Η Κομισιόν αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων, υπό την προϋπόθεση όμως να επιτευχθούν άλλοι στόχοι που ως τώρα οι μηχανισμοί του κράτους έχουν αποτύχει παταγωδώς να τους πετύχουν.
Για πρώτη φορά όμως από ευρωπαϊκής πλευρά αφήνεται περιθώριο τόσο για μείωση του ΦΠΑ όσο και για μείωση της φορολόγησης των επιχειρήσεων και των φυσικών προσώπων.
Κλειδί για όλα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, πάταξη δηλαδή των φαινομένων φοροδιαφυγής. Είναι επίσης βέβαιο ότι θα αναζητηθούν άλλα έσοδα κυρίως από τους κατόχους ακινήτων και αυτό μέσω αύξησης των αντικειμενικών αξιών.
Για τη μείωση των συντελεστών ΦΠΑ ωστόσο αναμένεται ως αντισταθμιστικό μέτρο η κατάργηση των ειδικών συντελεστών για τα νησιά.
Η κατάργηση των φοροαπαλλαγών σε συνδυασμό με την αύξηση ειδικών φόρων θα δώσουν τα απαραίτητα έσοδα, έτσι υπολογίζεται τουλάχιστον, για τη μείωση άλλων φόρων.
Εκείνο που για πρώτη φορά συζητείται είναι η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά η λεγόμενη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας δεν βλέπει ως μόνο κακό τους μισθούς των υπαλλήλων αλλά τον πραγματικό αποτρεπτικό παράγοντα επενδύσεων στην Ελλάδα που δεν είναι άλλος από την υψηλότατη φορολόγηση.
Στον τομέα των δαπανών, η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε εκτεταμένες περικοπές σε συνταξιοδοτικές και κοινωνικές δαπάνες, στη φαρμακευτική δαπάνη, αλλά και στη μείωση των μισθών όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια και εξαιρέθηκαν από το ενιαίο μισθολόγιο κατά 12% από την 1η Ιουλίου 2012.
(Πηγή: newsit)