To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Επαγγελματίες και κάτοικοι σε απόγνωση για την εγκληματικότητα

Πρωτεύουσα του φόβου και της ανασφάλειας αναδεικνύεται η Αθήνα, σύμφωνα με πρόσφατη ευρωπαϊκή μελέτη στην οποία κάτοικοι και επαγγελματίες έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με εγκληματικές ενέργειες, με αποτέλεσμα να διστάζουν όχι μόνο να κατοικήσουν, αλλά και να διέλθουν στο κέντρο της.

Παράλληλα η Αθήνα κατέχει την αρνητικότερη αξιολόγηση αναφορικά με την ποιότητα ζωής σύμφωνα με τις κρίσεις των ίδιων των κατοίκων της. Οπως γράφει το Εθνος, την ίδια στιγμή, τα ποσοστά βίας και ανασφάλειας βρίσκονται στα ύψη και οι επαγγελματίες ζουν καθημερινά υπό καθεστώς τρόμου.

Την εικόνα αυτή επιβεβαιώνει έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου και η οποία παρουσιάστηκε χθες βράδυ σε εκδήλωση, σε συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων, το ΕΚΚΕ και τον Συνήγορο του Πολίτη, με θέμα «Την εγκληματικότητα στο εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας».

Το κεντρικό συμπέρασμα είναι πως στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι επιχειρηματίες νιώθουν μόνοι και ανυπεράσπιστοι εξαιτίας κυρίως των κρουσμάτων βίας.

Είναι ενδεικτικό ότι το 2004 το 52,7% των Αθηναίων ζούσε με τον φόβο εγκληματικών ενεργειών, ενώ το 2010 το αντίστοιχο ποσοστό ανέβηκε στο 58,9%, αποδεικνύοντας τις μεγάλες διαστάσεις που έχει πάρει η εγκληματικότητα στην πρωτεύουσα.

Η έρευνα έγινε τον Ιούνιο του 2010 σε αντιπροσωπευτικό δείγμα καταστηματαρχών σε τρεις περιοχές του λεκανοπεδίου, στις οποίες μάλιστα υπήρχε παρουσία της αστυνομίας. Ειδικότερα επιλέχθηκε το κέντρο της Αθήνας, του Πειραιά και η Ηλιούπολη. Το δεύτερο μέρος της έρευνας έγινε την ίδια περίοδο σε αστυνομικούς της γειτονιάς, σε μέλη της ομάδας ΔΙΑΣ και σε διοικητές των αστυνομικών τμημάτων.

Στην Αθήνα, η συνοικία της Κυψέλης αναδεικνύεται πρώτη σε ποσοστά ανασφάλειας (97%) και επιθέσεων, ενώ συγκεντρώνει επίσης τη συντριπτική πλειοψηφία των καταστηματαρχών που νιώθουν απογοητευμένοι από την παρουσία της αστυνομίας και κρίνουν το έργο της ως αναποτελεσματικό (75,6%).

Στον Πειραιά το αντίστοιχο ποσοστό είναι επίσης υψηλό (71%), ενώ στην Ηλιούπολη οι καταστηματάρχες νιώθουν σχετικά ασφαλείς (29%).

Παράλληλα, το 34,5% των ερωτηθέντων έχει πέσει θύμα κάποια εγκληματικής ενέργειας και συγκεκριμένα το 51,1% στην Κυψέλη, το 33,7% στον Πειραιά και το 26,2% στην Ηλιούπολη.

Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι στην περιοχή της Κυψέλης περίπου το 40% έχει πέσει θύμα εγκληματικής ενέργειας πάνω από τρεις φορές.

Αν και το 73,6% αυτών κατήγγειλε το περιστατικό, ωστόσο το 58,8% δηλώνει ελάχιστα ή καθόλου ικανοποιημένο από το αποτέλεσμα.

Ετοιμοι να δεχθούν ακόμη και περιορισμό των ατομικών τους ελευθεριών, μέσω μιας εντονότερης παρουσίας της αστυνομίας, δηλώνουν οι πολίτες οι οποίοι έχουν βρεθεί στο στόχαστρο εγκληματικών ενεργειών (45,5%). Ωστόσο, οι επιχειρηματίες που βρίσκονται σε περιοχές περισσότερο ασφαλείς, διατυπώνουν αντίθετη άποψη και δεν δείχνουν πρόθυμοι να περιοριστούν οι ατομικές τους ελευθερίες ( 27,7%.)

Επίσης οι επαγγελματίες στην πλειοψηφία τους (58,4%) κρίνουν λίγο ή καθόλου αποτελεσματικό το έργο της αστυνομίας. Προτείνουν δε, με στόχο τη βελτίωση της αστυνομίας, εντονότερη παρουσία της σε ποσοστό 26,5%, περισσότερες περιπολίες ζητεί το 16,5% και καλύτερη κατάρτιση των αστυνομικών το 10,4%.

Σε ό,τι αφορά τα χαρακτηριστικά που θα ήθελαν να έχει η αστυνομία, ζητούν καλύτερη συνεργασία με τους πολίτες (23,9%), να είναι προσιτή στον πολίτη (19,9%), πιο εκπαιδευμένη (16,5%) και να κάνει πιο αισθητή την παρουσία της (15,8%).





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: