Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών Ευ. Βενιζέλου καθιερώνεται ετήσια θητεία για τους προϊσταμένους του ΣΔΟΕ, των ελεγκτικών κέντρων, των εφοριών και των τελωνείων και η αποτελεσματικότητά τους θα ελέγχεται ανά τρίμηνο.
Στο τέλος του έτους η θητεία των προϊσταμένων θα λύεται αυτοδίκαια, και μόνο αν έχουν επιτύχει τους στόχους τους θα μπορούν να κερδίσουν ανανέωση της θητείας τους για ένα ακόμα έτος. Στη διάρκεια της θητείας τους άλλωστε, με απόφαση υπουργού Οικονομικών μπορεί να διακόπτεται αν δεν επιτυγχάνει τους στόχους ελέγχων και εσόδων που έχουν τεθεί. Στην απόφαση ορίζεται παράλληλα ότι αν σε βάρος προϊσταμένου οποιουδήποτε επιπέδου ασκηθεί ποινική ή πειθαρχική δίωξη ή επιβληθεί οποιαδήποτε ποινή, απαλλάσσεται από τα καθήκοντα του με απόφαση του υπουργού Οικονομικών.
Την ίδια ώρα, απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου περιορίζει τη δυνατότητα των ελεγκτών να αποφασίζουν ποιόν φορολογούμενο θα ελέγξουν και κυρίως ποιόν δεν θα ελέγξουν αφού ορίζει ότι οι έλεγχοι γίνονται με βάση το Point System και με τη χρήση μεθόδων Ανάλυσης Κινδύνου που πραγματοποιείται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Elenxis. Οι φορολογούμενοι κατατάσσονται κατά σειρά επικινδυνότητας ροπής προς τη φοροδιαφυγή με βάση τον πρότερο φορολογικό τους βίο αλλά και στατιστικά δεδομένα που μπορεί να δημιουργούν υπόνοιες φοροδιαφυγής.
Οι φορολογούμενοι που συγκεντρώνουν τους περισσότερους πόντους καταγράφονται σε λίστες που δημιουργούνται μέσω του συστήματος Elenxis ανά ελεγκτική υπηρεσία και κατατάσσονται κατά σειρά προτεραιότητας (επικινδυνότητα) για έλεγχο.
Οι λίστες αυτές, ορίζει η απόφαση, ανάλογα με τις προτεραιότητες που ορίζονται από τη Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, μπορεί να περιλαμβάνουν Υποθέσεις υπόχρεων που τηρούν βιβλία Α΄, Β΄ ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., να αφορούν φυσικά πρόσωπα επιτηδευματίες ή μη, νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα ή μη, ομάδες επιχειρήσεων ορισμένου μεγέθους, δραστηριότητας, ακαθαρίστων εσόδων ή καθαρών κερδών κ.λπ.
Στη συνέχεια τις λίστες θα επεξεργάζονται οι προϊστάμενοι των ελεγκτικών υπηρεσιών, οι οποίοι θα μπορούν αιτιολογημένα να κάνουν προτάσεις μέσω του συστήματος Elenxis, για τη δημιουργία επιπλέον υποθέσεων τακτικού φορολογικού ελέγχου που δε συμπεριλαμβάνονται στις επιλεγείσες υποθέσεις ή για την αφαίρεση κάποιων. Στο σημείο αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι υπάρχει δυνατότητα παρέμβασης η οποία όμως περιορίζεται στο επόμενο στάδιο καθώς οι προτάσεις θα αξιολογούνται από το Γενικό Διευθυντή Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων ο οποίος, μέσω του συστήματος ELENXIS, θα εγκρίνει ή θα απορρίπτει τις υποβληθείσες προτάσεις.
Μετά την έγκριση ή απόρριψη από την λίστα των υποχρεωτικά ελεγκτέων υποθέσεων «Υποψήφιες Υποθέσεις», ο προϊστάμενος της ελεγκτικής υπηρεσίας θα προβαίνει στην έκδοση εντολών ελέγχου μέσω του συστήματος ELENXIS. Με την έκδοση της εντολής ενημερώνεται αυτόματα η Βάση του συστήματος με όλα τα στοιχεία της και οι έλεγχοι είναι πλέον προ των πυλών.
Στην απόφαση Οικονόμου, έχει ληφθεί υπ’ όψιν και η παράμετρος «ανυπέρβλητο κώλυμα» χωρίς να διευκρινίζεται τι μπορεί να είναι αυτό. Ορίζει πάντως ότι σε περίπτωση ανυπέρβλητου κωλύματος ελέγχου για κάποιες από τις υποθέσεις αυτές, οι αρμόδιοι προϊστάμενοι θα προχωρούν στην έκδοση εντολών ελέγχου με συγκεκριμένη αιτιολογία για υποθέσεις που ακολουθούν στη λίστα κατά σειρά προτεραιότητας και πάλι μέσω του συστήματος Elenxis – για να περιοριστεί η πιθανότητα να χαθεί η ενέργεια στη διαδρομή- θα ενημερώνεται άμεσα η Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων και Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.
(Πηγή: euro2day.gr)