To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Σάββατο 7 Ιανουαρίου 2012

Τρόικα: Καταργήσεις δημοσίων οργανισμών ή νέες περικοπές μισθών

Με μία σαφή και χωρίς περιθώρια παρανόησης εντολή φθάνουν στις 16 του μηνός στην Αθήνα οι ελεγκτές της τρόικας που θα επισκεφθούν και το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης προκειμένου να βεβαιωθούν «ιδίοις όμμασι» για την πορεία υλοποίησης του εγχειρήματος περιορισμού της κρατικής μηχανής.

«Εφόσον δεν πετύχατε τους στόχους, καλύψτε την τρύπα στον προϋπολογισμό με άλλα ισοδύναμα μέτρα»! Στο πλαίσιο αυτό, ένα νέο μαχαίρι στους μισθούς του δημοσίου -που ήδη έχουν δεχθεί μεγάλες περικοπές ελέω ενιαίου μισθολογίου- θεωρείται ιδιαιτέρως πιθανό, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, η αποτυχία της εφεδρείας και οι απελπιστικά αργοί ρυθμοί με τους οποίους καταγράφονται στις συγχωνεύσεις και καταργήσεις οργανισμών για τη συρρίκνωση του δημόσιου τομέα, οδηγούν την τρόικα να ζητήσει άμεσο περιορισμό της κρατικής δαπάνης, αυτή τη φορά μέσω μισθών.

Καταργήσεις μονάδων
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, σε όλες τις τελευταίες συναντήσεις οι ελεγκτές εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένοι από τις κωλυσιεργίες, σε ό,τι αφορά τις καταργήσεις μονάδων, αφού ύστερα από δύο χρόνια δεν έχει προχωρήσει τίποτα επί της ουσίας. «Πιστεύουν ότι πρόκειται για χαμένη υπόθεση» εκτιμούν στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι πλέον στους υπολογισμούς για περιστολή της Δημόσιας Δαπάνης δεν περιλαμβάνουν την πρόβλεψη για μείωση κατά περίπου ένα δισ. που θα προερχόταν από τη συγκεκριμένη διαδικασία. Η εξέλιξη αυτή, όπως όλα δείχνουν, οδηγεί πλέον στην αναζήτηση του συγκεκριμένου ποσού μέσω άλλης οδού, γρηγορότερης και προσφορότερης, όπως της μείωσης για μία ακόμη φορά του μισθολογικού κόστους των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων!

Στις καλένδες η αξιολόγηση
Στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πάντως, επικρατεί ψυχραιμία, ίσως επειδή -όπως επισημαίνουν δηκτικά για το Δ. Ρέππα ορισμένοι συνάδελφοί του- η τρόικα πλέον έχοντας απογοητευτεί με το φιάσκο της εφεδρείας, θα μεταθέσει τις πιέσεις της για το Δημόσιο στο μισθολογικό πεδίο.

Ο ίδιος ο υπουργός, πάντως, συνεχίζει να επιμένει σε όλους τους τόνους ότι τάσσεται κατά των απολύσεων, ενώ παραπέμπει για το μέλλον και μέσω αξιολόγησης τις όποιες απομακρύνσεις χρειαστούν. Σύμφωνα άλλωστε με τους σχεδιασμούς το σύνολο των υπαλλήλων πρόκειται να περάσει από αξιολόγηση μέσα στο έτος. Προς το παρόν, όμως, ούτε ο φορέας, ούτε καν τα κριτήρια της αξιολόγησης δεν έχουν ορισθεί, γεγονός που κάνει πολλούς να μιλούν για προσχηματική διαδικασία. Οπως σημειώνουν όσοι γνωρίζουν τη Δημόσια Διοίκηση, ήδη βάσει του ισχύοντος υπαλληλικού κώδικα προβλέπεται ετήσια διαδικασία αξιολόγησης των υπαλλήλων η οποία θα μπορούσε, ιδιαίτερα κάτω από τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που υπάρχουν, να λειτουργήσει ως «πιλότος» για τις κρίσεις. Προφανώς, όπως παρατηρούν, η εκπόνηση νέου συστήματος αξιολόγησης εξυπηρετεί ώστε -σε περίπτωση που υπάρξει μελλοντικά κατάργηση υπηρεσιών και οργανικών θέσεων- να «δικαιολογήσει» τις απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων που πλέον δεν θα χρειάζονται.

Γενικές αρχές
Αλλωστε και το νομοσχέδιο για το «επιτελικό κράτος» που ετοιμάζεται, θα περιορίζεται σε επίπεδο «γενικών αρχών», παρέχοντας επί της ουσίας «εξουσιοδότηση» στους υπουργούς να προχωρήσουν στη σύσταση νέων οργανισμών με μείωση των θέσεων κατά 30%. Με τον τρόπο αυτό, θα κληθεί κάθε υπουργός χωριστά να... βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά, αφού θα πρέπει να αποφασίσει κατά περίπτωση πόσες και ποιες θέσεις διατηρούν. Αν και από το υπουργείο υποστηρίζουν πως η χώρα μας ανταποκρίθηκε εντός χρονοδιαγραμμάτων στις απαιτήσεις των ελεγκτών, παρέχοντας το θεσμικό πλαίσιο για την αναμόρφωση του κράτους, ωστόσο, η άποψη που επικρατεί στους εκπροσώπους της τρόικας είναι ότι «δεν αρκεί μόνο η νομοθεσία, αλλά απαιτούνται και μέτρα υλοποίησης»...

«Ναυάγιο» εις τριπλούν
Με τρεις δυσάρεστες διαπιστώσεις θα βρεθούν αντιμέτωποι οι «τροϊκανοί» κατά το νέο έλεγχο του Ιανουαρίου.

Αν και τον περασμένο μήνα πήραν μια πρώτη γεύση για την αποτυχία της εφεδρείας, τώρα, και με δεδομένο ότι η διαδικασία έπρεπε να έχει λήξει από τις 31/12, θα δουν ότι ο μεν αριθμός των μόνιμων υπαλλήλων που αποχώρησαν δεν ξεπέρασε τις 10.000, για τους δε αορίστου χρόνου η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί και δεν υπάρχουν συγκεντρωτικά στοιχεία!

Σε κάθε περίπτωση η δέσμευση για 30 χιλιάδες εφέδρους δεν τηρήθηκε, ενώ άγνωστο παραμένει αν οι ελεγκτές θα δεχθούν στον -ούτως ή άλλως- μικρό αριθμό αποχωρήσεων που επετεύχθη να προσμετρηθούν οι αιτήσεις για οικειοθελή αποχώρηση.

Για την πορεία των συγχωνεύσεων - καταργήσεων οργανισμών δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Λίαν προσφάτως η αρμόδια Διυπουργική Επιτροπή έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία για τη διαδικασία, επιβεβαιώνοντας πως σημειώνονται σοβαρές καθυστερήσεις και μάλιστα στους λεγόμενους μεγάλους φορείς.

Τέλος προβλήματα παρουσιάζονται ακόμη και στη διαδικασία κατάταξης των δημοσίων υπαλλήλων στους νέους βαθμούς, οι οποίοι πλέον είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τα μισθολογικά κλιμάκια. Η απροθυμία των υπηρεσιών να εκδώσουν τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις δεν αποκλείεται να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα αναφορικά με την εφαρμογή του νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

(Πηγή: Ημερησία)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: