To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2012

Οι τρεις "διαβολοβδομάδες" της ελληνικής οικονομίας

Τρεις... διαβολοβδομάδες έχει μπροστά της η ελληνική οικονομία. Από σήμερα, που αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις του Eurogroup, έως και την ολοκλήρωση του PSI θα πρέπει η κυβέρνηση να ολοκληρώσει σε χρόνο-ρεκόρ δύο παράλληλες διαδικασίες.

Μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να ψηφιστούν όλες οι νομοθετικές παρεμβάσεις, να εκδοθούν υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για τις «προαπαιτούμενες δράσεις» οι οποίες περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο και η υλοποίησή τους είναι απαραίτητη για την εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου των 130 δισ. ευρώ. Εξάλλου, έως τις 11 Μαρτίου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για το «κούρεμα» του χρέους και τις ανταλλαγές των ομολόγων.

Πιο αναλυτικά, σήμερα ή το αργότερο αύριο κατατίθεται στη Βουλή εφαρμοστικός νόμος. Με αυτόν εισάγεται συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ενώ σε αυτόν περιέχονται και οι περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και επιδόματα.

Εκτός απροόπτου, αύριο αναμένονται νέα συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου και κατάθεση νομοσχεδίου (δεύτερος εφαρμοστικός νόμος) για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.

Την Τρίτη πιστεύεται ότι θα είναι έτοιμη και Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για να ρυθμιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες για την ανταλλαγή των «κουρεμένων» ομολόγων.

Σε εκκρεμότητα παραμένει και η ψήφιση του νόμου για τις ρήτρες συλλογικής δράσης (Collective Action Clauses), οι οποίες, εφόσον θεσμοθετηθούν, θα καταστήσουν υποχρεωτική τη συμμετοχή όλων των επενδυτών στο PSI, εφόσον διασφαλιστεί ένα προκαθορισμένο, βάσει νόμου, μίνιμουμ ποσοστό συμμετοχής.

Εως τις 29 Φεβρουαρίου θα πρέπει να περάσουν υπουργικές αποφάσεις, εγκύκλιοι και νόμοι για σειρά άλλων δράσεων. Μεταξύ αυτών είναι:

Εγκύκλιοι και νόμοι

Παρεμβάσεις για την εφαρμογή του PSI στις ελληνικές τράπεζες και για θέματα ανακεφαλαιοποίησης, η αναθεώρηση του τρόπου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και η ενίσχυση του Ταμείου Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων για την εξασφάλιση των καταθέσεων στις τράπεζες.

Η κατάργηση των ΟΕΚ και ΟΕΕ

Πλήρης απελευθέρωση περίπου 20 κλειστών επαγγελμάτων. Σε αυτά περιλαμβάνονται ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, κέντρα φυσιοθεραπείας, παροχή υπηρεσιών πρωτοβάθμιας υγείας, οδοντιατρεία, ινστιτούτα αισθητικής, καταστήματα οπτικών, εταιρείες υπηρεσιών προσωρινής απασχόλησης, φορτοεκφορτωτές, ορκωτοί εκτιμητές, λογιστές και φοροτεχνικοί, συμβουλευτικές επιχειρήσεις, ξεναγοί και μεσίτες ακινήτων. Αναμένεται επίσης υπουργική απόφαση για το κόστος έκδοσης νέων αδειών για τα φορτηγά δημόσιας χρήσης.

Καταργήσεις επιδομάτων στο υπουργείο Παιδείας (επίδομα για συμβασιούχους στα πανεπιστήμια, επίδομα τροφίμων σε τεχνικά λύκεια και ανώτατες σχολές).
Εξάλλου, θέμα χρόνου θεωρείται η αναγγελία της δημόσιας πρότασης για το PSI, η οποία είναι πιθανόν να γίνει αύριο ή μεθαύριο, εφόσον το Eurogroup ανάψει σήμερα το «πράσινο φως». Οι διαπραγματεύσεις της τελευταίας στιγμής επικεντρώνονται στην οριστικοποίηση των ζημιών που θα υποστούν τελικά οι ιδιώτες, αλλά και στο τελικό σχήμα της ανταλλαγής, υπό την πίεση της κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού που έχει προκύψει στο πακέτο διάσωσης με όσο το δυνατό μικρότερο κόστος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Στους ιδιώτες θα δοθεί περιθώριο έως τις 8 Μαρτίου για να δηλώσουν συμμετοχή στην αναδιάρθρωση του χρέους, ενώ οι ανταλλαγές των ομολόγων θα πρέπει να έχουν πραγματοποιηθεί το αργότερο έως τις 11 του επόμενου μήνα.

Κι αυτό γιατί στο διάστημα μεταξύ 15 και 20 Μαρτίου το ελληνικό Δημόσιο καλείται να πληρώσει λήξεις ομολόγων ύψους 14,4 δισ. ευρώ.

Οι κρίσιμες ημερομηνίες
Το χρονοδιάγραμμα για τα μέτρα

20 Φεβρουαρίου. Συνεδριάζει στις Βρυξέλλες το Eurogroup και αναμένονται οι οριστικές αποφάσεις για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI.
20 Φεβρουαρίου. Κατατίθεται νομοσχέδιο στη Βουλή (εφαρμοστικός νόμος) το οποίο περιέχει τις περικοπές σε κύριες, επικουρικές συντάξεις και επιδόματα καθώς και τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό με τις μειώσεις δαπανών του 2012 κατά 3,2 δισ. ευρώ.
21 Φεβρουαρίου. Συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Κατάθεση νομοσχεδίου με ρυθμίσεις για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης και την ενοποίηση των επικουρικών ταμείων.
21 με 22 Φεβρουαρίου. Αναγγέλλεται η δημόσια πρόταση για το PSI και αναμένεται Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου προκειμένου να ρυθμιστούν εκκρεμότητες για την ανταλλαγή των ομολόγων.
Εως 29 Φεβρουαρίου. Θα πρέπει να έχουν ψηφιστεί όλες οι ρυθμίσεις και να έχουν εκδοθεί υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι για την εφαρμογή των προαπαιτούμενων μέτρων τα οποία περιλαμβάνονται στο νέο Μνημόνιο.
1 με 2 Μαρτίου. Πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής την οποία αναμένεται να απασχολήσει το δανειακό πρόγραμμα για την Ελλάδα και η πορεία υλοποίησης του PSI.
8 Μαρτίου. Εκπνέει η προθεσμία για τη συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών στο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.
Εως 11 Μαρτίου. Ολοκληρώνεται το PSI και γίνονται οι ανταλλαγές των ελληνικών ομολόγων.

Στον πρώτο εφαρμοστικό νόμο
Αναθεώρηση του προϋπολογισμού

«Νέο» προϋπολογισμό για το 2012 καταθέτει το υπουργείο Οικονομικών. Στον πρώτο εφαρμοστικό νόμο περιέχεται και ο συμπληρωματικός προϋπολογισμός για το τρέχον έτος. Σε αυτόν περιλαμβάνονται οι πρόσθετες περικοπές δαπανών ύψους 3,2 δισ. ευρώ, η επί τα χείρω αναθεώρηση της ύφεσης στην περιοχή του 4% (από 2,8%) και η πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμμα της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 2,15 δισ. ευρώ περίπου (από εκτίμηση για πρωτογενές πλεόνασμα 2,4 δισ. ευρώ).

Συνολική προσαρμογή
Οσον αφορά το μέγεθος της συνολικής δημοσιονομικής προσαρμογής για το 2012, αυτή εξαρτάται από την επιτυχία του PSI και τη συνεπακόλουθη ελάφρυνση που θα προκύψει για την εξυπηρέτηση των τόκων. Στο μέτωπο της ύφεσης, μετά το περσινό ρεκόρ της υποχώρησης του ΑΕΠ κατά 6,8%, φέτος εκτιμάται πως θα μειωθεί περαιτέρω κατά 4% και το 2013 περίπου κατά 1%. Πάντως ήδη έχουν δει το φως της δημοσιότητας αναλύσεις όπως αυτή του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, που κάνουν λόγο για ύφεση τουλάχιστον 5%.

(Πηγή: Εθνος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: