To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2012

Ποιες αλλαγές φέρνει το νέο φορολογικό σύστημα

Κατάργηση των φοροαπαλλαγών για όλους όσοι έχουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ που ισχύει στα νησιά, αλλά και «πάγωμα» των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων έως το τέλος του 2012, φέρνει το νέο Εθνικό Φορολογικό Σύστημα.

Η συζήτηση μεταξύ των εκπροσώπων των τριών κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση, προκειμένου να οριστικοποιηθεί το τελικό κείμενο του σχετικού νομοσχεδίου, αναμένεται να συνεχιστεί στις αρχές της προσεχούς εβδομάδος, όμως πίσω από τις κλειστές πόρτες των κομματικών επιτελείων οι διαβουλεύσεις συνεχίζονται και ήδη υπάρχουν απόψεις στις οποίες συγκλίνουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και οι οποίες στηρίζονται στο δεκασέλιδο έγγραφο που έχει ήδη μοιράσει το Μέγαρο Μαξίμου στα κόμματα με τις απαιτήσεις των δανειστών μας.

Όσον αφορά τις φοροαπαλλαγές, τα δύο μεγάλα κόμματα συγκλίνουν στην άποψη ότι θα πρέπει να διατηρηθούν ορισμένες με βάση εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια, αφού σύμφωνα με την τελευταία μελέτη που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό οι φοροαπαλλαγές "κοστίζουν" σήμερα πάνω από 6,19 δισ. ευρώ ετησίως, όταν η κυβέρνηση καλείται να λάβει πρόσθετα μέτρα μόνο για φέτος περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Εξάλλου, παρά τις μεγάλες περικοπές που έγιναν πρόσφατα στις βασικές φοροαπαλλαγές των φυσικών προσώπων (μείωση αφορολογήτου ορίου στις 5.000 ευρώ, μείωση έκπτωσης φόρου για ιατρικά έξοδα, στεγαστικά δάνεια, δίδακτρα, ενοίκια κ.λπ.) που ισχύουν αναδρομικά για τα εισοδήματα του 2011, η τρόικα θεωρεί ότι ακόμη υπάρχουν πάρα πολλές που προκαλούν σημαντικές απώλειες εσόδων.

Στο στόχαστρο λοιπόν του υπουργείου Οικονομικών βρίσκεται μεγάλος αριθμός ρυθμίσεων που προβλέπουν εκπτώσεις δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων, μειώσεις φόρων και αφορολόγητα όρια. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, "είναι λίγοι αυτοί που πληρώνουν. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι αδικούνται από ένα φορολογικό σύστημα το οποίο μόνο κατ΄ όνομα είναι σύστημα. Είναι μία χύμα, ανοργάνωτη και άχαρη κατάσταση επί δεκαετίες τώρα".

Έτσι, το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο για τις νέες περικοπές στις φοροαπαλλαγές προβλέπει:

- κατάργηση των εκπτώσεων φόρου για δαπάνες που αφορούν ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, νοσήλια, ενοίκια, δίδακτρα φροντιστηρίων, ασφάλιστρα ζωής, ασφαλιστικές εισφορές, δωρεές, τόκους στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας κ.λπ. για όσους φορολογούμενους δηλώνουν εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ.

- κατάργηση εκπτώσεων δαπανών χωρίς δικαιολογητικά από τα ακαθάριστα έσοδα επιχειρήσεων.

- κατάργηση μειώσεων στα καθαρά ποσά γεωργικού εισοδήματος για αγρότες και κτηνοτρόφους.

- κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά του Αιγαίου. Σήμερα, στα νησιά του Αιγαίου -πλην Κρήτης- ισχύουν συντελεστές ΦΠΑ μειωμένοι κατά 30% σε σύγκριση με αυτούς που εφαρμόζονται στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δηλαδή ισχύουν συντελεστές 4,5%, 9% και 16%, αντί 6,5%, 13% και 23%.

