Το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ζήτησε από το ανώτατο δικαστήριο να γνωμοδοτήσει σχετικά ύστερα από την απόφασή του της προηγούμενης εβδομάδας, σύμφωνα με την οποία η τακτοποίηση μπορεί να προχωρήσει μόνο εφόσον ο χρόνος ανέγερσης αποδεικνύεται με δημόσια έγγραφα και αεροφωτογραφίες.
Το ΣτΕ μπορεί να ζητήσει συμπληρωματικά στοιχεία για τις παραπάνω περιπτώσεις, δεν αποκλείεται όμως να απαιτήσει να επιστραφεί ο σχετικός φάκελος, όπως και τα χρήματα που ενδεχομένως έχουν καταβληθεί (δόσεις προστίμων, παράβολο).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, οι δηλώσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων που βασίζονται σε ιδιωτικά έγγραφα ξεπερνούν τις 60.000. Από δω και στο εξής πάντως, όπως επεσήμανε χθες ο υπουργός ΠΕΚΑ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεν θα γίνονται δεκτές αιτήσεις τακτοποίησης αυθαιρέτων που δεν στηρίζονται σε δημόσια έγγραφα. Είναι προφανές, δήλωσε, πως θα υπάρξουν κυρώσεις για τους πολίτες και τους μηχανικούς που υπέβαλαν δηλώσεις που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, είτε αυτές στηρίζονται σε δημόσια είτε σε ιδιωτικά έγγραφα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Ν. Σηφουνάκης δήλωσε πως η πλειοψηφία των περιπτώσεων που ελέγχθησαν από τους επιθεωρητές Περιβάλλοντος σε Μύκονο και Σαντορίνη στηρίχτηκαν σε ψεύτικα στοιχεία και έκανε λόγο για «αμείλικτη τιμωρία».
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία από το ηλεκτρονικό σύστημα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (31/3/2012), έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση τακτοποίησης 306.079 αυθαίρετα κτίσματα και έχουν εισπραχθεί 162.640.304 ευρώ. Τα προσδοκώμενα συνολικά έσοδα είναι της τάξης των 2 δισ. ευρώ.
(Πηγή: Ημερησία)