Πηγές στο πρωθυπουργικό γραφείο ενημέρωναν για το «καλό κλίμα και την εποικοδομητική συζήτηση» που είχαν οι τρεις ηγέτες, προϊδεάζοντας για θετικές εξελίξεις στο κρίσιμο Eurogroup.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η ανακοίνωση που εξεδόθη από το γραφείο Τύπου του Ιταλού πρωθυπουργού, σύμφωνα με το οποίο οι κκ. Μέρκελ, Μόντι και Παπαδήμος εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι «η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να ολοκληρωθεί στην επόμενη σύνοδο του Eurogroup τη Δευτέρα».
ΜΠΑΡΑΖ ΕΠΑΦΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ κ. Λ. ΠΑΠΑΔΗΜΟ
Στο πλαίσιο των επαφών που έχει ξεκινήσει ο Ελληνας Πρωθυπουργός με τους ηγέτες των χωρών με αξιολόγηση triple A, τηλεφώνησε λίγο αργότερα και στον Ολλανδό ομόλογό του κ. Μαρκ Ρούτε. Σύμφωνα με όσα έγραψε ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας στο προσωπικό του twitter, επεσήμανε στον κ. Παπαδήμο ότι «οι Ελληνες πρέπει να συμμορφωθούν με όλες τις απαιτήσεις προκειμένου να λάβουν το νέο οικονομικό πρόγραμμα».
Λίγη ώρα αργότερα ωστόσο, νέα ανησυχία κατέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. «Εχουμε μία απόφαση του Συμβουλίου της 26 Οκτωβρίου του περασμένου χρόνου που εκφράζει την άποψη ότι η αναλογία χρέους - ΑΕΠ το 2020 θα πρέπει να είναι στο 120. Είμαστε πολύ μακριά από αυτόν τον σκοπό. Ολες οι συζητήσεις που θα έχω έως το Σάββατο το βράδυ έχουν σκοπό να οδηγήσουν αυτό το νούμερο πιο κοντά στο στόχο», είπε ο πρόεδρος του Eurogroup.
Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση εμφανίζεται έτοιμη να ολοκληρώσει και τις τελευταίες λεπτομέρειες πριν ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες για την κρίσιμη συνεδρίαση. Σήμερα το μεσημέρι θα συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο προκειμένου να ενημερωθούν οι υπουργοί για τον εφαρμοστικό νόμο που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών.
Οι επικρατέστερες πληροφορίες ανέφεραν ότι ο εφαρμοστικός θα κατατεθεί στη Βουλή με τη μορφή του κατεπείγοντος τα επόμενα 24ωρα, το αργότερο μέχρι τη Δευτέρα, ώστε ο κ. Βενιζέλος να πάει στο Eurogroup έχοντας την έγκριση του υπουργικού και τον εφαρμοστικό κατατεθειμένο στη Βουλή. Υπήρχαν και πληροφορίες που υποστήριζαν ότι ο εφαρμοστικός νόμος θα έρθει με τη μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου.
(Πηγή: Κέρδος)