To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Στο στόχαστρο οι επικουρικές και οι κύριες συντάξεις των «ευγενών» Ταμείων

Χωρίς τέλος είναι οι παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, όπως προκύπτει και από το νέο Μνημόνιο, όπου γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στη σύνδεση εισφορών με παροχές (τουλάχιστον στα επικουρικά ταμεία και στα εφάπαξ).

Σε αυτήν τη φάση στο στόχαστρο είναι οι επικουρικές συντάξεις και οι κύριες συντάξεις των «ευγενών» Ταμείων, ενώ θα ακολουθήσει νέος γύρος παρεμβάσεων (με προτεραιότητα στα εφάπαξ και στις αναπηρικές συντάξεις).

Προς το παρόν θα πρέπει να εξοικονομηθούν 300 εκατομμύρια ευρώ από τα επικουρικά ταμεία και από τα λεγόμενα ειδικά ταμεία (στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά σε Ταμεία με υψηλές μέσες συντάξεις που λαμβάνουν υψηλές επιχορηγήσεις από τον προϋπολογισμό). Εδώ πρέπει να τονιστεί πως το ύψος των περικοπών στην κύρια ασφάλιση (ΔΕΚΟ και τράπεζες) θα εξαρτηθεί άμεσα από το πλαφόν στα επικουρικά (όσο υψηλότερο τόσο μεγαλύτερες οι περικοπές στις κύριες συντάξεις).

Ειδικά για τα επικουρικά ταμεία γίνεται, μεταξύ άλλων, αναφορά στη διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητάς τους «μέσα από μία αυστηρή διασύνδεση εισφορών και παροχών». Στο νέο ενιαίο Ταμείο που θα δημιουργηθεί πρέπει να μειωθεί το συνολικό λειτουργικό κόστος τουλάχιστον κατά 30%. Ωστόσο το θέμα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης δεν κλείνει εδώ, με δεδομένο άλλωστε πως οι μειώσεις στους μισθούς οδηγούν τα έσοδα των Ταμείων σε... ελεύθερη πτώση. Αρκεί να αναφερθεί πως οι απώλειες των Ταμείων από τη μείωση των εισφορών θα φτάσουν το 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ.

Συγκεκριμένα, μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους πρέπει να αντιμετωπιστούν τα εξής θέματα:

- Στο ενιαίο επικουρικό ταμείο θα υπάρχει ένα σύστημα ατομικών λογαριασμών συνταξιοδότησης.
- Η ατομική σύνταξη θα υπολογίζεται με βάση ένα θεωρητικό ποσοστό απόδοσης, το οποίο σχετίζεται μεταξύ άλλων με τον ρυθμό αύξησης του μισθολογικού κόστους.
- Σε όσα Ταμεία τα εφάπαξ που καταβλήθηκαν δεν είναι εναρμονισμένα με τις εισφορές, πρέπει να αναπροσαρμοστούν οι πληρωμές.
- Η μείωση των αναπηρικών συντάξεων σε ποσοστό που δεν υπερβαίνει το 10% του συνολικού αριθμού των συντάξεων.

Τέλος, ειδική αναφορά γίνεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, που δεσμεύεται «να μη χορηγήσει συνταξιοδοτικά προνόμια στο προσωπικό της και να αναθεωρήσει τις βασικές παραμέτρους του συνταξιοδοτικού ταμείου της, ώστε αυτές να παραμείνουν εναρμονισμένες με αυτές του ΙΚΑ».

(Πηγή: Εθνος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: