To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2012

Τι προβλέπει το σχέδιο της τρόικας για την αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος


Αρχίζει η εκ θεμελίων αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος.

Σχετικά υγιείς και προβληματικές, μικρές και μεγάλες, κρατικές και ιδιωτικές, εμπορικές και συνεταιριστικές, δηλαδή το σύνολο των ελληνικών τραπεζών, τους επόμενους μήνες θα απαλλαγούν από προβληματικά δάνεια και άλλα στοιχεία του ενεργητικού τους, θα ενισχυθούν με νέα κεφάλαια και θα υλοποιήσουν εκτεταμένα επιχειρησιακά σχέδια εξυγίανσης και αναδιάρθρωσης δραστηριοτήτων. Θα αξιολογηθούν από μηδενική βάση η χρηματοοικονομική κατάσταση των τραπεζών, η οικονομική κατάσταση των μετόχων και η ικανότητά τους να υποστηρίξουν τις τράπεζες που ελέγχουν, καθώς και η γενικότερη κατάσταση στην τραπεζική αγορά όπως διαμορφώνεται στο νέο οικονομικό περιβάλλον.

Το τέλος του 2012, όταν θα έχει ολοκληρωθεί το μεγάλο εγχείρημα της ανακεφαλαιοποίησης, ουσιαστικά θα έχουμε ένα νέο τραπεζικό σύστημα, απαλλαγμένο από τον μεγάλο βραχνά της υπερβολικής έκθεσης σε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, αλλά και τις μαύρες τρύπες των χαρτοφυλακίων δανείων οι οποίες έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις λόγω της παρατεταμένης μεγάλης ύφεσης. Πρόκειται για δύσκολο και ευαίσθητο εγχείρημα, το οποίο σχεδιάζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος και την τρόικα με βασικό άξονα τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τη διασφάλιση του αισθήματος ασφάλειας των καταθετών.

Μόνον οι τράπεζες που θα παρουσιάσουν αξιόπιστα ρεαλιστικά σχέδια για την άντληση κεφαλαίων θα κριθούν βιώσιμες και θα κερδίσουν την ευκαιρία να παλέψουν για την ανεξαρτησία τους. Οσες τράπεζες δεν μπορέσουν να παρουσιάσουν αξιόπιστα σχέδια θα τεθούν σε καθεστώς ειδικής εκκαθάρισης.

«Δεν πρόκειται να κλείσουν τράπεζες», υπογραμμίζουν στελέχη τραπεζών, «αλλά θα διαχωριστούν σε καλή και κακή τράπεζα και το καλό κομμάτι θα απορροφηθεί από άλλη τράπεζα (όπως έγινε στην περίπτωση της T Bank), ενώ τα προβληματικά στοιχεία θα τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης». Η διαδικασία διασφαλίζει απόλυτα τους καταθέτες, ενώ οι μόνοι που αντιμετωπίζουν το φάσμα της απαξίωσης της περιουσίας τους είναι οι μέτοχοι, οι οποίοι, ωστόσο, φέρουν όλη την ευθύνη –μέσω των διοικήσεων στις οποίες είχαν αναθέσει τη διοίκηση– για την κακή κατάσταση μιας τράπεζας.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Proton Bank, όπου τα υγιή περιουσιακά της στοιχεία μεταφέρθηκαν στη Νέα Proton Bank, με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να ελέγχει το 100% των μετοχών της, ενώ η κακή Proton Bank τέθηκε σε εκκαθάριση και η αξία των παλαιών μετοχών μηδενίστηκε.

(Πηγή: Καθημερινή)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: