Μόνιμη ελεγκτική παρουσία στην Ελλάδα
Η συμφωνία για την Ελλάδα έκλεισε μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις. Η χώρα θα πάρει χρηματοδότηση 130 δισ. ευρώ και ο στόχος είναι να μειωθεί το χρέος στο 120,5% του ΑΕΠ το 2020, μεταδίδει το Reuters.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι ιδιώτες πιστωτές καλούνται να πάρουν απώλειες που αντιστοιχούν σε 53,5% σε επίπεδο ονομαστικής αξίας για τα ομόλογα που κατέχουν. Να σημειωθεί ότι πριν το eurogroup το σχέδιο ήταν οι απώλειες να είναι 50% σε όρους ονομαστικής αξίας και σε περίπου 70% σε όρους παρούσας αξίας για τους ιδιώτες πιστωτές.
Για κάθε ελληνικό ομόλογο που κατέχει ο ιδιωτικός τομέας, το 53,5% του αρχικού ποσού θα διαγραφεί, το 31,5% του αρχικού ποσού θα ανταλλαγεί με 20 νέα ελληνικά ομόλογα με λήξη από 11 έως 30 χρόνια, ενώ το υπόλοιπο 15% θα είναι τίτλοι βραχυχρόνιας λήξης που θα εκδοθούν από το EFSF
Σε ότι αφορά τα επιτόκια, το κουπόνι των νέων ελληνικών ομολόγων θα διαμορφώνονται στο 2% για περίοδο τριών ετών –από τον Φεβρουάριο του 2012 έως τον Φεβρουάριο του 2015-, στη συνέχεια θα αυξηθεί στο 3% για τα επόμενα πέντε χρόνια έως τον Φεβρουάριο του 2020 και στο 4,3% για την περίοδο από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Φεβρουάριο του 2042. Το μεσοσταθμικό κουπόνι με βάση το μεσοσταθμικό επιτόκιο επί των νέων ελληνικών ομολόγων για τα πρώτα οκτώ χρόνια θα διαμορφωθεί στο 2,63% και στο 3,65% για ολόκληρη την 30ετή περίοδο.
Σύμφωνα με δήλωση του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η διαδικασία της ανταλλαγής ομολόγων θα ξεκινήσει από αύριο Τετάρτη. "Από αύριο το πρωί, ξεκινάμε αυτή τη διαδικασία, η οποία εκτιμούμε ότι θα ολοκληρωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος της την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου και θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως και επισήμως την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου", δήλωσε χαρακτηριστικά.
H ανακοίνωση του Eurogroup
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε, το Eurogroup καλωσορίζει την απόφαση της Ελλάδας να προσδιορίσει τα επιπλέον μέτρα ύψους 325 εκατ. ευρώ ώστε να κλείσει το «κενό» που υπήρχε για το 2012 και τις διαβεβαιώσεις των δυο κομμάτων ότι θα στηρίξουν το πρόγραμμα.
Σημειώνουν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πετύχει φιλόδοξους στόχους για να επιστρέψει σε πρωτογενές πλεόνασμα έως το 2013, να πραγματοποιήσει τις αποκρατικοποιήσεις για τις οποίες δεσμεύτηκε και να υιοθετήσει τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.
Είναι σημαντικό σημειώνεται να αυξηθεί η «παρακολούθηση» του προγράμματος και αυτό θα γίνει μέσω της ενίσχυσης της Task Force και της μόνιμης παρουσίας της τρόικα στην Αθήνα.
Υπό την παρακολούθηση της τρόικα θα λειτουργεί και ο μηχανισμός που θα παρακολουθεί τη ροή κεφαλαίων που παράγονται στην Ελλάδα για την εξυπηρέτηση του χρέους και του λογαριασμού για την πληρωμή των υποχρεώσεων στους δανειστές. Μάλιστα η Ελλάδα θα προχωρήσει την υιοθέτηση του νομικού πλαισίου ώστε να υπάρχει προτεραιότητα στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Το κούρεμα
Το PSI θα προβλέπει κούρεμα σε όρους ονομαστικής αξίας 53,5%. Θεωρείται απαραίτητη η επιτυχία του για την βιωσιμότητα του χρέους (στόχος είναι το 120,5% του ΑΕΠ το 2020).
Για να μειωθεί το χρέος θα συμμετέχει ως ένα βαθμό η ΕΚΤ με τα κέρδη που έχει από τα ομόλογα που έχει αγοράσει, θα μειωθεί το επιτόκιο του πρώτου δανείου, ενώ και οι περιφερειακές κεντρικές τράπεζες θα προσφέρουν τα ομόλογα που κατέχουν.
Ολα βέβαια τελούν υπό την αίρεση ότι θα πετύχει το PSI και ότι η Ελλάδα θα κάνει όλα τα απαραίτητα για την εφαρμογή των λεγόμενων “prior action”.
Rehn: Θα υπάρχει μόνιμη ελεγκτική παρουσία
Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Οικονομίας, Olli Rehn, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε τη δημιουργία ενός «ειδικού λογαριασμού» για την εισροή των κεφαλαίων βοήθειας προς την Ελλάδα.
Όπως τόνισε ακόμη ο Rehn, οι ελεγκτές θα έχουν «μόνιμη παρουσία» στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στους μηχανισμούς ESM και EFSF, ο Rehn τόνισε πως θα είναι πιθανή η ένωσή τους, ενώ πρόσθεσε πως ο συνδυασμός των δύο θα δημιουργήσει νέους πόρους ύψους 750 δισ. ευρώ.
Από την πλευρά της η επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde, τόνισε πως το ΔΝΤ θα συζητήσει τη συμφωνία στη δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου, περιμένοντας πρώτα και τις prior actions από την πλευρά της Ελλάδας.
Όπως πρόσθεσε, η συμφωνία θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα στην Ελλάδα να αποκαταστήσει την ανταγωνιστικότητά της. «Με το πρόγραμμα, η Ελλάδα μπορεί να επανέλθει σε τροχιά».
Επίσης, ο επικεφαλής του EFSF, Klaus Regling, τόνισε πως το Ταμείο θα χρηματοδοτήσει σε μεγάλο βαθμό το δεύτερο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.