Οπως τονίζουν οι επιχειρηματίες του κλάδου, ενώ οι προκρατήσεις διαμορφώνονται προς το παρόν σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, ο εσωτερικός τουρισμός ουσιαστικά «τελειώνει» με την κατάργηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας που επιδοτούσε προγράμματα διακοπών.
Επίσης τονίζουν ότι η αύξηση του ΦΠΑ σε παραμεθόριες περιοχές θα έχει ως αποτέλεσμα απώλεια εσόδων αντί για αύξηση.
«Θεωρούμε δεδομένο ότι το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ, όσον αφορά τον τουριστικό τομέα, θα παραμείνει τουλάχιστον αμετάβλητο, ώστε οι τουριστικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να διεκδικούν με ίσους όρους τους άλλους ανταγωνιστικούς προς τη χώρα μας τουριστικούς προορισμούς» αναφέρει ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Γιώργος Τσακίρης.
Αντί να λαμβάνουμε μέτρα για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, προχωράμε σε ενέργειες που «πλήττουν» το προϊόν μας, σημειώνει ο Γιώργος Τελώνης, πρόεδρος του ΗΑΤΤΑ (ταξιδιωτικά γραφεία)».
Οι ξενοδόχοι ζητούν να βρεθεί τρόπος να διατηρηθούν τα προγράμματα των επιδοτούμενων διακοπών, καθώς, όπως λένε, ήταν η «μαγιά» για εκατοντάδες μικρές και μεγαλύτερες μονάδες. Τα τελευταία χρόνια περισσότεροι από 500.000 Ελληνες κάθε χρόνο έκαναν φτηνές διακοπές, ακόμα και σε ξενοδοχεία 4 αστέρων, με τα επιδοτούμενα προγράμματα της Εργατικής Εστίας.
«Αν καταργηθούν οι επιδοτούμενες διακοπές, πολλές μικρές μονάδες θα βάλουν λουκέτο» λέει ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων, ο οποίος σημειώνει ότι «αλλες ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Ισπανία, έχουν επεκτείνει τα αντίστοιχα προγράμματα, επιδοτώντας τουρισμό τρίτης ηλικίας από την ΕΕ, αντιμετωπίζοντας έτσι την ανεργία και την εποχικότητα, προσφέροντας συνάμα κοινωνικό έργο».
(Πηγή: Ημερησία)