To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 15 Μαρτίου 2012

Πότε και πώς θα γίνει η εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου

Το αργότερο μέσα στο καλοκαίρι θα αρχίσει από το Δημόσιο η αποπληρωμή των οφειλών του προς τρίτους συνολικού ύψους 5,9 δισ. ευρώ, καθώς η κυβέρνηση προσδιόρισε χθες το ακριβές χρονοδιάγραμμα όλων των απαραίτητων ενεργειών.

Πράγματι, σύμφωνα με εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδη, όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης θα πρέπει να αποστείλουν μέχρι τις 30 του μήνα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, κατάλογο με τις υφιστάμενες υποχρεώσεις του Δημοσίου που είχαν συσσωρευθεί μέχρι τις 31-12-2011.

ΛΙΣΤΑ ΜΕ ΤΙΣ ΟΦΕΙΛΕΣ

Μετά την αξιολόγηση του καταλόγου αυτού και εφόσον αποδειχθεί ότι πληρούνται όλες οι κατάλληλες προϋποθέσεις θα πρέπει να υποβληθούν μέχρι τις 31 Μαΐου αιτήσεις «έκτακτης χρηματοδότησης» για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Από εκεί και πέρα το αργότερο σε 30 ημέρες θα πραγματοποιείται η πληρωμή με τους φορείς να πιστοποιούν στο ΓΛΚ ότι η χρηματοδότηση αξιοποιήθηκε πράγματι για τον σκοπό αυτό. Από την πλευρά του το ΓΛΚ θα προχωρεί σε δειγματοληπτικούς ελέγχους, προκειμένου να επαληθεύσει τα στοιχεία. Εφόσον διαπιστωθούν παρατυπίες τα χρήματα θα επιστρέφονται στον κρατικό προϋπολογισμό.

Η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών της γενικής κυβέρνησης προς τρίτους αποτελεί, όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο, έναν από τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το τρέχον έτος, ενώ στον κρατικό προϋπολογισμό έχει προβλεφθεί ειδική πίστωση για τον λόγο αυτό. Στην έκθεσή της, εξάλλου, η τρόικα πιέζει για την εξόφληση τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ εντός του 2012, ορίζοντας ότι τμήμα των πόρων των πρώτων δόσεων της δανειακής σύμβασης θα απορροφηθεί από την αγορά. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ κ. Π. Τόμσεν, ο οποίος στην έκθεση που παρουσιάζεται σήμερα στο ΔΝΤ, περιγράφει την αποπληρωμή των οφειλών του Δημοσίου ως ένεση ρευστότητας προς την αγορά, η οποία θα βοηθήσει την επανεκκίνηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Ως κομβικά σημεία για την επιτυχία του προγράμματος θεωρούνται επίσης η εισροή ξένων επενδύσεων, η στήριξη των τραπεζών, οι αποκρατικοποιήσεις, η βελτίωση του μηχανισμού είσπραξης των φόρων, ο περιορισμός των δαπανών και η επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Περάν αυτών ο κ. Τόμσεν στην έκθεσή του δίνει θετική ψήφο για την έγκριση του δεύτερου μνημονίου, προειδοποιώντας, ωστόσο, πως αν υπάρξουν χρηματοδοτικά κενά μέχρι το 2015, θα πρέπει να καλυφθούν από την ΕΕ, σύμφωνα με τις δεσμεύσεις της. Σε ό,τι αφορά την εκταμίευση των 28 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ, επικεφαλής της τρόικας προτείνει να δοθούν στην Ελλάδα σε 17 δόσεις.

ΤΟ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ

Συγκεκριμένα, το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών μέχρι την είσπραξη των χρημάτων από τους δικαιούχους, σύμφωνα με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, έχει ως εξής:

Μέχρι 30 Μαρτίου 2012:

Ολοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης, περιλαµβανοµένων και των υπουργείων, θα πρέπει να έχουν συμπληρώσει και αποστείλει στο ΓΛΚ το συνοδευτικό έντυπο 11 «Πίνακας υφιστάμενων υποχρεώσεων και απαιτήσεων κατά την 31/12/2011». Υποχρέωση συμπλήρωσης του πίνακα έχουν όλοι οι φορείς της γενικής κυβέρνησης ανεξάρτητα εάν έχουν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις ή όχι. Οι αρµόδιοι θα βεβαιώνουν την πληρότητα και εγκυρότητα των στοιχείων που περιλαµβάνονται στους πίνακες. Οι υποχρεώσεις θα θεωρηθούν οριστικές και δεν θα αναγνωριστεί από το ΓΛΚ καµία µεταβολή.

Μέχρι 31 Μαΐου 2012: Οι φορείς που θα ενισχυθούν µε πρόσθετες πιστώσεις από τον κρατικό προϋπολογισµό, για να εξοφλήσουν τις ληξιπρόθεσµες υποχρεώσεις τους θα πρέπει να υποβάλλουν αίτημα χρηματοδότησης πληρώντας ταυτόχρονα τις παρακάτω προϋποθέσεις:

- Να έχουν ορίσει προϊστάµενο οικονοµικών υπηρεσιών.

- Να τηρούν πλήρως λειτουργικό µητρώο δεσµεύσεων για τρεις τουλάχιστον µήνες. Πλήρως λειτουργικό µητρώο σηµαίνει ότι δεν αναλαµβάνονται υποχρεώσεις ,οι οποίες δεν θα µπορούν να πληρωθούν και ότι παρέχονται αξιόπιστες πληροφορίες για τις δεσµεύσεις που έχουν αναληφθεί και τις απλήρωτες υποχρεώσεις στα διάφορα στάδια ωρίµασής τους. Επισηµαίνεται ιδιαίτερα ότι η δέσµευση πίστωσης δεν εξασφαλίζει πάντα ότι η υποχρέωση µπορεί να πληρωθεί, Οι πιστώσεις των εξόδων θα πρέπει να προσαρµόζονται κάθε φορά σε συνάρτηση µε την πορεία υλοποίησης των εσόδων του προϋπολογισµού. Υστερήσεις στο σκέλος των εσόδων θα πρέπει να µετατρέπονται σε αντίστοιχες µειώσεις στο σκέλος των εξόδων.

- Να εξοφλήσουν από ίδιους πόρους µέρος των υφιστάµενων κατά την 31/12/2011 ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων. Με σχετική εγκύκλιο ορίζεται ότι τα ταµειακά υπόλοιπα από το προηγούµενο έτος θα κατευθύνονται στην εξόφληση των υποχρεώσεων προηγούµενων ετών. Επιπλέον, όλοι οι φορείς θα πρέπει να εξαντλήσουν τις δυνατότητες των προϋπολογισµών για να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις αυτές από έσοδα τρέχουσας χρήσης καθώς και από εξοικονόµηση πόρων κατά την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισµού τους.

- Να δεσµεύονται στη µη σώρευση νέων ληξιπρόθεσµων υποχρεώσεων.

Το ΓΛΚ θα εξετάζει τα αιτήµατα των φορέων και την αξιολόγηση του εποπτεύοντος υπουργείου και εφόσον υφίσταται ανάγκη θα ζητεί πρόσθετες διευκρινίσεις ή στοιχεία, διαβεβαιώσεις κ.λπ. Στη συνέχεια θα µεταβιβάσει τις σχετικές πιστώσεις µέσω των προϋπολογισµών των υπουργείων. Οι πληρωµές θα πρέπει να γίνουν το συντοµότερο δυνατόν και το αργότερο εντός 30 ηµερών από τη λήψη της χρηµατοδότησης.

Οι οφειλές σε αριθμούς

Στα 5,867 δισ. ευρώ αυξήθηκαν τα χρέη του Δημοσίου προς τρίτους τον Ιανουάριο έναντι 5,786 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο με το μεγαλύτερο μέρος των υποχρεώσεων να προέρχεται από τα ασφαλιστικά ταμεία και τα νοσοκομεία.

Ειδικότερα και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΛΚ, τη μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τα μηνιαία ταμειακά στοιχεία των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων της γενικής κυβέρνησης, που δεν έχουν εξοφληθεί μετά την παρέλευση 90 ημερών, μετά την ημερομηνία οφειλής, κατέχουν οι οφειλές των ταμείων που ανέρχονται σχεδόν στο 50% σχεδόν του συνολικού χρέους (2,8 δισ. ευρώ). Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των υπουργείων ανέρχονται στα 658 εκατ. ευρώ, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης στα 878 εκατ. ευρώ, των νοσοκομείων στα 1370 δισ. ευρώ (από 1,281 δισ. ευρώ), ενώ οφειλές, ύψους 191 εκατ. ευρώ αναλογούν σε «λοιπά νομικά πρόσωπα».

Σε ό,τι αφορά στα υπουργεία, τις μεγαλύτερες οφειλές παρουσιάζει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας με 238 εκατ. ευρώ και Υποδομών και Μεταφορών με 137 εκατ. ευρώ.

(Πηγή: Κέρδος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: