To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Με τη συμφωνία των αρχηγών ο Βενιζέλος στο Eurogroup

Σε κατ’ αρχήν συμφωνία στο προσχέδιο του νέου οικονομικού προγράμματος κατέληξαν ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, μετά το μεσημέρι.

Αναλυτικά η ανακοίνωση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού έχει ως εξής:

«Ολοκληρώθηκαν σήμερα το πρωί με επιτυχία οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με την τρόικα, σχετικά με το θέμα, το οποίο είχε απομείνει ανοικτό για περαιτέρω επεξεργασία και συζήτηση. Οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν με το αποτέλεσμα των διαβουλεύσεων αυτών. Κατόπιν τούτου υπάρχει γενικότερη συμφωνία για το περιεχόμενο του νέου προγράμματος εν’ όψει και της αποψινής συνεδρίασης του Γιούρογκρουπ. Όπως είναι γνωστό, το πρόγραμμα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση με την οποία η Ελλάδα θα χρηματοδοτηθεί με 130 δισεκατομμύρια ευρώ».

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες οι αρχηγοί των δυο κομμάτων συμφώνησαν να καλυφθεί η τρύπα από μείωση των συντάξεων (μένει στις επόμενες ημέρες να διευκρινιστεί αν η μείωση θα αφορά κύριες ή επικουρικές συντάξεις ή συνδυασμό και των δυο), καθώς και από «άλλες πηγές», δεδομένου ότι ο πρόεδρος της ΝΔ ζητά μεταξύ άλλων να αυξηθεί ο κοινωνικός πόρος από τον τζόγο.

Ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, επιβεβαίωσε ότι οι πολιτικοί αρχηγοί που συμμετέχουν στην κυβέρνηση του Λουκά Παπαδήμου κατέληξαν σε συμφωνία για τα μέτρα λιτότητας που καλείται να λάβει η χώρα με αντάλλαγμα το δεύτερο δάνειο των 130 δισ. ευρώ.

«Αυτό που μπορώ να πω, ωστόσο, είναι ότι πριν από λίγα λεπτά έλαβα ένα τηλεφώνημα από τον Έλληνα πρωθυπουργό ότι επιτεύχθηκε συμφωνία και ότι έχει επικυρωθεί από τα μεγάλα κόμματα», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου ο κ. Ντράγκι.

Εξ άλλου, το Dow Jones Newswires αναφέρει ότι οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν στις νέες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, για να ανοίξουν το δρόμο για τη διάσωση της χώρας. Επίσης, προσθέτει ότι η συμφωνία περιέχει ό,τι ζήτησε η Τρόικα, δηλαδή, άλλα 300 εκατ. ευρώ σε περικοπές.

"Δεν γνωρίζω να έχει τεθεί αίτημα, από την ελληνική πλευρά, πρόσθετης χρονικής προθεσμίας", δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του επιτρόπου Οικονομίας Όλι Ρεν, αποφεύγοντας να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη σχετικά με την απόφαση που θα λάβει το αποψινό συμβούλιο Eurogroup.

"Δεν είμαι ενήμερος για καμία παράταση. Ειλικρινά, δεν νομίζω ότι έχει ενημερωθεί κανείς για αυτό", απάντησε ο Α. Αλταφάζ, κληθείς να σχολιάσει αν το Eurogroup θα δεχθεί το αίτημα της Ελλάδας για δεκαπενθήμερη παράταση στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, λόγω των επικουρικών συντάξεων.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της Επιτροπής ανέφερε ότι το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την Τρόικα, αλλά και η συμφωνία για το PSI, εξετάζονται από τους εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών των 17 χωρών της ευρωζώνης, οι οποίοι θα πρέπει να παρουσιάσουν μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης, στο Eurogroup.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: