Η επανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών με κοινές, χωρίς δικαίωμα ψήφου μετοχές, διασφαλίζει τόσο τους καταθέτες όσο και τους μικρομετόχους τους.
Την εξέλιξη αυτή οι Έλληνες τραπεζίτες την χαρακτηρίζουν ως «εύλογη και αναμενόμενη». Όπως λένε «δόθηκε λύση στο πρόβλημα, γεγονός που η αγορά θα το εκτιμήσει θετικά και οι μικροεπενδυτές δεν θα χάσουν τις περιουσίες τους».
Ας σημειωθεί ότι την Τρίτη 31 Ιανουαρίου οι τράπεζες θα παραδώσουν τα business plan στην Τράπεζα Ελλάδος, για τα κεφάλαια που θα χρειαστούν από το «κούρεμα» των ομολόγων. Αφού ακολουθήσουν οι διαβουλεύσεις της ΤτΕ με κάθε τράπεζα χωριστά, η επανακεφαλαιοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Αυγούστου 2012.
Στο εύλογο ερώτημα των καταθετών αν οι καταθέσεις είναι ασφαλείς, τα τραπεζικά στελέχη απαντούν πως: σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (θα διαθέτει 30 δισ. ευρώ κεφάλαια) θα μπορεί να δανείζει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων και Επενδύσεων. Με τον τρόπο αυτό ενισχύεται η φερεγγυότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, και δημιουργούνται οι συνθήκες για επιστροφή των καταθέσεων (οι διαρροές έχουν φτάσει τα 64 δισ. ευρώ). Υπογραμμίζουν πως ακόμα και στην περίπτωση που μία τράπεζα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρευστότητας, υπάρχει το Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων -Επενδύσεων (ΤΕΚΕ) που εγγυάται ύψος κατάθεσης 100.000 ευρώ ανά καταθέτη και ανά τράπεζα. Δηλαδή αν υπάρχει κατάθεση ύψους 300.000 ευρώ σε Χ τράπεζα στο όνομα τριών δικαιούχων, ο κάθε ένας –σε περίπτωση προβλήματος, αποζημιώνεται με 100.000 ευρώ.
Παράλληλα το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, λειτουργεί ως «ασπίδα» για την ασφάλεια του καταθέτη, αφού το ΤΧΣ διασφαλίζει τη συνέχιση της λειτουργίας -της τράπεζας που τυχόν αντιμετωπίσει πρόβλημα- και την εγγύηση των καταθέσεων, με το διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» τράπεζα.
Το άλλο ερώτημα που απασχολεί σήμερα τους καταθέτες είναι αν θα υπάρξει όριο στην ανάληψη μετρητών. Η απάντηση είναι αρνητική. Ωστόσο και σήμερα οι τράπεζες όταν πρόκειται για ανάληψη μεγάλων ποσών, ζητούν να ενημερωθούν μία με δύο ημέρες πριν.
(Πηγή: Ημερησία)