To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

Διάσωση 13ου και 14ου μισθού, «μαχαίρι» σε επικουρικές και κατώτατο μισθό

Τα κεντρικά σημεία της συμφωνίας με την τρόικα
Μετά από μαραθώνιες συσκέψεις που κράτησαν όλο το Σαββατοκύριακο, οι κ. κ. Παπανδρέου, Σαμαράς και Καρατζαφέρης, εκλήθησαν χθες από τον κ. Παπαδήμο, να επικυρώσουν τις θέσεις στις οποίες επήλθε κατ αρχήν συμφωνία με την Τρόικα και να συνθέσουν την ελληνική αντιπρόταση για τις εκκρεμότητες.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, συμφώνησαν στην διάσωση του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, με αντάλλαγμα «μαχαίρι» σε επικουρικές συντάξεις και κατώτατο μισθό, ο οποίος θα διαμορφωθεί σε επίπεδα μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας και στις επικουρικές συντάξεις. Συμφώνησαν δε να διατηρηθεί η επιχειρηματική αυτονομία των τραπεζών.

Οι χθεσινές ανακοινώσεις του Μεγάρου Μαξίμου σε συνδυασμό με τις δημόσιες τοποθετήσεις των αρχηγών της Ν.Δ, κ Α. Σαμαρά και του ΛΑΟΣ, κ Γ. Καρατζαφέρη ενισχύουν τις πολιτικές εκτιμήσεις ότι βρισκόμαστε κοντά σε συμφωνία. Κάποιοι δε κάνουν λόγο και για κλεισμένη πρακτικά συμφωνία, η ανακοίνωσή της οποίας παρατάθηκε κατά μία μέρα για λόγους πολιτικής διαχείρισης.



Σήμερα εκτός απροόπτου, θα κλείσει και τυπικά η συμφωνία με κεντρικά σημεία:

- Σώζονται 13ος και 14ος μισθός, έμμεσο «μαχαίρι» στον κατώτατο

Δέκατος τρίτος και δέκατος τέταρτος μισθός διατηρούνται στον ιδιωτικό τομέα καθώς η τρόικα φαίνεται να πείσθηκε για τις επιπτώσεις στην ύφεση αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ήδη άλλωστε οι νεότερες εκτιμήσεις για το μέγεθος της ύφεσης της ελληνικής οικονομίας συγκλίνουν σε συρρίκνωση μεγαλύτερη του 3,5%, έναντι πρόβλεψης προϋπολογισμού για συρρίκνωση κατά 2,8%.

Σε αντάλλαγμα, της διάσωσης των δύο μισθών, η κυβέρνηση φέρεται να έχει συμφωνήσει σε μείωση του κατώτατου μισθού σε επίπεδα μεταξύ Ισπανίας και Πορτογαλίας. Σήμερα στην Ισπανία ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται στα 748 ευρώ (μικτά) και στην Πορτογαλία στα 566 ευρώ. Στην Ελλάδα ο κατώτατος μισθός διαμορφώνεται σε 751 ευρώ.

Για να είναι όμως συγκρίσιμα τα μεγέθη, δεδομένου ότι σε Ισπανία και Πορτογαλία δεν υπάρχει 13ος και 14ος μισθός, ο κατώτατος μισθός αν συνυπολογιστούν τα Δώρα – για λόγους συγκρισιμότητας – διαμορφώνεται σε 863 ευρώ αναδεικνύοντας το μέγεθος των περικοπών που απαιτούνται στη λογική της τρόικας. «Ανέπαφο» τουλάχιστον προς το παρόν, διατηρείται το εφάπαξ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση έχει προτείνει να προσαρμοσθεί ο μισθός του νεοεισερχόμενου στην αγορά εργασίας στα επίπεδα που ζητά η Τρόικα και το μέτρο να ισχύει για νέους ως 30 ετών και για όσους έχουν μείνει άνεργοι. Η Τρόικα αποδέχεται κατ αρχήν την ελληνική πρόταση καθώς αποκαθιστά έστω με έμμεσο τρόπο την αναγκαία ευελιξία στην αγορά εργασίας.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση Βενιζέλου ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει το μεγαλύτερο δυνατόν όφελος για τους νέους ανθρώπους, για τους άνεργους, για αυτούς που είναι σε κατάσταση ανάγκης.

- Αλλάζουν όλα σε επικουρικές

Κυβέρνηση και Τρόικα είναι κοντά σε συμφωνία για ολική αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας των ταμείων επικουρικής ασφάλισης με κατάργηση του συστήματος προκαθορισμένων παροχών και στροφή σε ανταποδοτική λειτουργίας. Με την παραπάνω θέση συμφωνεί η Ν. Δ, όπως και με την συγχώνευση υπό έναν οργανισμό όλων των ταμείων.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει μείωση των συντάξεων κατά 15% σε πρώτη φάση, με ταυτόχρονη όμως προστασία των χαμηλοσυνταξιούχων.

- Πρόσθετα μέτρα περικοπής δαπανών 3 δισ. ευρώ για το 2012

Το πακέτο των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων κλείδωσε στο 1,5% του ΑΕΠ, που μεταφράζεται σε κάτι παραπάνω από 3 δις ευρώ. Τα μέτρα θα προέλθουν από την πλευρά των δαπανών και οι περικοπές θα εστιάσουν στις αμυντικές δαπάνες, τις δαπάνες υγείας και τη συρρίκνωση του δημοσίου τομέα , έννοια η οποία περιλαμβάνει και απολύσεις.

Μετά την αποτυχία της εφεδρείας η τρόικα φέρεται να έχει απαιτήσει άμεσες απολύσεις 15.000 δημοσίων υπαλλήλων κυρίως μετά από καταργήσεις φορέων. Στο πακέτο των μέτρων η τρόικα είχε συμπεριλάβει και την αύξηση των αντικειμενικών αξιών ακινήτων , μέτρο το οποίο αποκρούει η ελληνική κυβέρνηση.

- Παραμένουν ιδιωτικές οι τράπεζες

Για το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να αποφευχθεί η …κρατικοποίηση, ευθυγραμμιζόμενη με την απαίτηση της Τρόικας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ανακοίνωση του πρωθυπουργού αναφέρει ότι συμφωνήθηκε η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, με συνδυασμό μέσων που διασφαλίζουν την προαγωγή του δημόσιου συμφέροντος και την επιχειρηματική αυτονομία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πολιτικοί αρχηγοί συμφώνησαν να δοθεί κρατική βοήθεια στις τράπεζες μόνο για κεφάλαια που θα χρειασθούν λόγω του κουρέματος του χρέους. Για κεφαλαιακές ανάγκες που προέκυψαν από διαχείριση των χαρτοφυλακίων τους όπως οι πρόσθετες προβλέψεις οι μέτοχοι θα πρέπει να βάλουν το χέρι στην τσέπη ή να αναζητηθούν άλλες λύσεις.

Για τα κεφάλαια που θα αντλήσουν από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το Δημόσιο θα λάβει ως αντάλλαγμα μετατρέψιμες σε μετοχές ομολογίες. Ανοικτό είναι και το θέμα να λάβει το Δημόσιο κοινές μετοχές με δικαίωμα ψήφου, με ταυτόχρονη όμως …αναστολή στην άσκηση του δικαιώματος για μια τριετία ως πενταετία.

Το τελευταίο σενάριο, επιτρέπει στον κ. Παπανδρέου, να εμφανισθεί ότι υποχωρεί ευπρόσωπα, θα είναι όμως επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον καθώς σε αυτή τη περίπτωση το Ταμείο θα στερηθεί της ετήσιας σταθερής απόδοσης που προσφέρουν άλλες λύσεις όπως τα μετατρέψιμα δάνεια ή οι προνομιούχες μετοχές.

(Πηγή: euro2day.gr)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: