To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2012

Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων

Ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη
Στα πρόθυρα νευρικής κρίσης βρίσκεται το τελευταίο διάστημα η κτηματαγορά, με τις αντικειμενικές αξίες να ανεβοκατεβαίνουν σαν ασανσέρ, ανάλογα με τις επικρατούσες φήμες εκείνης της στιγμής.

Η κυβέρνηση είχε αρχικά εκφράσει την πρόθεσή της να αναβάλει οποιαδήποτε αύξηση για το μέλλον και στη συνέχεια είχε διαψεύσει συγκεκριμένα την αύξηση των αντικειμενικών αξιών εντός του τρέχοντος έτους κατόπιν πιέσεων της τρόικας.

Δεδομένη είναι ωστόσο η καταγραφή του μέτρου στο κείμενο του μνημονίου που ψηφίστηκε την περασμένη Κυριακή στη Βουλή όπου στη σελίδα 6 των προϋποθέσεων αναφέρεται ότι «μέχρι τον Ιούνιο του 2012 η κυβέρνηση θα αναθεωρήσει τις αντικειμενικές αξίες της ακίνητης περιουσίας για να τις ευθυγραμμίσει σε μεγαλύτερο βαθμό προς τις τιμές της αγοράς». Βεβαίως ουδείς γνωρίζει πλέον ποια είναι η ακριβής απόκλιση μεταξύ αντικειμενικών και τιμών αγοράς, καθώς μέρα με τη μέρα, όχι μόνο πέφτουν οι εμπορικές αξίες, αλλά γίνονται σχεδόν μηδενικές αγοραπωλησίες.

Ετσι, ακόμη και αυτή η μεσοσταθμική αύξηση του 25% που φαίνεται να ζητούσε η τρόικα μάλλον εγκαταλείπεται. Εφόσον όμως η μνημονιακή δέσμευση τηρηθεί, το σχέδιο αναπροσαρμογής των αντικειμενικών τιμών είναι πιθανόν να συνοδευτεί με μείωση των φορολογικών συντελεστών στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Σε παλαιότερη, μάλιστα, τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος είχε αναφέρει ότι στόχος είναι να μην αυξηθεί η επιβάρυνση, αλλά να έρθει πιο κοντά η εμπορική με την αντικειμενική αξία. Αυτό μπορεί να συμβεί με μείωση των συντελεστών αρκεί να υπάρξει πρώτα μία ακριβής αποτύπωση της πραγματικότητας.

Ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών αναμένεται να προκαλέσει ντόμινο αυξήσεων σε φόρους και τέλη, που επιβαρύνουν τα ακίνητα, όπως:

- Ο ΦΠΑ στις νεόδμητες δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες.

- Ο νέος φόρος ακίνητης περιουσίας, που επιβάλλεται σε φορολογουμένους που κατέχουν ατομική ακίνητη περιουσία πάνω από 400.000 ευρώ.

- Ο φόρος μεταβίβασης για την αγορά πρώτης κατοικίας.

- Ο φόρος κληρονομιών, δωρεών και γονικών παροχών.

- Ο φόρος εισοδήματος με βάση τα νέα τεκμήρια.

- Το τέλος ακίνητης περιουσίας που πληρώνεται μέσω της ΔΕΗ. Υπολογίζεται ότι με μία μεσοσταθμική αύξηση 25% των αντικειμενικών αξιών θα επέλθουν αυξήσεις έως και 33% στα ποσά του ειδικού τέλους που επιβάλλονται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.

- Η κατάρτιση των συμβολαίων.

Τι αλλάζει στη φορολογία ακινήτων
Πρόσθετα έσοδα ύψους 395 εκατ. ευρώ προβλέπει για το 2012 το υπουργείο Οικονομικών από τη φορολογία των ακινήτων. Προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, στο τραπέζι των συζητήσεων βρίσκονται προτάσεις που αφορούν:

- Αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των εμπορικών τιμών. Οι αντικειμενικές παραμένουν «παγωμένες» από το 2007 και παρά την καθίζηση που έχει υποστεί η κτηματαγορά και τη μείωση που καταγράφεται στις τιμές πώλησης των ακινήτων πολλοί υποστηρίζουν ότι η «ψαλίδα» μεταξύ αντικειμενικών και αγοραίων τιμών υπερβαίνει το 30% σε ορισμένες περιοχές της χώρας.

- Θέσπιση φορολογικής κλίμακας για τον υπολογισμό του φόρου στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Σήμερα, ο φόρος μεταβίβασης υπολογίζεται με συντελεστή 8%-10%. Συγκεκριμένα, μέχρι τα πρώτα 20.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου επιβάλλεται φορολογικός συντελεστής 8% και για την υπερβάλλουσα αξία συντελεστής 10%.

- Μείωση των αφορολόγητων ορίων για την απόκτηση πρώτης κατοικίας. Σήμερα είναι 200.000 για τον άγαμο, 250.000 ευρώ για τον έγγαμο και αυξάνονται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα παιδιά και 30.000 ευρώ για καθένα από τα επόμενα.

- Μείωση του αφορολόγητου ορίου για γονικές παροχές και κληρονομιές με αλλαγές στους συντελεστές και τα κλιμάκια. Σήμερα, το αφορολόγητο όριο στις γονικές παροχές και τις κληρονομιές (σύζυγοι, τέκνα, εγγονοί) ανέρχεται στις 150.000 ευρώ. Το τμήμα της ακίνητης περιουσίας πάνω από το αφορολόγητο όριο των 150.000 ευρώ και μέχρι τις 300.000 ευρώ φορολογείται με συντελεστή 1%, από 300.000 μέχρι 600.000 ευρώ με 5% και πάνω από τις 600.000 ευρώ φορολογείται με 10%. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν τη φορολόγηση αυτή χαμηλή και εξετάζουν τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Εκτός σχεδίου
Σημαντική επιβάρυνση δεν αποκλείεται να επέλθει και στην περίπτωση που υιοθετηθεί τελικά η πρόταση της τρόικας για επιβολή εισφοράς στα εκτός σχεδίου οικόπεδα και αγροτεμάχια που έχουν στην κατοχή τους φυσικά πρόσωπα! Τα ακίνητα αυτά απαλλάσσονται σήμερα από τον φόρο ακίνητης περιουσίας και όπως αναφέρουν οι υποστηρικτές της πρότασης στο υπουργείο Οικονομικών, δεν είναι δυνατόν σήμερα μισθωτοί και συνταξιούχοι να καταβάλουν φόρους 30% και 40% επί των εισοδημάτων τους ή κάποιοι να πληρώνουν φόρο ακόμη και για την πρώτη κατοικία, ενώ την ίδια ώρα κάτοχοι μεγάλης ακίνητης περιουσίας, έστω κι εκτός σχεδίου αγροτεμαχίων σε περιοχές φιλέτα, να μένουν στο απυρόβλητο.

Μία προσεκτική ματιά να ρίξει κάποιος σε αγγελίες αγοραπωλησιών τέτοιων ακριβώς ακινήτων, θα διαπιστώσει ότι η αξία τους είναι ιδιαίτερα αλμυρή, ιδίως για τα αξιοποιήσιμα άνω των 4 στρεμμάτων, ενώ όσο τα... προνόμια αυξάνονται (αρδεύσιμα, πρόσοψη σε δρόμο κ.λπ.) οι τιμές «ξεφεύγουν».

Η πρόταση που έχει κατατεθεί στο υπουργείο είναι η επιβολή εισφοράς στις μεγάλες κυρίως εκτάσεις (πιθανότατα πάνω από 2 στρέμματα), ενώ υπάρχει και το αρχικό σχέδιο της ένταξης στον ΦΑΠ εκτάσεων επιφανείας άνω του ενός στρέμματος με πρόβλεψη αφορολόγητου ορίου. Από το μέτρο σε κάθε περίπτωση θα εξαιρούνται οι αγρότες, με το δύσκολο ωστόσο του εγχειρήματος να εστιάζεται στην προβληματική καταγραφή των εν λόγω εκτάσεων και στον διαχωρισμό των αγροτεμαχίων από τις καλλιεργούμενες αγροτικές εκτάσεις.

Σε πρώτη φάση θα αξιοποιηθεί κάθε πρόσφορο στοιχεία από το Ε9, ενώ για τη συνέχεια το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το πρόβλημα θα αμβλύνεται όσο προχωρεί η ένταξη των περιοχών αυτών στο αντικειμενικό σύστημα αξιών.

Κατόπιν αυτών μόνον τυχαίες δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν και οι πιέσεις της τρόικας για ένταξη όσο το δυνατόν περισσότερων περιοχών στο σχέδιο πόλης σε συντομότερο χρονικό διάστημα.

Οι κυριότερες ενστάσεις, πάντως, έχουν να κάνουν με το γεγονός ότι πρόκειται για απρόσοδες περιουσίες και κάθε εισπρακτικό μέτρο θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες αλλά και την κτηματαγορά που την τελευταία διετία έχει επιβαρυνθεί σημαντικά.

(Πηγή: Κέρδος)




ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: