To παρόν blog http://epityxiacom.blogspot.gr δεν ανανεώνεται πλέον και αποτελεί αρχείο για το eisodima.gr.
Το eisodima.gr λειτουργεί κανονικά με καθημερινή ενημέρωση στις διευθύνσεις:
Όσοι φίλοι και φίλες έχουν εγγραφεί στο newsletter με τις καθημερινές αναρτήσεις μας και επιθυμούν να συνεχίζουν να το λαμβάνουν στο email τους, θα πρέπει να επανεγγραφούν εδώ.

Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Πώς αποφεύγουν την κρατικοποίηση οι τράπεζες

Αιφνιδιασμός και έκπληξη επικράτησε στο τέλος της εβδομάδος στον τραπεζικό τομέα της χώρας και αυτό όχι μόνο για τις θετικές εξελίξεις του PSI, όπως θα περίμενε κάποιος, αλλά για τα αποτελέσματα της BlackRock, σε συνδυασμό με την ανατροπή του ισχύοντος νομικού πλαισίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Λίγο καιρό μετά την ανάληψη της Πρωθυπουργίας από τον γνωρίζοντα τα τραπεζικά δρώμενα κ. Λουκά Παπαδήμο υπήρχε η σκέψη να αλλάξει η υποχρεωτική εκ του νόμου έκδοση κοινών μετοχών - που αυτομάτως μπορεί να σήμαινε την κρατικοποίηση τραπεζών (αν δεν θα είχαν τα κεφάλαια να επαναγοράσουν οι ίδιες τις μετοχές τους στο τέλος της τριετίας) - και να επέλθει τροποποίηση, ώστε οι μετοχές που θα εκδίδονται, προκειμένου για άντληση χρημάτων από το ΤΧΣ να είναι ένα μίγμα κοινών και προνομιούχων.

Φαίνεται ότι η ώρα για κάτι τέτοιο πλησιάζει, καθώς παρά την προχθεσινή μήνιν βουλευτών, τα σενάρια που κυκλοφορούσαν στους αιφνιδιασμένους τραπεζίτες ήταν ότι ίσως ένα τμήμα των μετοχών που θα εκδοθούν για κεφαλαιακή ενίσχυση από το ΤΧΣ να είναι κοινές (και αυτές, στο κομμάτι που αφορά τις επισφάλειες από την BlackRock, που συνιστά ευθύνη των ίδιων των τραπεζών) και ένα τμήμα να είναι προνομιούχες, δηλαδή κοινές μετά ψήφου (που είναι περίπου ισοδύναμες και συνάμα κατανοητές ως έννοια στους ξένους επενδυτές), για το κομμάτι που αφορά τις ζημιές λόγω συμμετοχής των τραπεζών στο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων (PSI), για το οποίο ευθύνεται η χρεοκοπία της χώρας...

ΝΕΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ
Ολα αυτά θα συζητηθούν στο πλαίσιο ενός νέου κύκλου συζητήσεων, διαπραγματεύσεων και διαβουλεύσεων, που θα ξεκινήσει από την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς οι τραπεζίτες δεν είχαν την παραμικρή ιδέα για τις αλλαγές και τις τροποποιήσεις, που αποφάσισε και προωθεί η ίδια η τρόικα. Εν τω μεταξύ, οι εξελίξεις αυτές, ο θετικός απόηχος από τα αποτελέσματα του PSI και η «διαχειρίσιμη» έκβαση των ελέγχων της BlackRock, αναζωπύρωσαν την τραπεζική αγορά, με σημαντικές ανατιμήσεις τις τελευταίες ημέρες (άνοδο 50% ο τραπεζικός δείκτης την περασμένη εβδομάδα).

Ως γνωστόν, η κάθε τράπεζα γνωρίζει τη δική της αλήθεια, τη δική της βαθμολογία, αφού η μελέτη του ξένου οίκου δεν κοινοποιήθηκε. Για να επιβεβαιωθεί, όμως, ότι «ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον...», κυκλοφόρησαν στην αγορά τα ονόματα των τραπεζών που αποτελούν το top 5 της BlackRock, όσον αφορά στην κεφαλαιακή ισχύ σε συνάρτηση με τις προβλέψεις... Και εκεί υπήρξαν εκπλήξεις γιατί η σειρά των «πιο ισχυρών» δεν αντανακλά τη σειρά κατά μέγεθος ενεργητικού.

Το αισιόδοξο μήνυμα που προκύπτει από όλη αυτήν την υπόθεση των ελέγχων και της καταγραφής των επισφαλειών, είναι ότι τα προβλήματα είναι αντιμετωπίσιμα. Η μελέτη του αμερικανικού οίκου καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ακόμη και στο χειρότερο σενάριο, οι συνολικές επισφάλειες δεν θα υπερβούν τα 15 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας, σε αντίθεση με το καλό σενάριο, όπου οι επισφάλειες περιορίζονται στα 11 δισ. ευρώ.

Οι κινήσεις των τραπεζών
Ακόμη και αν η σειρά της πρωτιάς στη βαθμολογία δεν ήταν ίσως η αναμενόμενη, το θέμα είναι ότι ο κάθε τραπεζικός όμιλος θα ψάξει να βρει κεφάλαια ενδοομιλικά ή με αυξήσεις κεφαλαίου αν τα καταφέρει και να ασχοληθεί σε κάθε περίπτωση με τα του οίκου του.

Αλλωστε, ο χρόνος μετράει αντίστροφα, θα πρέπει να καταρτισθούν business plans για την κάλυψη των ανοιγμάτων από επισφαλή δάνεια (και να κατατεθούν έως το τέλος Μαρτίου), να βρεθούν φρέσκα κεφάλαια. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να κινηθούν οι τράπεζες, σε πρώτη φάση στην εξεύρεση των τρόπων και στην αξιοποίηση των επιλογών που διαθέτουν και ευ ευθέτω χρόνω, στην υλοποίηση των στρατηγικών τους αποφάσεων.

Ηδη, μπορεί να πει κάποιος ότι γίνονται κάποια πρώτα βήματα, άλλα μικρά, άλλα μεγάλα και μακροπρόθεσμα. Συνοπτικά, αναφέρονται μεταξύ άλλων, τα εξής:

1. Οι συνέργειες που θα αποκομίσουν οι τράπεζες Eurobank και Αlpha Bank από την επιχειρούμενη μεταξύ τους συγχώνευση, η οποία μόλις πρόσφατα πήρε και την έγκριση της Επιτροπής Ανταγωνισμού (υπό τον όρο ότι θα ρυθμισθούν κάποια τεχνικά θέματα στο factoring και τις πιστωτικές κάρτες).

2. Η πρόσφατη επαναγορά τίτλων που ολοκλήρωσε προ δεκαημέρου η Εθνική Τράπεζα, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω δημόσιας πρότασης σε κατόχους καλυμμένων ομολογιών σταθερού επιτοκίου, καθώς και σε κατόχους υβριδικών τίτλων, ύψους περίπου 1,85 δισ. ευρώ, για την αγορά τους στο 70% και στο 45% της ονομαστικής τους αξίας αντίστοιχα. Στη σχετική διαδικασία συμμετείχαν τελικά τίτλοι, οι οποίοι εκπεφρασμένοι ανά νόμισμα αναλύονται ως εξής: 753 εκατ. ευρώ, 47,51 εκατ. δολάρια και 39,22 εκατ. στερλίνες.

Με την επαναγορά, ενισχύθηκαν οι δείκτες των κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων της (Core Tier 1) κατά 302 εκατ. ευρώ. Ετσι, ο δείκτης Core Tier 1 της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 45 μονάδες βάσης περίπου, προσεγγίζοντας το 11,50%.

3. Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, που θα «τρέξει» τον Φεβρουάριο (η περίοδος άσκησης του δικαιώματος προτίμησης θα διαρκέσει από 23/2/2012 έως και 19/3/2012), με σκοπό την κεφαλαιακή ενίσχυση συνολικά κατά 960 εκατ. ευρώ (συμπεριλαμβανομένου του μετατρέψιμου ομολογιακού).

4. Η πώληση της Polbank από τη Eurobank στην Πολωνία, η οποία αναμένεται εν ευθέτω χρόνο να ολοκληρωθεί και τυπικά. Αγοραστής είναι η αυστριακή τράπεζα Raffeinsbank.

5. Η πρόθεση της Τράπεζας Πειραιώς να πωλήσει τη θυγατρική της τράπεζα στην Αίγυπτο (Piraeus Bank Egypt).

6. Η εφαρμογή του προγράμματος αναδιάρθρωσης της ΑΤΕbank, που μεταξύ άλλων προβλέπει την πώληση συμμετοχών και σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς όπως οι ΑΙΚΒanca Serbia, ΑΤΕbank Romania και First Business Bank, καθώς και σε μη χρηματοοικονομικές συμμετοχές (Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ, Ελληνικές Βιομηχανίες Ζωοτροφών ΑΕ, ΣΕΚΑΠ ΑΕ, Δωδώνη ΑΕ).

7. Η Marfin Popular Βank, που έχει ήδη ενισχυθεί κεφαλαιακά, μέσω μετατρέψιμων αξιόγραφων ύψους 1 δισ. ευρώ, έχει δηλώσει με αφορμή τα ευρωπαϊκά stress tests ότι μέχρι το τέλος του Ιουνίου 2012, ο δείκτης βασικών πρωτοβάθμιων κεφαλαίων (Core Tier 1 ratio) θα ανέλθει στο 9%. Στο πλαίσιο αυτό καταρτίζει συνολικό πλάνο κεφαλαιακής ενίσχυσης που αναμένεται να υποβάλει στην Κεντρική Τράπεζα Κύπρου (ΚΤΚ).

(Πηγή: Κέρδος)





ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: