To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πώς γίνεται η αναγνώριση πλασματικού χρόνου για τα παιδιά

Στους ασφαλισμένους των φορέων κύριας και επικουρικής ασφάλισης αρμοδιότητος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, πλην ΟΓΑ, καθώς και του ΝΑΤ, οι οποίοι θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις προϋποθέσεις που διαμορφώνονται και ισχύουν από 1/1/2011 και εφεξής, με τις διατάξεις του άρθρου 10 Ν. 3863/10, αναγνωρίζεται πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί, ο οποίος ανέρχεται σε ένα έτος ή 300 μέρες ασφάλισης για το πρώτο παιδί και σε δύο έτη ή 600 μέρες ασφάλισης για κάθε επόμενο παιδί και μέχρι το τρίτο.

Για την αναγνώριση του χρόνου αυτού δίνονται οι πιο κάτω διευκρινίσεις:

Δυνατότητα αναγνώρισης του πλασματικού χρόνου παιδιών έχουν και οι δύο γονείς, με τις ίδιες προϋποθέσεις και ανεξάρτητα από τον χρόνο γέννησης των παιδιών.
- Ο ανώτατος προβλεπόμενος χρόνος που μπορεί να αναγνωριστεί είναι πέντε (5) έτη και αναλύεται σε ένα (1) έτος για το πρώτο παιδί και δύο (2) έτη για κάθε επόμενο μέχρι το τρίτο. Για περισσότερα των τριών παιδιά δεν προβλέπεται αναγνώριση επιπλέον χρόνου.
- Για όσους θεμελιώνουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με προϋποθέσεις που ίσχυαν μέχρι και 31/12/2010, εξακολουθούν να εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ. 1 άρθρο 141 Ν. 3655/08, περί αναγνώρισης πλασματικού χρόνου παιδιών, με τις προϋποθέσεις που θέτει εκείνη η διάταξη.
- Ο πλασματικός χρόνος παιδιών συνυπολογίζεται επιπλέον του χρόνου γονικής άδειας ανατροφής παιδιών (παρ. 1 αρθρ. 5 Ν. 1483/84).
- Επί περισσότερων του ενός φορέων ασφάλισης το δικαίωμα αναγνώρισης ασκείται στον φορέα επιλογής του ασφαλισμένου.

Ο πλασματικός χρόνος παιδιών δεν μπορεί να αναγνωριστεί για συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης για συνταξιοδότηση στις πιο κάτω περιπτώσεις:
α. Μητέρων ανηλίκων ή ανάπηρων, για κάθε βιοποριστική εργασία, παιδιών.
β. Χήρων πατέρων ανηλίκων ή ανάπηρων παιδιών.
γ. Βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.
δ. Λόγω απόλυσης.

Επίσης, δεν μπορεί να συνυπολογιστεί ούτε για θεμελίωση ούτε για προσαύξηση στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης με τις ειδικές διατάξεις των:
α. Άρθρο 74 Ν. 3371/01 περί εθελουσίας αποχώρησης προσωπικού ΟΤΕ.
β. Άρθρου 34 Ν. 3762/09 περί μονίμου προσωπικού ΟΤΕ.
γ. Ν. 3717/08 περί ρυθμίσεων Ολυμπιακής Αεροπορίας.

Δικαιολογητικά

- Αίτηση
- Υπεύθυνη Δήλωση Ν. 1599/86 στην οποία να δηλώνεται ότι ο χρόνος αυτός δεν έχει αναγνωριστεί σε άλλο φορέα και αν έχει ή όχι αναγνωριστεί άλλος χρόνος σε οποιοδήποτε φορέα κύριας ασφάλισης.
- Πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Τρόπος εξαγοράς

Το ποσόν εξαγοράς υπολογίζεται, για κάθε μήνα, σε ποσοστό 20% επί του 25πλασίου του ημερομίσθιου ανειδικεύτου εργάτη, όπως ισχύει κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης. (33,57 Χ 20% Χ 25 ΗΑΕ) .

Οι εισφορές της εξαγοράς καταβάλλονται :

- Εφάπαξ, εντός τριμήνου από την κοινοποίηση της σχετικής απόφασης αναγνώρισης, με έκπτωση 15%.
- Σε μηνιαίες δόσεις, ο αριθμός των οποίων ισούται με τους αναγνωριζόμενους μήνες. Η πρώτη δόση καταβάλλεται μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα της κοινοποίησης της απόφασης. Σε περίπτωση καθυστέρησης καταβολής, οι δόσεις επιβαρύνονται με τα προβλεπόμενα προσθετά τέλη (3% για τον πρώτο μήνα καθυστέρησης, 1% για κάθε επόμενο και μέχρι 120%).
- Σε περίπτωση συνταξιοδότησης πριν τον χρόνο εξόφλησης της εισφοράς εξαγοράς, παρακρατείται κάθε μήνα από τη σύνταξη και μέχρι την εξόφληση ποσό ίσο με το ¼ της σύνταξης.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: