Οι υποχρεώσεις και το χρονοδιάγραμμα για απελευθέρωση και υιοθέτηση κοστοστρεφών τιμολογίων απορρέουν από το Μνημόνιο και, όπως ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η σταδιακή προσαρμογή των τιμολογίων εξετάζεται να γίνει είτε χρονικά, είτε ανάλογα με το προφίλ και την κατηγορία κατανάλωσης.
Σε κάθε περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρχει ειδική μέριμνα για τους «ευάλωτους» καταναλωτές (χαμηλά εισοδήματα, ειδικές ομάδες πληθυσμού, κ.λπ.).
Πληροφορίες επ' αυτού αναφέρουν ότι στους «ευάλωτους» καταναλωτές, για τους οποίους θα ισχύουν χαμηλότερα τιμολόγια, δεν θα περιλαμβάνονται μόνο οι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), αλλά και ευρύτερες ομάδες πληθυσμού.
Αναφερόμενος εξάλλου στα τιμολόγια της μέσης και υψηλής τάσης, από τα οποία τροφοδοτούνται μεγάλες βιομηχανίες, εμπορικές αλυσίδες, που έχουν ήδη απελευθερωθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου απηύθυνε έμμεσα προς τη διοίκηση της ΔΕΗ συστάσεις για μειώσεις τιμών, ή έστω συγκράτηση των αυξήσεων, καλώντας την επιχείρηση να λάβει σοβαρά υπόψη τις σχετικές κατευθύνσεις της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Αναθεώρηση ανά εξάμηνο
Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο να τεθεί σε εφαρμογή ο μηχανισμός που προτείνει η ΡΑΕ για αναθεώρηση του κόστους παραγωγής της ΔΕΗ ανά εξάμηνο, ανάλογα με τη μεταβολή των τιμών των καυσίμων, διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα αναπροσαρμόζονται κάθε εξάμηνο τα τιμολόγια του ηλεκτρικού.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι μέσα στον Απρίλιο αναμένεται η ανακοίνωση από την Κομισιόν για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ και την ανταλλαγή ενέργειας μεταξύ ΔΕΗ και ιδιωτών, προκειμένου να εκπληρωθεί ο σχετικός όρος του Μνημονίου.
Η πώληση των μονάδων εξετάζεται και στο πλαίσιο της αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ για την οποία αναμένονται οι εισηγήσεις των συμβούλων. Αν δηλαδή οι λιγνιτικές μονάδες θα πουληθούν ξεχωριστά ή σε συνδυασμό με υδροηλεκτρικά ή θα συνδυασμούν με την είσοδο στρατηγικού επενδυτή στα δίκτυα κ.ά.
Το σενάριο που δεν φαίνεται να υιοθετείται, σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού, είναι εκείνο της πώλησης πακέτου μετοχών της ΔΕΗ, λόγω των χαμηλών αποτιμήσεων που επικρατούν στο Χρηματιστήριο.
Σε σχέση με το πρόγραμμα «Ήλιος», ο κ. Παπακωνσταντίνου εξέφρασε την ελπίδα να υπογραφεί σύντομα η πρώτη συμφωνία που θα αφορά την πιλοτική ανάπτυξη του προγράμματος ως το 2016, η οποία αντιστοιχεί, όπως είπε, σε αρκετές εκατοντάδες μεγαβάτ, για να ακολουθήσει ως το 2019 η πλήρης εφαρμογή του.
Στην πρώτη φάση η στήριξη των τιμών θα γίνεται από τη χώρα που αγοράζει και στη δεύτερη φάση θα γίνεται η πώληση στην Ευρώπη (σ.σ. προφανώς χωρίς στήριξη).
Ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Γ. Μανιάτης ανέφερε από την πλευρά του ότι σε 15 ημέρες περίπου αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις με τις εταιρίες που εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις σεισμικές έρευνες υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και τη θαλάσσια περιοχή νότια της Κρήτης.
Ωστόσο, η επιλογή των αναδόχων θα γίνει πιθανότατα μετά τις εκλογές.
(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ)