To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

ΟΕΚ - Εργατική Εστία: Λουκέτο ή συγχώνευση;

Εντονες ανησυχίες προκάλεσε σε εκατοντάδες χιλιάδες δανειολήπτες, ενοικιαστές, ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, κάμπινγκ και ενοικιαζομένων δωματίων, σε όλα τα θέρετρα της χώρας, αλλά και σε οικονομικά ασθενείς οικογένειες, η επιταγή της τρόικας για κλείσιμο του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας (Ο.Ε.Κ.) και του Οργανισμού Εργατικής Εστίας (Ο.Ε.Ε.).

Και αυτό γιατί όλα τα προγράμματα των δύο Οργανισμών, αν και εφόσον επικυρωθεί η απαίτηση της Τρόικας από τους πολιτικούς αρχηγούς, θα βρεθούν στον ...αέρα.

Συγκεκριμένα από τον ΟΕΚ κάθε χρόνο, περί τις 100.000 οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα λαμβάνουν επιδότηση ενοικίου, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες είναι οι συμπολίτες μας που έχουν δανειοδοτηθεί από τον Οργανισμό. Την ίδια ώρα πολλές δεκάδες χιλιάδες δανειολήπτες λαμβάνουν επιδότηση του επιτοκίου για τα δάνεια που έχουν πάρει από τις εμπορικές τράπεζες.

Το μείζον ερώτημα που τίθεται είναι: Αν κλείσει ο ΟΕΚ, ποιος θα αναλάβει σε μία τόσο κακή οικονομική συγκυρία να καταβάλει όλα αυτά τα ποσά που απαιτούνται για να εξυπηρετηθούν τα δάνεια που έχουν συναφθεί με επιδότηση επιτοκίου; Ποιος θα καταβάλλει την επιδότηση ενοικίου στις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, που έχουν ήδη πληρώσει για αυτές τις παροχές;

Την ίδια ώρα 400.000 δικαιούχοι παροχών κοινωνικού τουρισμού από τον ΟΕΕ, αλλά και πάνω από 1000 επιχειρήσεις (από ξενοδοχειακές μονάδες και ενοικιαζόμενα δωμάτια έως κάμπινγκ), μένουν «ξεκρέμαστοι» από μία τέτοια εξέλιξη. Εκτός και αν η κυβέρνηση θα αναλάβει να «αποδώσει» όλα αυτά τα χρήματα τόσο στους τουρίστες όσο και στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα οι επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου είναι κυρίως οικογενειακές ή μικρομεσαίες. Φανταστείτε το κόστος από ενδεχόμενη απώλεια 400.000 τουριστών.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες που προέρχονται από υψηλόβαθμο παράγοντα του Υπουργείου Εργασίας, προκύπτει ότι δίνεται σκληρή μάχη έτσι ώστε να αποτραπεί το λουκέτο για τους δύο Οργανισμούς, ενώ στην περίπτωση που αυτό δεν γίνει αποδεκτό από την Τρόικα, θα πέσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων το σενάριο της συγχώνευσης των δύο Οργανισμών.

Βέβαια κανείς δεν είναι σε θέση να προδικάσει το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Αυτό που είναι δεδομένο είναι ότι στον εφιαλτικό κατάλογο της Τρόικας προβέπεται το κλείσιμο των δύο Οργανισμών.

(Πηγή: fpress.gr)

Πουλήστε ό,τι δεν χρειάζεστε!
Ricardo
Xestock



ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: