Τις προσαρμογές αυτές στα εφάπαξ που υποχρεούται να κάνει με βάση το Μνημόνιο, το σχετικό νόμο του 2012, αλλά και τα οικονομικά των Ταμείων η κυβέρνηση, η οποία θα προκύψει μετά τις εκλογές, «φωτογραφίζει» Μελέτη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων και της Εθνικής Αναλογιστικής Αρχής.
Αποκλίσεις στο 60%
Η Μελέτη εντοπίζει τη σχέση ανταποδοτικότητας, δηλαδή τη διαφορά μεταξύ των εισφορών των ασφαλισμένων και των ποσών εφάπαξ που αποδίδει κάθε Ταμείο Πρόνοιας (ή τομέας στους ενοποιημένους φορείς - ΝΠΔΔ) που βρίσκεται υπό την εποπτεία του υπουργείου Εργασίας. Και με βάση τα στοιχεία όσων συνταξιοδοτήθηκαν μέσα στην τελευταία διετία, εντοπίζει σε σύνολο 35 τομέων (όσα απέστειλαν στοιχεία):
Είκοσι ένα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 60%) που χορηγούν ποσά εφάπαξ μεγαλύτερα κατά 2% - 83% σε σχέση με τις εισφορές που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι στη διάρκεια του εργασιακού τους βίου.
Στα Ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
Δεκατέσσερα ταμεία ή τομείς Πρόνοιας (ποσοστό 40%) που αποδίδουν χαμηλότερα, σε σχέση με τις εισφορές, ποσά εφάπαξ (απόκλιση από 5,25% έως 126%).
Ανάμεσά τους είναι και το Ταμείο της Εμπορικής Τράπεζας (μετά τις μειώσεις που έγιναν, τα στοιχεία δείχνουν ότι το εφάπαξ που χορηγείται είναι οριακά μικρότερο κατά 2,31%).
Ο νόμος
Με βάση το νόμο 4046/12 του Μνημονίου που έχει ψηφίσει η Βουλή, τα ποσά των εφάπαξ θα πρέπει να είναι πλήρως ανταποδοτικά σε σχέση με τις εισφορές που καταβάλλονται. Οι προσαρμογές, ωστόσο, θα γίνουν και με βάση την οικονομική κατάσταση των επιμέρους τομέων - πρώην ταμείων πρόνοιας που έχουν συγχωνευτεί στα 7 Ενιαία Ταμεία (ΤΑΠΙΤ, ΤΠΔΥ, ΙΚΑ, ΕΤΑΠ - ΜΜΕ, ΤΑΥΤΕΚΩ, ΕΤΑΑ και ΤΕΑΠΑΣΑ).
Τα κριτήρια
Η σχέση ανταποδοτικότητας-εισφορών και παροχών αποτιμήθηκε λαμβάνοντας υπόψη:
- Τους μέσους Δείκτες Τιμών Καταναλωτή έως το 2011, τεχνικό επιτόκιο 3,15% για τα έτη 2008-2011, 3% από 2011- 2007, 4% από 1990 - 2000 και 5% για τα έτη πριν από το 1990, τις ωριμάσεις μισθών (για Ταμεία Πρόνοιας Μισθωτών) τους τυχόν κοινωνικούς πόρους και σταθερά ποσά εισφορών (για Ταμεία αυτοαπασχολουμένων, όπως υγειονομικών, δικηγόρων, μηχανικών κ.ά.).
- Τις μειώσεις των ποσών εφάπαξ που έχουν γίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, στη ΔΕΗ και την Εμπορική Τράπεζα.
Απόκλιση εισφορών - παροχών
Στα Ταμεία στα οποία υπάρχει απόκλιση εισφορών και παροχών και κατά συνέπεια ο κίνδυνος νέων περικοπών περιλαμβάνονται Ταμεία όπου έχουν ήδη γίνει μειώσεις (όπως το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων με απόκλιση 22,67%), τα Ταμεία Πρόνοιας των εργαζομένων στις φαρμακευτικές εταιρείες (διαφορά 63,91%), των ξενοδοχοϋπαλλήλων (απόκλιση 46,63%), των κληρικών (36,94%), της ΕΡΤ, των υπαλλήλων του ΙΚΑ κ.ά.
(Πηγή: Ημερησία)