Εδώ, παρουσιάζονται τρία παραδείγματα δικτύωσης ώστε να γίνει πιο κατανοητός ο στόχος του ειδικού προγράμματος του επενδυτικού νόμου, καθώς και για το ποιοι μπορούν να είναι οι δικαιούχοι.
Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 ευρώ και το μέγιστο στα 20 εκατ. ευρώ
Μία από τις περιπτώσεις που μπορεί να επιδοτηθεί είναι για παράδειγμα η συνεργασία ανάμεσα σε 10 εμπορικές επιχειρήσεις λιανικής που θέλουν να κάνουν κοινές αποθήκες logistics. Με τον τρόπο αυτόν οι καταστηματάρχες μπορούν να εξοικονομήσουν σημαντικά οφέλη. Πρώτον αποκτούν αποθηκευτικούς χώρους και δεύτερον, εφόσον θέλουν να συνεργαστούν και με άλλες επιχειρήσεις, θα έχουν τη δυνατότητα και κοινής διανομής των εμπορευμάτων τους.
Αλλο παράδειγμα είναι εκείνο της σύμπραξης π.χ. πέντε αγροτών, ενός τυποποιητή, μίας εταιρείας μάρκετινγκ, ενός εξαγωγέα και ενός συμβούλου εξαναγωγών για τη διοργάνωση ημερίδων ή συναντήσεων στο εξωτερικό. Σκοπός αυτής της συνέργειας μπορεί να είναι η καθιέρωση ενός σήματος αγροτικού προϊόντος, η τυποποίησή του και η προώθηση στο εξωτερικό. Το άνοιγμα σε διεθνείς αγορές αποφέρει έσοδα και μάλιστα όταν πρόκειται για ελληνικά αγροτικά προϊόντα.
Στο πρόγραμμα μπορούν να ενταχθούν ξενοδοχεία κάτω αλλά και άνω των τριών αστέρων, ταξιδιωτικά πρακτορεία, γραφεία οργανωμένων ταξιδιών και υπηρεσιών κρατήσεων, αθλητικές δραστηριότητες και δραστηριότητες διασκέδασης και ψυχαγωγίας, καθώς και δημιουργικές δραστηριότητες και τέχνες. Αρκεί βέβαια αυτές οι επιχειρήσεις να συνεργαστούν μεταξύ τους.
Τα σχήματα συνέργειας ? δικτύωσης λειτουργούν υπό μορφή κοινοπραξίας και απαρτίζονται από 10 τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στην Περιφέρεια Αττικής ή στον Νομό Θεσσαλονίκης ή πέντε τουλάχιστον επιχειρήσεις για επενδυτικά σχέδια που πρόκειται να υλοποιηθούν στους λοιπούς νομούς της χώρας. Σύμφωνα με όσα προβλέπει ο επενδυτικός νόμος, τα ποσοστά επιχορήγησης ανάλογα με τη ζώνη (τρεις ζώνες) που βρίσκεται η περιοχή τους και το μέγεθος της επιχείρησής τους (μεγάλες, μεσαίες και μικρές) κυμαίνονται από 15% έως 50%.
Στην Α' Ζώνη ανήκουν η Αττική και η Βοιωτία. Στην Γ' Ζώνη είναι οι νομοί της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, τα νησιά των Περιφερειών Νοτίου και Βορείου Αιγαίου και των Ιόνιων Νήσων, τα νησιά που ανήκουν διοικητικά σε νομούς της ηπειρωτικής Ελλάδας, καθώς και οι παραμεθόριοι νομοί της χώρας. Στη Β' Ζώνη είναι όλες οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας. Το ελάχιστο κόστος του επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 200.000 ευρώ και το μέγιστο στα 20 εκατ. ευρώ.
Κατά την υποβολή της αίτησης υπαγωγής θα πρέπει να τεκμηριώνεται από τουλάχιστον ένα μέλος της κοινοπραξίας η δυνατότητα χρηματοδότησης του επενδυτικού σχεδίου με ίδια κεφάλαια ή και εξωτερική χρηματοδότηση σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του επιλέξιμου, ενισχυόμενου κόστους του επενδυτικού σχεδίου.
Τα δικαιολογητικά που πρέπει να κατατεθούν
Για να υπαχθούν τα επενδυτικά σχέδια στον επενδυτικό νόμο και συγκεκριμένα στο καθεστώς Συνέργειας και Δικτύωσης είναι απαραίτητο να υποβληθούν οι ακόλουθες αιτήσεις και δικαιολογητικά που παράγονται από το Πληροφοριακό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων-Επενδυτικός Νόμος (ΠΣΚΕ-Επ.) ή αναπτύσσονται βάσει σχετικών υποδειγμάτων.
1. Αίτηση Υπαγωγής και Ειδικό Ερωτηματολόγιο.
2. Υπεύθυνη δήλωση του άρθρου 8 του Ν. 1599/86 σύμφωνα με το υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).
3. Οικονομοτεχνική μελέτη σύμφωνα με το Υπόδειγμα που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Επενδυτικού Νόμου (www.ependyseis.gr).
4. Στοιχεία τεκμηρίωσης του κόστους. Υποβάλλονται πίνακες ανάλυσης του κόστους, σε συσχετισμό με πρωτότυπες.
5. Δήλωση για τον χαρακτηρισμό μιας επιχείρησης ως πολύ μικρής ή μικρής (πρέπει να υποβληθεί τόσο για την Κοινοπραξία όσο και για καθένα από τα μέλη της Κοινοπραξίας).
6. Αποδεικτικό Δ.Ο.Υ. περί καταβολής του χρηματικού ποσού (παραβόλου), όπως καθορίζεται στην υπ' αριθμ. 17301 19-4-2011 απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας «Καθορισμός ύψους καταβολής χρηματικού ποσού (παραβόλου) για την υποβολή αιτήσεων υπαγωγής επενδυτικών σχεδίων στις διατάξεις του νόμου 3908/2011».
7. Στοιχεία τεκμηρίωσης της δυνατότητας διάθεσης ιδίων κεφαλαίων ή και της δυνατότητας εξωτερικής χρηματοδότησης μέχρι ποσού που αντιστοιχεί σε ποσοστό τουλάχιστον 25% του συμβατικού κόστους του επενδυτικού Σχεδίου.
8. Ιδιωτικό συμφωνητικό σύστασης Κοινοπραξίας
9. Σχέδιο σύμβασης σε περίπτωση που για το προτεινόμενο επενδυτικό σχέδιο γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης.
10. Στοιχεία για τη νόμιμη υπόσταση και λειτουργία των επιχειρήσεων-μελών της Κοινοπραξίας (προσκομίζονται από καθένα εκ των μελών της Κοινοπραξίας).
11. Στοιχεία φερεγγυότητας (προσκομίζεται από καθένα μέλος της Κοινοπραξίας).
Τα επενδυτικά σχέδια που ενισχύονται
Στην περίπτωση που το επενδυτικό σχέδιο συνίσταται στην υλοποίηση κοινής υποδομής, οι επιχειρήσεις-μέλη της Κοινοπραξίας οφείλουν, εφόσον αυτό υπαχθεί, να συστήσουν εμπορική εταιρεία ή συνεταιρισμό με μετόχους?εταίρους τα μέλη της κοινοπραξίας, εντός της προθεσμίας που τάσσεται στην απόφαση υπαγωγής. Η εταιρεία ή ο συνεταιρισμός θα συνιστά εφεξής τον φορέα υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου. Τα ενισχυόμενα επενδυτικά σχέδια, ενδεικτικά μπορούν να περιλαμβάνουν:
1. Κοινές εγκαταστάσεις και εξοπλισμό παραγωγής, προμήθεια ή παροχή κοινών υπηρεσιών.
2. Δράσεις ελέγχου ποιότητας.
3. Δράσεις αποθήκευσης, δικτύων διανομής, διακίνησης, έκθεσης και πώλησης εμπορευμάτων ή παροχής υπηρεσιών.
4. Κοινό εμπορικό σήμα και σύστημα διαδικτυακού εμπορίου.
5. Κοινή πιστοποίηση και σήμα ποιότητας.
Οι ενισχύσεις που παρέχονται αφορούν τις ακόλουθες δαπάνες:
1. Υλικά περιουσιακά στοιχεία, και ειδικότερα:
Την κατασκευή, την επέκταση, τον εκσυγχρονισμό ή την αγορά κτιριακών εγκαταστάσεων και των συνδεδεμένων με αυτές ειδικών και βοηθητικών εγκαταστάσεων, καθώς και τις δαπάνες διαμόρφωσης περιβάλλοντος χώρου.
Την αγορά και εγκατάσταση καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού.
Τα μισθώματα της χρηματοδοτικής μίσθωσης καινούργιων σύγχρονων μηχανημάτων και λοιπού εξοπλισμού του οποίου αποκτάται η χρήση.
2. Αϋλα περιουσιακά στοιχεία, που συνίστανται στην απόκτηση στοιχείων ενεργητικού που προκύπτουν από τη μεταφορά τεχνολογίας, μέσω της απόκτησης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας, αδειών εκμετάλλευσης, τεχνογνωσίας ή μη νομικά κατοχυρωμένων τεχνικών γνώσεων.
Πληροφορίες:
Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων, Αθήνα, 210-3258800-04
Περιφέρεια Αττικής, 213-2065209 - 213-2065212
Επιχειρησιακή Μονάδα Ανάπτυξης, Θεσσαλονίκη, 2310-379417 - 2310-379103
(Πηγή: Εθνος)
Financial Solutions: Οι ειδικοί στις επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων και επενδυτικών σχεδίων. Τηλέφωνα: 210.8818474 - 6945976642