To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 19 Απριλίου 2012

6 δράσεις για την επανεκκίνηση της οικονομίας

Τη συζήτηση για τη διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων πόρων, στο πλαίσιο ενός νέου «ΕΣΠΑ» για την περίοδο 2014 - 2020, εξαιτίας των ειδικών συνθηκών που αντιμετωπίζει η χώρα, ανοίγει η Ελλάδα.

Παράλληλα προτείνει πλέγμα παρεμβάσεων για πιο στοχευμένη αξιοποίηση των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ που «τρέχει» αυτή τη στιγμή, με έμφαση στη μείωση της ανεργίας των νέων, την ενίσχυση των νέων επιχειρήσεων, αλλά και τη μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ώστε να αυξηθεί η ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να προχωρήσουν τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα.

Οι προτάσεις
Με πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός Λ. Παπαδήμος στον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Μ. Μπαρόζο προτείνει:

1. Υπό το βάρος της κρίσης, που συνιστά ειδική περίσταση, να ληφθεί ειδική μέριμνα για την Ελλάδα, στο πλαίσιο της συζήτησης που διεξάγεται αυτό το διάστημα στην Ε.Ε. για το ύψος των κοινοτικών πόρων που θα δοθούν στις ευρωπαϊκές χώρες στο διάστημα 2014 ? 2020. «Θέλω να επισημάνω την ανάγκη να βρεθούν βιώσιμες λύσεις ειδικά για τα κράτη που αντιμετωπίζουν εξαιρετικές συνθήκες», τονίζει ο κ. Παπαδήμος. Οπως αναφέρει, ένα σημαντικό θέμα είναι η απώλεια πρόσβασης σε κοινοτικά κονδύλια για αρκετές περιφέρειες της χώρας που θα κριθούν για τεχνικούς λόγους αναπτυγμένες και επομένως δεν θα μπορούν να λάβουν νέα χρηματοδότηση από τα διαρθρωτικά ταμεία, μετά το ΕΣΠΑ. Στο ίδιο πλαίσιο επισημαίνει πως οι προτεραιότητες της Ε.Ε. για την Αγροτική Πολιτική της νέας προγραμματικής περιόδου δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε απότομη διακοπή της χρηματοδότησης για έναν τομέα-κλειδί για την ελληνική οικονομία, ιδίως στην παρούσα φάση. Παράλληλα, τονίζει πως η μεταρρύθμιση του κράτους συνιστά θέμα ύψιστης προτεραιότητας για την Ελλάδα, ώστε να απελευθερωθεί αναπτυξιακή δυναμική. Μεταξύ των πεδίων δράσης είναι η φορολογική πολιτική και η αναμόρφωση των φοροεισπρακτικών μηχανισμών, το Κτηματολόγιο, η αναμόρφωση της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η θεσμοθέτηση ενός μόνιμου διυπουργικού μηχανισμού συντονισμού υπό το Μέγαρο Μαξίμου.

2. Ζητά την υιοθέτηση άμεσων πρακτικών βημάτων στην αξιοποίηση του ΕΣΠΑ ώστε να υπάρξει άμεση επανεκκίνηση της οικονομίας, με έμφαση στους νέους ανέργους, τους νέους επιχειρηματίες, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα μεγάλα οδικά έργα με μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της ΕΤΕπ:
«Σε μια περίοδο που μία στις τρεις επιχειρήσεις κλείνουν και ένας στους πέντε Έλληνες είναι άνεργος οι συμβατικοί τρόποι ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και της αντιμετώπισης της ανεργίας μάλλον δεν επαρκούν», αναφέρεται στην επιστολή. Προτείνονται συγκεκριμένα πρακτικά βήματα για την άμεση τόνωση της ανάπτυξης.
Μεταξύ αυτών είναι:
Μεγαλύτερη ευελιξία στα κριτήρια χρηματοδότησης από τα διαρθρωτικά ταμεία, με ειδική μέριμνα για δράσεις που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με την επιδότηση της απασχόλησης.
Μείωση της συμμετοχής των επιχειρήσεων στο πλαίσιο της συγχρηματοδότησης για παράδειγμα στο 20% του συνολικού κόστους
Επέκταση της κάλυψης των λειτουργικών εξόδων από κοινοτικούς πόρους για διάστημα, για παράδειγμα, δύο ετών.
Ανακατανομή πόρων που δεν απορροφώνται προς όφελος νέων επιχειρηματιών.
Πιο ευέλικτους όρους χρηματοδότησης για επιχειρήσεις που διατηρούν θέσεις απασχόλησης.
Διερεύνηση της πιθανότητας παροχής εγγυήσεων για τη λήψη δανείων χαμηλότοκων με απλές διαδικασίες.

3. Για την απεμπλοκή των μεγάλων οδικών έργων αναφέρεται πως οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το Καλοκαίρι και οι νέες συμβάσεις να κυρωθούν από τη Βουλή τον Οκτώβριο του 2012. Οι διαπραγματεύσεις επικεντρώνουν σε τρία σημεία:
Την πιθανή μείωση του μεγέθους των έργων και την επίτευξη συμφωνίας για τις αποζημιώσεις λόγω καθυστερήσεων.
Τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν την έκθεσή τους στα συγκεκριμένα έργα, ο οποίος εξαρτάται από την ικανότητα των επιχειρήσεων να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, με λογικό κόστος.
Τη διασφάλιση οικονομικής βιωσιμότητας των έργων για το κράτος και τις κατασκευαστικές επιχειρήσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό θα παίξει ο μηχανισμός επιμερισμού του ρίσκου, με τη συμμετοχή της ΕΤΕπ.

4. Ζητούνται πέντε τεχνικά πρακτικά μέτρα απλοποίησης διαδικασιών που μπορούν να επισπεύσουν τις πληρωμές από τα κοινοτικά ταμεία για 2,3 δισ. ευρώ φέτος επί έργων που έχουν ήδη συμβολαιοποιηθεί.

5. Για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους νέους.
Ήδη «τρέχει» πρόγραμμα 786,5 εκατ. ευρώ, που προβλέπει -μεταξύ άλλων- την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Οι συνολικοί δικαιούχοι για αυτά εκτιμώνται σε 158.000 νέους έως 30 ετών και ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 786,5 εκατ. ευρώ.
Ενεργοποιούνται άμεσα πρόσθετα προγράμματα με προϋπολογισμό 352,7 εκατ., που απευθύνονται σε περίπου 46.700 δικαιούχους.

6. Για την τόνωση της απασχόλησης αναπτύσσεται ευρύτερο Σχέδιο Δράσης που αναμένεται να είναι έτοιμο έως το Καλοκαίρι, από τα υπουργεία Ανάπτυξης και Εργασίας. Στόχος είναι κάτω από την ομπρέλα του Σχεδίου αυτού να υπάρξουν πιστώσεις 4,3 δισ. ευρώ έως το 2015. Το Σχέδιο θα μπορούσε να δημιουργήσει 170.000 νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλίσει περίπου 85.000 υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης σε ΜΜΕ. Περίπου 36.000 δικαιούχοι ΜΜΕ και 350.000 ιδιώτες θα μπορούσαν να επωφεληθούν.

(Πηγή: Ημερησία)






ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: