Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της ΓΓΠΣ, που η εφαρμογή τους ξεκίνησε με την έκδοση της απόφασης, για την αποστολή των δεδομένων στις φορολογικές δηλώσεις που θα κληθούν να υποβάλλουν οι φορολογούμενοι το 2013 (φετινά εισοδήματα) θα είναι προσυμπληρωμένα στους σχετικούς κωδικούς τουλάχιστον τα εξής στοιχεία:
-η δαπάνη των τόκων για στεγαστικό δάνειο με το οποίο αποκτήθηκε η πρώτη κατοικία του φορολογούμενου.
-η δαπάνη για ασφάλιστρα ζωής και υγείας που κατέβαλε ο φορολογούμενος σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες
-η δαπάνη για υποχρεωτικές εισφορές που καταβάλουν οι φορολογούμενοι σε ασφαλιστικά ταμεία ή για εισφορές αυτασφάλισης ή αναγνώρισης ετών ασφάλισης.
-το εισόδημα από μισθούς
- το εισόδημα από συντάξεις, κύριες και επικουρικές
- ο φόρος και εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε από μισθούς και συντάξεις
- ο φόρος που αναλογεί σε μισθούς και συντάξεις
Υπενθυμίζεται ότι η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΟΙΚ προβλέπει ότι οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές εταιρείες, τα ασφαλιστικά ταμεία, οι ιδιωτικές κλινικές και άλλοι φορείς θα πρέπει να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή όλα τα οικονομικά δεδομένα των πελατών τους στη ΓΓΠΣ.
Η προσυμπλήρωση, όπως τονίζει στο Capital.gr ανώτερο στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων, έχει διπλό στόχο. Από τη μια να απλοποιηθεί και να αυτοματοποιηθεί η διαδικασία συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και από την άλλη να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή μέσω της δήλωσης αυξημένων ή ανύπαρκτων δαπανών. Ο ίδιος σχεδιασμός προβλέπει ότι στην περίπτωση που ο φορολογούμενος διαφωνεί με το περιεχόμενο της προσυμπληρωμένης φορολογικής δήλωσης να προσέρχεται στην εφορία και βάσει δικαιολογητικών να δηλώνει τα πραγματικά δεδομένα.
Σημειώνεται, ότι στο ΥΠΟΙΚ έχουν εντοπίσει ότι χιλιάδες φορολογούμενοι που υποβάλουν τις φορολογικές τους δηλώσεις μέσω ίντερνετ υποκύπτουν στον πειρασμό να δηλώνουν φουσκωμένες δαπάνες που μειώνουν το φόρο γνωρίζοντας ότι οι πιθανότητες να κληθούν για έλεγχο και να προσκομίσουν τα δικαιολογητικά είναι περιορισμένες.
(Πηγή: capital.gr)