προϋπηρεσίας, τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας) που διατηρούνται με βάση το νέο νόμο. Οι κλάδοι που έχουν μείνει χωρίς κλαδικές συμβάσεις «καλύπτουν» μεγάλους τομείς -τόσο των υπηρεσιών όσο και της βιομηχανίας- ενώ η «τύχη» των υπόλοιπων 89 συμβάσεων (που ακόμη ισχύουν) θα «κριθεί» από τις αποφάσεις που θα ληφθούν για την πρόωρη ή μη καταγγελία τους.

Οι μειώσεις
Η λήξη της ισχύος των συλλογικών συμβάσεων και η μη σύναψη νέων, ευνοεί την επικράτηση των ατομικών συμβάσεων στην αγορά, όπου καταγράφονται μειώσεις μισθών της τάξης του 20% έως 28% είτε μέσω της υπογραφής είτε μέσω της τροποποίησης ατομικών συμφωνιών. Οι επιχειρήσεις επιδιώκοντας να μειώσουν περαιτέρω (έως και 50%) το κόστος μισθοδοσίας, αξιοποιούν τη μερική απασχόληση και την εκ περιτροπής εργασία τόσο στις νέες προσλήψεις (το 51,61% των νέων προσλήψεων είναι μειωμένου ωραρίου και αντίστοιχα μειωμένου μισθού) όσο και για το υπάρχον προσωπικό (έχει αυξηθεί η μετατροπή των συμβάσεων σε βάρος της πλήρους απασχόλησης και ολόκληρου του μισθού σε ποσοστά έως 149% σε σύγκριση με το 2011).

Κρίσιμο δίμηνο
Η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης θεωρεί ως «ιδιαίτερα κρίσιμο» το επόμενο δίμηνο. Η τρόικα έχει καταστήσει σαφές ότι τον Ιούνιο θα αξιολογηθεί το εύρος των μειώσεων των μισθών που θα έχουν γίνει σε εφαρμογή του νέου νόμου από τις 14 Φεβρουαρίου και μετά. Τότε θα κριθεί αν θα ληφθούν και νέα μέτρα μείωσης του κόστους εργασίας πέρα από τον καθορισμό δια νόμου (ύστερα από διαβούλευση των κοινωνικών εταίρων) των κατώτατων μισθών και ημερομισθίων της ΕΓΣΣΕ που για πρώτη φορά έγινε με την επιβολή της μείωσης του 22% (και 32% για τους νέους ηλικίας έως 25 ετών) και έχει «κλειδώσει» να γίνεται, στο εξής για όσο χρόνο διαρκεί το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, με βάση το νέο Μνημόνιο.

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: