To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2012

Θετικά τα μηνύματα για την ελληνική οικονομία

Μεγάλη μείωση του ελλείμματος και σαφή βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν πρόσφατα στη Σύνοδο Κορυφής και τη συνεδρίαση του Eurogroup από τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο και τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.

Μάλιστα πρόκειται για στοιχεία τα οποία γνωστοποιήθηκαν στους κοινοτικούς εταίρους και έχουν «επικυρωθεί» από τη Eurostat και την τρόικα.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τους σχετικούς πίνακες που δημοσιεύει σήμερα το «Εθνος», το έλλειμμα, από το 15,8% του ΑΕΠ το 2009, έπεσε πέρυσι στο 9,3%, προκύπτει δηλαδή αποκλιμάκωση 6,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το πρωτογενές έλλειμμα (δεν υπολογίζονται οι δαπάνες για τόκους) μειώθηκε θεαματικά από το 10,6% του ΑΕΠ το 2009, στο 2,4% το 2011. Προκύπτει, δηλαδή, ότι περιορίστηκε κατά περίπου 18 δισ. ευρώ.

Στο μέτωπο της ανταγωνιστικότητας προκύπτει βελτίωση τόσο από τον περιορισμό του ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών όσο και από τη σύγκριση της Ελλάδας με τις χώρες της ΕΕ όσον αφορά το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.

Ειδικότερα, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, από το 2008 και μετά, ακολουθεί πτωτική πορεία και από το 15% του ΑΕΠ έπεσε το 2011 κάτω από το 10%.

Αν μάλιστα δεν ληφθούν υπόψη οι εισαγωγές-εξαγωγές πετρελαιοειδών και οι δαπάνες για τόκους, τότε το έλλειμμα, από περίπου 6% του ΑΕΠ το 2008, εκμηδενίστηκε πέρυσι.





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: