To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2012

Στο τραπέζι τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων


Αναβάλλεται για την Τετάρτη το πρωί η σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών με τον Πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο. Πρόκειται για την τρίτη αναβολή της συνάντησης, γεγονός που μαρτυρά την ένταση και τις δυσκολίες της διπραγμάτευσης.

Όπως μεταδίδεται όμως από ανώτατες κυβερνητικές πηγές τα κείμενα της συμφωνίας βρίσκονται στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας τους και οι πολιτικοί αρχηγοί θέλουν να μελετήσουν τις ακριβείς διατυπώσεις προτού μεταβούν στο Μέγαρο Μαξίμου.

Αγκάθι μεταξύ των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, παραμένει ο τρόπος και το ύψος της μείωσης των επικουρικών συντάξεων, για τις οποίες υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες κυρίως μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΠαΣοΚ.

Οι υπουργοί Οικονομικών κ. Ευαγ. Βενιζέλος και Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης αποφάσισαν να παρουσιάσουν στους πολιτικούς αρχηγούς τέσσερα σενάρια μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, προκειμένου να επιλέξουν με ποιο τρόπο θα επιτευχθεί η μείωση των 550 - 600 εκατομμυρίων ευρώ που προβλέπεται στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και ζητά επιμόνως η τρόικα.

Τα σενάρια για επικουρικές και κύριες συντάξεις

Τα σενάρια θα περιλαμβάνουν συνδυασμό μειώσεων επικουρικών και κύριων συντάξεων, έτσι ώστε το οικονομικό βάρος των περικοπών να μοιράζεται αναλόγως.

Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρωθυπουργό κ. Λ. Παπαδήμο θα παρουσιασθούν τα εξής:

1. Μείωση 10% στις κύριες και 5% στις επικουρικές συντάξεις.

2. Μείωση 5% στις κύριες και 10% στις επικουρικές.

3. Μεσοσταθμική μείωση 15% μόνο στις επικουρικές συντάξεις.

4. Μείωση 20% στις κύριες πάνω από 1.200 ευρώ.

Οι πολιτικοί αρχηγοί καλούνται να επιλέξουν ένα από τα παραπάνω σενάρια, που τελικώς παράγουν το ίδιο οικονομικό αποτέλεσμα.

Οι διαπραγματεύσεις για τις επικουρικές ήταν ιδιαιτέρως επίπονες, καθώς η τρόικα επανέφερε την αρχική απαίτησή της για μειώσεις 35% και στην συνέχεια περιορίσθηκε στο 25%, υπό την προϋπόθεση ότι αυτές θα γίνουν εφάπαξ.

Στο αντίποδα οι εκπρόσωποι της ελληνικής πλευράς μιλούν για μειώσεις 20% αντί του «αρχικού μεσοσταθμικού 15%» και σε βάθος τριών ετών. Δηλαδή σταδιακά 8% το πρώτο έτος, και από 6% τα επόμενα δύο έτη.

Μάλιστα το υπουργείο Εργασίας έχει θέσει ως όριο πάνω από το οποίο θα εφαρμοστούν οι μειώσεις την επικουρική σύνταξη των 200 ευρώ, ενώ όπως είναι γνωστό η Νέα Δημοκρατία ζητάει οι μειώσεις να αφορούν συντάξεις, άνω των 300 ευρώ.

(Πηγή: tovima.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: