Φοιτητές και απόφοιτοι ΑΕΙ, ΤΕΙ, τεχνικών σχολών αλλά και λυκείου μπορούν να αναζητήσουν κάποια από τις 280.000 θέσεις άσκησης που θα χρηματοδοτήσει η Ε.Ε. φέτος και το 2013.
Η κρίση και η ανεργία, ανάγκασε την ΕΕ να αυξήσει τα κονδύλια που δίνει εδώ και πολλά χρόνια για δύο επιτυχημένα προγράμματα πρακτικής άσκησης, το Leonardo da Vinci και το Erasmus που απευθύνονται σε σπουδαστές της επαγγελματικής κατάρτισης και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντίστοιχα. Η ζήτηση, αναφέρουν κοινοτικά στελέχη, θα αυξηθεί σταδιακά, καθώς να ανταποκρίνονται πιο πολλοί επιχειρηματίες στην πλατφόρμα “We Mean Business”.
Πρόκειται για μία εκστρατεία που ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, με σκοπό να ενθαρρύνει τις εταιρείες να προσλάβουν ασκούμενους, ώστε να ενισχυθούν οι δεξιότητες των νέων και να δοθεί ώθηση στην απασχόληση.
Την περίοδο 2012-2013, η Επιτροπή θα ενισχύσει οικονομικά 280.000 συνολικά τοποθετήσεις ασκουμένων, στο πλαίσιο των προγραμμάτων Leonardo da Vinci και Erasmus, ενώ η αρμόδια Επίτροπος Ανδρούλλα Βασιλείου, επισήμανε ότι σήμερα λίγες εταιρείες γνωρίζουν τη δυνατότητα πρόσληψης ασκουμένου στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος και στόχος του προγράμματος είναι να αλλάξει η πρακτική αυτή.
Τα δύο προγράμματα είναι ήδη σε ισχύ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν πληροφορίες από την ιστοσελίδα του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών. Αναφέρονται οι φορείς στους οποίους πρέπει να απευθυνθούν (πανεπιστήμια, ΤΕΙ, ΙΚΕΚ, λύκεια αλλά και ΜΚΟ που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα) οι προϋποθέσεις συμμετοχής και η «αμοιβή» των φοιτητών ή άνεργων αποφοίτων για την πρακτική τους σε κάποιο άλλο κράτος της ΕΕ.
- Το Erasmus είναι ουσιαστικά πρακτική άσκηση πριν το πτυχίο στο εξωτερικό. Ο φοιτητής (ΑΕΙ ή ΤΕΙ) μπορεί να μετακινηθεί σε κάποια χώρα της Ε.Ε., κάνοντας πρώτα αίτηση στο γραφείο διεθνών σχέσεων ή στο γραφείο διασύνδεσης του ιδρύματός του. Το πρόγραμμα έχει κλείσει 25 χρόνια και αρμόδια στελέχη αναφέρουν ότι το ενδιαφέρον έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω της κρίσης.
- Το Leonardo da Vinci συνδέεται με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση. Δηλαδή αφορά σε αποφοίτους ΑΕΙ και ΤΕΙ που έχουν τεχνικό προσανατολισμό (πχ γεωπόνοι, μηχανικοί κλπ) αλλά και σε αποφοίτους τεχνικών σχολών, ΙΕΚ, και αποφοίτους λυκείων.
Οι μαθητές-φοιτητές μπορούν να μετακινηθούν για εργασία στο εξωτερικό και οι καθηγητές μπορούν να μετάσχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια 2-4 εβδομάδων. Οι ενδιαφερόμενοι (δεν θα πρέπει να εργάζονται) πρέπει πρώτα να απευθυνθούν στο σχολείο-κέντρο εκπαίδευσης που φοιτούν για να μάθουν αν μετέχει στο πρόγραμμα. Αν όχι, θα πρέπει από τη ιστοσελίδα του ΙΚΥ να αναζητήσουν οργανισμούς που μετέχουν (πχ ΜΚΟ) για να αναζητήσουν θέση εργασίας στο εξωτερικό.
(Πηγή: capital.gr)