- περικοπή φοροαπαλλαγών για μεταβιβάσεις, γονικές παροχές, κληρονομιές και δωρεές ακινήτων και λοιπών περιουσιακών στοιχείων.

- περικοπή των φοροαπαλλαγών κατά την αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτου από τρίτεκνους, πολύτεκνους και ανάπηρους.

Τα «καυτά» θέματα

Τα «καυτά» βέβαια θέματα της ατζέντας διαλόγου για τις αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα αφορούν τους συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων, αλλά και του ΦΠΑ, θέματα για τα οποία οι δύο μεγάλοι «μονομάχοι» συμφωνούν ότι θα πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις αφενός στο πλαίσιο στήριξης της αγοράς, με στόχο και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά γενικότερα και των πολιτών που, μετά την "επίθεση" στα εισοδήματά τους, αναζητούν φθηνότερες υπηρεσίες και προϊόντα.

Ήδη η Ν.Δ. έχει προτείνει τα εξής:

* τη μείωση του βασικού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 19%, του μεσαίου από το 13% στο 9% και του χαμηλού συντελεστή στο 5%,

* τη θέσπιση ενιαίου φορολογικού συντελεστή 15% (flat tax) για όλες τις επιχειρήσεις.

Το οικονομικό επιτελείο, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν απορρίπτει καμία πρόταση καθώς επιθυμεί τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση για τις επικείμενες αλλαγές, αλλά θέτει ως προαπαιτούμενο να μη διακυβευτεί ο στόχος της επίτευξης πλεονάσματος στον προϋπολογισμό και φυσικά αυτός του ελλείμματος.

Από την άλλη πλευρά υπάρχουν ήδη προτάσεις που υπάρχει σημείο σύγκλισης μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.:

* καθολική εφαρμογή του ηλεκτρονικού "πόθεν έσχες" μέσω της καταγραφής της ακίνητης αλλά και της κινητής περιουσίας των πολιτών όπως καταθέσεις, μετοχές, χρεόγραφα, αμοιβαία κεφάλαια και κάθε είδους επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

Σε δεύτερη φάση εξετάζεται να γίνει υποχρεωτική και η ηλεκτρονική υποβολή αναλυτικών δηλώσεων "πόθεν έσχες" και στον έλεγχο της προέλευσης όλων των κεφαλαίων που διακινούν οι φορολογούμενοι, είτε αυτά δαπανώνται για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων, είτε διατίθενται για καταναλωτικές ανάγκες, είτε αποταμιεύονται.

* εφαρμογή νέου τύπου αντικειμενικών κριτηρίων για τους ελεύθερους επαγγελματίες, όπως αυτά καθορίζονται με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο.

Όμως η Ν.Δ. θεωρεί τις διατάξεις του νομοσχεδίου γενικές και αόριστες και εισηγείται να λαμβάνεται υπόψη και ο λογιστικός προσδιορισμός των εισοδημάτων, ώστε στην περίπτωση που το φορολογητέο εισόδημα από τον αντικειμενικό τρόπο φορολόγησης είναι μεγαλύτερο από το λογιστικό προσδιορισμό να δίνεται στην ελεγχόμενη επιχείρηση η δυνατότητα αμφισβήτησής του.

* αλλαγή του τρόπου είσπραξης και απόδοσης του ΦΠΑ, καθώς ζητούμενο είναι ο φόρος να εισπράττεται και αποδίδεται στο Δημόσιο στον πραγματικό χρόνο.

Συγκεκριμένα, μελετάται η απευθείας είσπραξη του ΦΠΑ μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών καρτών, ούτως ώστε σε κάθε εμπορική συναλλαγή με πλαστικό χρήμα ο ΦΠΑ να παρακρατείται από την τράπεζα και να αποδίδεται από αυτήν αυτομάτως στο ελληνικό Δημόσιο.

* ενοποίηση των φόρων στην ακίνητη περιουσία, με στόχο να καθιερωθεί ένας ενιαίος φόρος ή ενιαίο τέλος που θα περιλαμβάνει τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας (ΦΑΠ) και το Ειδικό Τέλος Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών αλλά και την αποσύνδεση του εν λόγω τέλους από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ.



Ταύτιση

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ανωτέρω προτάσεις ταυτίζονται εν πολλοίς και με το σχέδιο του ΔΝΤ για τη φορολογία αφού σε αυτό περιλαμβάνονται:

* θέσπιση ενός ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 19% ή 21%, από 6,5% - 13% - 23% που είναι σήμερα, ενώ για τις τουριστικές υπηρεσίες, τα ξενοδοχεία, τα τρόφιμα και τα φάρμακα θα πρέπει ο συντελεστής να διαμορφωθεί στο 9% ή 11% αντίστοιχα.

* περαιτέρω μείωση ή κατάργηση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας, που εκπίπτουν από το εισόδημα των φορολογούμενων.

* κατάργηση των πολύ χαμηλών συντελεστών που ισχύουν για τα νησιά του Αιγαίου

* μείωση του φόρου μεταβίβασης ακινήτων και την αντικατάστασή του από άλλους φόρους επί των ακινήτων.

* αύξηση του συντελεστή φορολογίας για τις Ομόρρυθμες Εταιρείες σε 25%

* κατάργηση του φόρου υπέρ τρίτων και την κατάργηση του φόρου πολυτελείας με εξαίρεση τα επιβατικά αυτοκίνητα.

* ένταξη των αγροτών σε καθεστώς ΦΠΑ.

* αύξηση όλων των προστίμων, ακόμη και την επιβολή προστίμου 100 ευρώ το μήνα για εκπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων.

Απαλλαγές από δασμούς και φόρους

Σειρά διατάξεων που αφορούν απαλλαγές από δασμούς και φόρους προωθεί το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με όσα δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου.

Ειδικότερα προωθείται η απαλλαγή από τον ΕΦΚ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη, η κατάργηση του φόρου πολυτελείας με γνώμονα την ενίσχυση της αγοράς αυτοκινήτων και των εγχώριων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην αργυροχρυσοχοΐα, στα δέρματα και τις γούνες, στην κατασκευή μικρών σκαφών. Επίσης το υπουργείο έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία διατάξεων για την απαλλαγή από φόρους των καπνικών προϊόντων που δεν προορίζονται για εμπορία, την κατάργηση του ΕΦΚ στην ισοπροπυλική αλκοόλη, την απαλλαγή από δασμούς των αναλώσιμων με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία και την επιβολή περιορισμών στις ποσότητες καπνικών και αλκοολούχων προϊόντων με τα οποία εφοδιάζονται τα πλοία (με βάση τη διάρκεια του ταξιδιού και τον αριθμό των επιβαινόντων σε αυτά με γνώμονα την πάταξη του λαθρεμπορίου).

Επίσης προωθείται η κατάργηση τελωνειακών φορολογικών απαλλαγών οι οποίες δεν είναι υποχρεωτικές από το κοινοτικό δίκαιο για τον περιορισμό του λαθρεμπορίου, της φοροδιαφυγής και τη μείωση του διοικητικού κόστους.

Ως προς τις υπουργικές αποφάσεις που βρίσκονται υπό προώθηση ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι αυτές θα αφορούν κυρίως δύο ζητήματα:

Α) την κατάργηση τελωνειακών κλιμακίων στις φορολογικές αποθήκες με σκοπό την εξοικονόμηση προσωπικού με παράλληλη εντατικοποίηση των σχετικών ελέγχων

Β) τη βελτίωση της παρακολούθησης του πετρελαίου θέρμανσης.

Επίσης θα υπογραφούν υπουργικές αποφάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που διαπιστώνεται στην εισαγωγή εμπορευμάτων από άλλα κράτη μέλη με απαλλαγή ΦΠΑ, την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής στο Aγιο Όρος και τον εκσυγχρονισμό των τελωνειακών διαδικασιών για τον εφοδιασμό των πλοίων και αεροσκαφών.

(Πηγή: Ναυτεμπορική)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: