To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 17 Απριλίου 2012

Αγώνας δρόμου για την υπογραφή νέων κλαδικών συμβάσεων

Τον κίνδυνο να μείνουν μόνο με τον βασικό μισθό και τέσσερα επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων) αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν λήξει.

Λιγότερο από έναν μήνα έχουν εργοδότες και εργαζόμενοι για να υπογράψουν νέες κλαδικές συμβάσεις και να αποφευχθεί μία κατακόρυφη μείωση των μισθών.
Η προθεσμία για την υπογραφή νέων συμβάσεων λήγει στις 14 Μαΐου και ήδη σε μεγάλους κλάδους έχει ξεκινήσει συζήτηση για την περικοπή των αποδοχών.
Το κλίμα είναι βαρύ με δεδομένο πως η τρόικα επιστρέφει τον Ιούνιο στη χώρα μας και αναμένεται να ανοίξει εκ νέου θέμα μισθών με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Μεταξύ άλλων, θα εξεταστεί μια περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού, η τύχη του 14ου μισθού αλλά και μια σειρά θεσμικών αιτημάτων (π.χ. αποζημιώσεις και άδειες).
Με βάση τις εκτιμήσεις, οι μισθοί στη χώρα μας θα έχουν υποχωρήσει κατά 40% στο τέλος του έτους σε σχέση με το 2010. Συγκεκριμένα φέτος αναμένεται να υπάρξει μία μείωση της τάξης του 25%, ενώ άλλο ένα 15% είχε χαθεί τον προηγούμενο χρόνο.
Στο «μέτωπο» των κλαδικών συμβάσεων μέχρι τώρα δεν έχουν υπάρξει σημαντικές εξελίξεις, καθώς καμία συμφωνία δεν έχει επιτευχθεί μετά την ψήφιση του τελευταίου νόμου τον Φεβρουάριο. Πάντως τις τελευταίες μέρες υπάρχει κινητικότητα σε μεγάλους κλάδους με τους εργοδότες να ζητούν μειώσεις μισθών.

Πρόσκληση για διάλογο
Για παράδειγμα στον χώρο του εμπορίου η εργοδοτική πλευρά έχει απευθύνει πρόσκληση για διάλογο αύριο, προκειμένου να υπογραφεί νέα κλαδική σύμβαση. Με βάση τις πληροφορίες, η πρόταση που θα κατατεθεί στο τραπέζι θα προβλέπει μειώσεις στους μισθούς από 8% έως 10%, αλλαγές στο καθεστώς των τριετιών και επανεξέταση μιας σειράς επιδομάτων.
Σε όσους κλάδους έχουν λήξει οι συμβάσεις, αν δεν υπογραφούν νέες μέχρι τις 14 Μαΐου, διατηρείται μόνο ο βασικός μισθός και τέσσερα επιδόματα (ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων). Αυτό στην πράξη σημαίνει πως οι εργαζόμενοι θα έχουν μία μείωση της τάξης του 15% με 20% από την απώλεια των υπόλοιπων επιδομάτων.
Μάλιστα αυτό είναι το... αισιόδοξο σενάριο, καθώς με ατομικές ή επιχειρησιακές συμβάσεις οι μισθοί μπορεί να πέσουν στα επίπεδα της εθνικής συλλογικής σύμβασης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι μειώσεις στους μισθούς θα φτάνουν ακόμα και το 40%.

ΝΕΟ ΤΟΠΙΟ
Περικοπές αποδοχών 20% σε ένα δίμηνο

Μείωση μισθών κατά μέσο όρο 20% έχει φέρει η υπογραφή επιχειρησιακών ή ατομικών συμβάσεων εργασίας το τελευταίο δίμηνο. Με βάση τα στοιχεία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), το διάστημα αυτό έχουν υπογραφεί 58 επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας, που προβλέπουν μειώσεις 15% έως 35%.
Ταυτόχρονα υπολογίζεται πως περίπου 18.000 άτομα έχουν υπογράψει ατομικές συμβάσεις εργασίας με περικοπές από 20% έως και 38%. Ενδεικτικό του νέου τοπίου που διαμορφώνεται στην αγορά εργασίας είναι πως σχεδόν ο ένας στους τέσσερις μισθωτούς έχει ατομική σύμβαση.
Την ίδια στιγμή σε 15.000 υπολογίζονται οι εργαζόμενοι που μέσα σε ένα δίμηνο αναγκάστηκαν να στραφούν από την πλήρη στη μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση, με αποτέλεσμα την? ελαστικοποίηση των μισθών τους. Αξίζει να σημειωθεί πως σε σχέση με το 2010 καταγράφεται αύξηση κατά 6,490% στην εκ περιτροπής απασχόληση με μονομερή απόφαση του εργοδότη.
Την ίδια στιγμή κατά 42% είναι αυξημένος ο αριθμός των εργαζομένων που αναγκάστηκαν μέσα σε έναν χρόνο να απαρνηθούν το? παραδοσιακό οκτάωρο και να στραφούν στη μερική απασχόληση. Ενας στους δύο μερικώς απασχολούμενους δουλεύει μόνο τέσσερις ώρες την ημέρα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς.
Αξίζει να σημειωθεί πως φέτος για πρώτη φορά οι νέες προσλήψεις με ευέλικτες μορφές απασχόλησης (π.χ. μερική και εκ περιτροπής εργασίας) ξεπέρασαν τις προσλήψεις με πλήρη απασχόληση.

Ανατροπές από το καλοκαίρι
Τέσσερα σενάρια - «εφιάλτης» για τους εργαζομένους

Η έκταση των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο θα έχουν μειωθεί οι μισθοί στην ελληνική αγορά εργασίας.
Νέες ανατροπές στους μισθούς και στις εργασιακές σχέσεις θα «φέρει» ο Ιούνιος, οπότε και επιστρέφει η τρόικα στη χώρα μας. Η έκταση των παρεμβάσεων θα εξαρτηθεί από το πόσο θα έχουν μέχρι τότε μειωθεί οι μισθοί στην ελληνική αγορά εργασίας. Η ατζέντα αναμένεται να περιλαμβάνει τέσσερα καυτά θέματα:
- Την περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού σε περίπτωση που δεν έχει επιτευχθεί μία γενικευμένη περικοπή των μέσων αποδοχών. Σημειώνεται πως με νόμο από τις 14 Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός μειώθηκε κατά 22%, με την περικοπή να φτάνει το 32% για τους νέους έως 25 ετών. Παράλληλα έχουν παγώσει οι τριετίες.
- Την κατάργηση του 14ου μισθού, εφόσον διαπιστωθεί πως το μισθολογικό κόστος στη χώρα μας δεν έχει υποχωρήσει. Πάντως δεν αποκλείεται να δοθεί μία πίστωση χρόνου και το συγκεκριμένο θέμα να εξεταστεί στο τέλος του χρόνου.
Σε περίπτωση που η μείωση των μισθών ικανοποιεί τους δανειστές δεν θα υπάρξει παρέμβαση στα δώρα και στο επίδομα αδείας. Ωστόσο, αν αυτό δεν επιτευχθεί, φαίνεται πως θα διασωθεί μόνο το δώρο Χριστουγέννων.
- Την επέκταση των λεγόμενων ευέλικτων μορφών απασχόλησης (π.χ. μερική και εκ περιτροπής εργασία). Για παράδειγμα, εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για το πώς μπορεί να είναι πιο... ελαστικό το ωράριο εργασίας (π.χ. με την εφαρμογή του σπαστού οκταώρου), αλλά και πώς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω το κόστος της υπερωριακής απασχόλησης.
- Την ανατροπή μιας σειράς θεσμικών ρυθμίσεων που περιλαμβάνονται στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Για παράδειγμα, αναμένεται να εξεταστούν: το κόστος των αποζημιώσεων σε περίπτωση απόλυσης αλλά και οι ημέρες της ετήσιας άδειας.

(Πηγή: Εθνος)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: