Ωστόσο, η έρευνα για το νέο πακέτο μέτρων του μεσοπροθέσμου που θα πρέπει να ανακοινωθεί το Μάιο και βρίσκεται σε αργή πλέον εξέλιξη λόγω των εκλογών δείχνει ότι:
• Μόνο το 1 με 2 δισ. ευρώ το πολύ μπορεί να βρεθεί από εστίες σπατάλης. Ο λόγος για καταναλωτικές δαπάνες, οδοιπορικά, προμήθειες, αλλά και για εξοικονομήσεις από «μαϊμούδες» προνοιακά και άλλα επιδόματα.
• Έτσι πρέπει τα υπόλοιπα 10 δισ. ευρώ περίπου (επί συνόλου 11,7 δισ. ευρώ) να προκύψουν από μεγάλο μαχαίρι σε μισθούς δημοσίων υπαλλήλων, σε συντάξεις και από λουκέτο και απολύσεις στο δημόσιο.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις συζητήσεις που έγιναν προ ημερών παρουσία τεχνικών κλιμακίων της τρόικας, τα λεφτά δεν βρίσκονται εύκολα μετά από το διαδοχικό "τσεκούρι" που έπεσε την τελευταία διετία στους ίδιους αποδέκτες. Ετσι μπαίνουν στα τραπέζι, παράλληλα, όλα τα σενάρια.
Στόχος είναι να «πληρώσουν» τα νέο πακέτο μέτρων που θα πρέπει να εφαρμοσθεί την 2ετία 2013-2014 όσο το δυνατό περισσότεροι, για να είναι ανεκτό οικονομικά και κοινωνικά το τίμημα. Στόχος είναι επίσης να μην γίνουν πολλές απολύσεις για να μην υπάρξει πολύ μεγάλο κοινωνικό σοκ στην Ελλάδα.
Όμως οι αριθμοί δεν βγαίνουν. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τα ειδικά μισθολόγια, ακόμη και με πιο μεγάλη περικοπή, όχι 12% αλλά κοντά στο 15%, η μείωση δαπανών δεν ξεπερνά τα 300-400 εκατ ευρώ. Ανάλογα σενάρια καταγράφουν νέο κύκλο περικοπών μισθών όλων των δημοσιών υπαλλήλων.
Στον προκρούστη βρίσκονται και οι συντάξεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και οι δαπάνες για υγεία και περίθαλψη, για άμυνα, επενδύσεις, για παιδεία και κοινωνικό κράτος.
Και πάλι τα λεφτά δεν φτάνουν, ανοίγοντας την πόρτα των απολύσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με αρμόδια στελέχη και εκεί υπάρχει πρόβλημα. Η αποζημίωση απόλυσης και το εφάπαξ είναι μεγάλη δαπάνη, και μπαίνουν στο τραπέζι σενάρια πλαφόν στις αποζημιώσεις και κουρέματος στο εφάπαξ τα οποία αν εγκριθούν από την κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές, αναμένεται να συμπαρασύρουν και τον ιδιωτικό τομέα…
(Πηγή: capital.gr)