Ποιες δραματικές αλλαγές πρόκειται να επέλθουν άμεσα, ακόμη και στα στοιχειώδη δικαιώματα των εργαζομένων (μείωση κατώτατων μισθών, κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, επίδομα ανεργίας):
- Μείωση κατώτατου μισθού της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας κατά 22%, σε σχέση με αυτόν που ίσχυε την 1/1/2012. Πρακτικά αυτή η μείωση σημαίνει απώλειες στο ετήσιο εισόδημα κατά 3 μισθούς. Σημειωτέον ότι, αν η περικοπή περιοριζόταν στα ΔΧ-ΔΠ-ΕΑ η ετήσια μείωση του εισοδήματος θα περιοριζόταν σε δύο μισθούς! Ο μεικτός κατώτατος μηνιαίος μισθός διαμορφώνεται σε 586,08 ευρώ, και από αυτό το ποσό στον εργαζόμενο θα καταβάλλονται 489,38 ευρώ.
- Για τους νέους, που δεν συμπλήρωσαν το 25ο έτος της ηλικίας τους, το ποσοστό της μείωσης ανέρχεται σε 32% επί του κατώτατου βασικού μισθού. Η αμοιβή καθορίζεται στα 510,94 ευρώ και "καθαρά" 440,44 ευρώ. Αρχίζει να λαμβάνει πλέον "σάρκα και οστά" η νέα γενιά των 400 ευρώ τον μήνα.
- Η μείωση των κατώτατων μισθών αναμένεται να συμπαρασύρει και το επίδομα ανεργίας, το οποίο σήμερα υπολογίζεται με το 55% του 25πλασίου Ημερομισθίου Ανειδίκευτου Εργάτη όπως ισχύει κάθε φορά (από 1/7/2011 ο υπολογισμός γίνεται ως ακολούθως: 33,57 ευρώ Χ 25 μέρες Χ 55% = 461,58 ευρώ). Τα 461,58 ευρώ με τη μείωση -32% περιορίζονται σε 359,97 ευρώ !!!
- Με τις ανωτέρω μειώσεις υπάρχει το ενδεχόμενο μείωσης και των επιδομάτων ασθενείας που καταβάλλει το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και υπολογίζονται με βάση το ΗΑΕ.
- Η αμοιβή για την πρακτική άσκηση των μαθητών ΟΑΕΔ κάτω των 23 ετών, η αμοιβή περιορίζεται από 527,92 ευρώ σε 410,26 ευρώ μηνιαίως.
- Οι αποδοχές των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ πρόκειται να μειωθούν σε ποσοστό 35% σε σχέση με τις απολαβές του Δεκεμβρίου 2009, ενώ καταργείται η μονιμότητα που ισχύει στην πράξη και οι συμβάσεις εργασίας μετατρέπονται σε αορίστου χρόνου, με αποτέλεσμα να μπορούν να λυθούν χωρίς απαραίτητα να προτείνεται και να αποδεικνύεται κάποια συγκεκριμένη αιτία.
- Μειώσεις προσωπικού σχεδιάζει η κυβέρνηση και στον στενό δημόσιο τομέα, που για να αποδείξουν την αντισυνταγματικότητα μιας τέτοιας διάταξης, πρόσωπα που στελεχώνουν την κυβέρνηση, λίγο καιρό πριν "διερρήγνυαν τα ιμάτιά τους". Σημεία κατάπτωσης των καιρών...
- Αναστέλλονται οι διατάξεις του νόμου που προέβλεπαν αυξήσεις μισθών, έστω και αν οφείλονται σε ωρίμανση.
- Συλλογικές συμβάσεις μπορούν να συναφθούν για μέγιστη διάρκεια 3 ετών. Τυχόν συβάσεις που έχουν συναφθεί για 24 μήνες ή περισσότερο θα διαρκέσουν μέχρι 1 έτος.
- Συμβάσεις που έχουν λήξει και δεν έχουν υπογραφεί νέες, εφόσον έχει παρέλθει ένα επιπλέον 3μηνο , καταργούνται. Εφόσον δεν έχει συναφθεί νέα συμφωνία, οι αμοιβές θα επανέλθουν στο βασικό μισθό της σύμβασης, τα μόνα επιδόματα που θα ισχύουν είναι της ωρίμανσης, των τέκνων της εκπαίδευσης και των βαρέων επαγγελμάτων, μέχρις ότου αντικατασταθούν από εκείνα της νέας συλλογικής σύμβασης ή νέων τροποποιημένων ατομικών συμβάσεων (μετενέργεια).
- Το μονομερές δικαίωμα προσφυγής στη διαιτησία καταργείται. Προσφυγή στη διαιτησία δικαιολογείται μόνο εφόσον συναποφασίσουν και οι δύο πλευρές, εργοδοτών και εργαζομένων. Η διαιτησία αναμένεται να ισχύει μόνο για τον βασικό μισθό και όχι για άλλες αμοιβές.
- Τέλος σε ότι αφορά μόνο τα εργασιακά (γιατί προβλέπονται και δραματικές αλλαγές στις επικουρικές συντάξεις), ως τα τέλη Ιουλίου καταρτίζεται χρονοδιάγραμμα για την αναθεώρηση της ΕΓΣΕΕ με αντικατάσταση του ύψους των μισθών και με προσδιορισμό ελάχιστου μισθού που θα νομοθετείται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους. Και το ερώτημα είναι αν δεν επέλθει συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, η κυβέρνηση θα αποφασίζει μόνη της για ακόμη πιο επαχθείς όρους εργασιακών σχέσεων;
(Πηγή: forologikanea.gr)